Ste vedeli, da tega Josip Broz Tito ni želel jesti?
Čeprav je užival v raznoliki hrani, je bila ena jed enostavno strogo prepovedana na njegovi mizi: polži. Zadnji Titov butler in osebni kuhar, Jože Oseli, Slovenec, ki je delal v Titovi slovenski rezidenci na Brdu pri Kranju od leta 1972 do 1980, razkriva, kako je izgledal vsakdanji jedilnik jugoslovanskega voditelja. V svoji knjigi "Titovi zadnji dnevi" Oseli piše, da so mu dnevno postregli z različnimi mesnimi specialitetami, solatami in prilogami, Tito pa je vedno imel možnost, da sam izbere, kaj bo jedel.
Vendar pa obstaja ena jed, ki jo je Tito odločno zavračal. Ko so mu nekoč postregli s polži, je Tito brez oklevanja rekel: "O, ne, polžev res ne bi mogel jesti." Čeprav je bil Tito odprt za mnoge gastronomske delikatese, polži enostavno niso bili njegova izbira. Tito je, na drugi strani, oboževal tradicionalno zagorsko kuhinjo, zlasti zagorske štruklje, ki so podobni piti. Govedina je bila ena izmed njegovih najljubših jedi, dan pa je pogosto začel s kratkim espressom brez sladkorja, poroča Kurir.
- Preberite si tudi: Ali je več vadbe vedno bolje? Finska študija dvojčkov izpodbija mite o dolgoživosti