Tina Turner: Kljub vsem težkim preizkušnjam je vedno ostala prava kraljica rokenrola (in življenja)

Divja Tina na odru nikdar ne razočara. (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
25. 4. 2021

Poleg odličnih pevskih sposobnosti ima Tina Turner (80) še nekaj, in to je neverjetna energija, ki jo izžareva vsakič, ko se pojavi na odru.

Pa ne samo tam, vsakič, ko se pojavi kjerkoli. In njena življenjska zgodba je prav tako fascinantna, kakor je ona sama. Preživela je vse, bila je na dnu in prišla je na sam vrh.

Njena kariera je neverjetna, saj je na sceni že več kot 50 let. Začela se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, in to skupaj s takratnim soprogom Ikom Turnerjem, ki jo je dolga leta zlorabljal. Sama pa je veliko ženskam pokazala, kako se lahko z voljo in pogumom dobijo vse bitke, ki jih ženske bijejo v življenju.

Tina Turner

Pevka je rojena 26. novembra 1939 kot Anna Mae Bullock v zahodnem delu države Tennessee. Bila je drug otrok Zelme Priscille, tovarniške delavke, in Floyda Richarda Bullocka, baptističnega duhovnika. Ko je bila stara 11 let, sta se starša ločila, mama pa se je preselila v Saint Louis, da bi pobegnila pred težaškim življenjem in nasilnim možem.

Dve leti pozneje se je oče ponovno poročil, zapustil otroke in se preselil v Detroit. Anna in njena sestra sta ostali sami, zato ju je k sebi vzela teta, ki je skrbela zanju vse do smrti. “Zaradi načina, kako so naju s sestro starši zapustili, sem se nemalokrat počutila kot nezaželeno otrok,” pravi Tina danes. Kljub vsemu pa je bila zelo družabna in je izkoristila vsako priložnost, da se je lahko družila z vrstniki. Ko je imela 16 let, je teta umrla in s sestro sta morali k mami. Šolanje je zaključila leta 1958 in začela delati v bolnišnici kot strežnica. Hkrati je upala, da se bo izšolala za medicinsko sestro.

Ravno v tistem času sta s sestro začeli obiskovati nočne klube. V enem izmed njih je Tina spoznala bodočega moža Ika Turnerja. Na eni strani jo je popeljal v svet slave in uspeha, po drugi pa jo je tudi zelo prizadel. V enem od klubov je opazila, da Ike in člani njegove skupine med nastopom na oder vabijo dekleta, da bi zapele z njimi.

Nekega večera je bobnar skupine stopil do Anne (Tine) in njene sestre ter jima dal mikrofon. Anna takrat niti slutila ni, da ji bo prav to spremenilo življenje in ga obrnilo na glavo. Najprej je bil Ike skeptičen, ko pa je slišal, kako je zapela eno od pesmi B. B. Kinga, je Ike Anno povabil, da se priključi njegovi skupini. Imela je torej 18 let, ko je postala spremljevalni vokal Ikove skupine. Nadel ji je tudi umetniško ime Little Anna.

Tina TurnerZgodila se ji je kratka afera s saksofonistom in z njim je dobila prvega otroka. Ker jo je mama zaradi tega vrgla iz hiše, se je s sinom Craigom preselila k Iku Turnerju. Kmalu je postala prvi vokal skupine in z Ikom sta začela žeti uspehe povsod po svetu. Čez dve leti sta se poročila in dobila otroka. Ike je Anni predlagal, da se preimenuje v Tino Turner.

Takrat sta tudi začela sodelovati s producentom Philipom Spectrom, zaradi česar sta se preusmerila v pop soul glasbo. Nastopila sta tudi kot predskupina takrat že slavne skupine Rolling Stones. Sama sta zaslovela s skladbama Proud Mary in Nutbush City Limits. Leta 1968 je Tina ponovno zanosila, a ko je izvedela, da je z Ikom noseča tudi njuna prijateljica Ann Thomas, se je odločila za splav.

Zanimivo je, da se Ike prav ni nič trudil skrivati nespoštljivega vedenja do soproge. Vse bolj se je tudi vdajal alkoholu in kokainu. “Bila sem zelo cenjena in dobivala sem veliko ponudb, a sem ostajala zvesta Iku,” pravi danes Tina. “Taka pač sem. Nenehno me je spraševal, ali ga bom prizadela tako kot vsi drugi, in vedno sem rekla, da ga ne bom …” Tina je imela modrice na obrazu in rebrih. Vedno se je potrudil, da so bile posledice njegovega nasilja nad Tino zelo dobro vidne.

Tina Turner

To se je dogajalo, vse dokler niso v okviru turneje potovali proti Dallasu. Ike je Tino pretepel do krvi, ta pa je počakala, da je zaspal, nato pa pobegnila s samo 36 centi v žepu. Zatekla se je v bližnji motel, nato pa je s pomočjo advokatov in prijateljev z letalom odletela v Los Angeles. “Ničkolikokrat sem v roke vzela pištolo, medtem ko je spal, a sem si vedno zadnji hip premislila. Ne glede na vse, sem ga želela osrečiti.”

Tina je pozneje vseeno Ika obtožila za dolga leta fizičnega in psihičnega mučenja. Ker pa je zaradi vsega padla tudi v globoko depresijo, se je v nekem trenutku želela ubiti tako, da je pojedla 50 tablet valiuma.

Po ločitvi je ostala brez vsega in je nekaj časa čistila stanovanja, da bi se lahko prebila skozi mesec. No, sreča je le bila na njeni strani, saj je zelo hitro dobila ponudbo za nastop v rock operi Tommy s skupino Who. Nato je posnela pesem Let's Stay Together, s katero je prišla med deset najbolj poslušanih skladb v Veliki Britaniji. Posnela je tudi album Private Dancer, ki so ga prodali kar v 11-milijonski nakladi, na njem pa je tudi pesem What’s Love Got To Do With It.

Prišlo je leto 1985 in z njim film Mad Max Beyond Thunderdome. S pesmijo We Don’t Need Another Hero pa se je zapisala med legende. Istega leta je nastopila tudi v duetu z Mickom Jaggerjem na koncertu Live Aid v Londonu. Zapela sta pesem We Are The World.

Tina Turner

Leto 1985 je bilo posebno tudi po tem, da je takrat spoznala ljubezen svojega življenja. Živela je v Zurichu in na zabavi neke diskografske hiše ji je pot prekrižal Erwin Bach, nemški glasbeni producent, ki je kar 16 let mlajši od Tine. Leto dni pozneje sta začela pisati ljubezensko zgodbo, ki traja še danes.

“Erwin je moje vse, obožujem ga, sva kot ena. In na vprašanje, kaj mi je najbolj všeč na njem? Življenje z njim …” pravi pevka, ki se je z Bacom poročila leta 2013. Zase pravi, da je močna ženska, ki je preživela ločitev in vse vrste pekla, tudi tega, da jo je mama nosečo vrgla iz hiše. A vseeno je vedno iz vsega prišla še močnejša.

Tina Turner

A preizkušnjam še ni kar konca. Leta 2018 se je morala posvojiti od prvorojenca Craiga, ki je pri 59 letih storil samomor s strelnim orožjem. Našli so ga mrtvega na domu v Kaliforniji. Ko je imel Craig dve leti, je Tina rodila sina Ronnieja (60), posvojila pa je tudi Ikova otroka iz prvega zakona, Ika Juniorja (62) in Michaela (61). Najbolj občutljiv za nasilje doma je bil prav Craig, preostali so si zatiskali oči in ušesa. In očitno je Craiga očetovo nasilje nad mamo preganjalo vse življenje. Tina s soprogom še vedno živi v Švici, ima pa tudi švicarsko državljanstvo.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story