Tippi Hedren: Alfred Hitchcock jo je spolno nadlegoval

Ko sta se nekoč 
vozila v limuzini, se je Alfred Hitchcock 
vrgel nanjo in jo 
hotel na silo 
poljubiti. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
19. 11. 2016

Tippi Hedren, zvezdnica filmov Ptiči in Marnie, nikoli ni skrivala, da se je Alfred Hitchcock, eden najpomembnejših režiserjev v filmski zgodovini, do nje vedel nasilno in posesivno, v novi avtobiografiji pa je razkrila, da jo je na snemanjih tudi spolno nadlegoval.

Tippi Hedren v knjigi Tippi: A Memoir piše, da se je ne­primerno vedenje Alfreda Hitchcocka začelo na snemanju njenega prvega filma, kultne grozljivke Ptiči. Preostalim članom filmske ekipe je namreč ukazal, da se ne družijo z njo in da se je ne dotikajo. Če jo je slučajno videl, ko se je pogovarjala z moškimi, pa je doživel živčni zlom. Nekoč, ko sta se vozila v limuzini, se je celo vrgel nanjo in jo poskušal poljubiti. Maltretiral pa jo je tudi med snemanji. Ko so snemali sceno napada v spalnici, ji je rekel, da ne more uporabiti mehanskih ptic, ampak samo prave. Sceno, v kateri so nanjo vedno znova metali ptice, ki so bile nanjo privezane z elastikami, so snemali kar peti dni! Potem ko se je ena od ptic z vso močjo zaletela v njeno ramo in ji skoraj iztaknila oko, se je danes 86-letna Tippi dokončno zlomila. Povsem izčrpana je skoraj teden dni preživela v postelji.

Igralka, znana tudi kot mama hollywoodske zvezdnice Melanie Griffith, domneva, da jo je Alfred s tem početjem hotel kaznovati, ker ga je zavrnila, ko jo je osvajal. Po filmu Ptiči je posnela še psihološki triler Marnie, ki govori o kleptomanki s psihičnimi težavami. V eni od scen žensko, ki jo upodablja, posili njen novi mož, in Tippi je prepričana, da je bila to v resnici Alfredova fantazija, povezana z njo. Poleg tega je dal sloviti angleški režiser in producent izdelati masko, ki je nastala po njenem obrazu, garderobo za Tippi pa si je omislil ob svoji pisarni. Zahvaljujoč vratom, ki jih je dal vgraditi, je vanjo vstopal, kadar si je zaželel. "Hitchcock je vedno na neki način izražal obsedenost z mano, kot bi mu nekaj dolgovala," piše Tippi in opiše incident, do katerega je prišlo, ko jo je poklical v svojo pisarno: "Nenadoma me je močno zgrabil in začel otipavati. Bilo je seksualno, perverzno in odvratno."

Zaradi vseh njenih zavrnitev je sčasoma postal zelo frustriran, zato ji je začel groziti, da ji bo uničil kariero. Po njenih besedah je zaustavil odgovorne v filmskem studiu Universal, ko so jo hoteli predlagati za nominiranko za oskarja. Ko je hotela prekiniti sodelovanje z njim, tega ni mogla storiti, saj je bila pogodba, ki jo je podpisala z njim, veljavna še dve leti. Ker ji je prepovedal sodelovanje z drugimi režiserji in ker se mu v nobenem filmskem studiu niso hoteli zameriti, se je njena kariera takrat pravzaprav končala.

TIM JERAS

Značke: Hedren Tippi