To bo naziv, ki ga bo prejela Camilla, ko bo princ Charles postal kralj

8. 3. 2020
Deli
To bo naziv, ki ga bo prejela Camilla, ko bo princ Charles postal kralj (foto: Profimedia)
Profimedia

Te dni so ponovno potrdili, da Camilla ne bo postala kraljica spremljevalka, ko bo njen mož zasedel prestol.

Prestolonaslednik princ Charles že več kot 50 let čaka, da bo nasledil svojo mamo kraljico Elizabeto II.

Ko bo sčasoma postal kralj lahko pričakujemo, da mu bo njegova žena Camilla, vojvodinja Cornwallska stala ob strani, čeprav bo verjetno dobila nov naziv. Princ Charles in Camilla sta se poročila 9 aprila 2005 in takrat je Camilla tudi dobila naziv vojvodinja Cornwallska.

Načeloma bi kot žena princa Charlesa morala dobiti naziv valižanska princesa, vendar je obdržala naziv vojvodinja Cornwallska zaradi pokojne princese Diane, ki je bila obširno znana kot valižanska princesa (vojvodinja Cornwallska je bil tudi eden od nazivov princese Diane, ko je bila poročena z princem Charlesom).

Čeprav je skozi leta prišlo do zmede glede tega, kakšen naziv bo prejela Camilla, so iz Clarence House odločitev ponovno potrdil v izjavi marca 2020.

"Ko bo princ Charles zasedel prestol, Camilla ne bo postala kraljica spremljevalka, ampak bo prejela nov naziv. Njen naziv se bo glasil Princess Consort (princesa spremljevalka). To je bilo objavljeno v času njune poroke in pri tem ni prišlo do nobene spremembe.

Javno mnenje o Camilli se je v zadnjih letih izboljšalo

Ko je javnost izvedela za Charlesovo in Camillino afero, so številni imeli neugodno mnenje o vojvodinji Cornwallski. Vendar se je Camilla izkazala za pomembno in všečno članico kraljeve družine.

"Njena podoba se je preoblikovala, skrbno so poskrbeli za njeno preobrazbo in opravili so fantastično delo, da so rehabilitirali njen ugled," je leta 2017 povedal Roddi Vaughan-Thomas.

Novinarka Melanie Bromley pa je pred kratkim dejala: "Niso želeli, da jo javnost vzljubi takoj in mogoče pod prisilo. Ko je razmerje med princem Charlesom in Camillo prišlo na dan, je palača postopoma in z manjšimi koraki poskrbela, da je javnost Camillo počasi vzljubila."

Po vsej verjetnosti bo naslednja kraljica spremljevalka vojvodinja Kate Middleton.

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan