To je jed revežev, ki jo obožuje tudi princ Harry, gre za nekaj, kar se znajde na marsikateri mizi (in tu je recept)

11. 10. 2025
To je jed revežev, ki jo obožuje tudi princ Harry, gre za nekaj, kar se znajde na marsikateri mizi (in tu je recept) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kdo bi rekel, da to preprosto jed obožujejo tudi kronane glave? Hja, očitno jim res tekne, kajne?

Gre za univerzalno jed, ki jo Američani obožujejo, in ki je v ZDA – pravijo zgodovinarji – prišla že s prvimi kolonisti. Njihovo veličanstvo, makaroni s sirom, so del ameriške kulinarične tradicije, približno tako kot sendvič z arašidovim maslom.

Šolarji jih nosijo v šolo v plastičnih posodicah, strežejo jih v restavracijah, a najraje jih ljudje pripravljajo doma, saj so hitri, preprosti in nasitni.
Nekdanji kraljevi kuhar Darren McGrady je nekoč razkril, da je bil princ Harry najsrečnejši, kadar so bili na mizi prav – makaroni s sirom. Oboževal jih je že kot otrok.

Ta preprosta jed je popolna za vse, ki nimajo veliko časa za kuhanje, a si želijo topel, poln obrok. Nekateri imajo radi kremasto sredico, drugi hrustljavo zapečeno skorjico, tretji dodajo slanino ali gobe za dodaten okus.
Na portalu GoodFood pravijo, da je njihov recept za makarone s sirom nepremagljiv – skrivnost pa je v eni nepričakovani sestavini: bageti. Če je nimate, lahko uporabite katerikoli hrustljav kruh.

Zagrebčanka na klopci našla 500 evrov, razplet pa jo je razočaral

Sestavine za 4 osebe

  • 50 g bagete (ali drugega hrustljavega kruha)
  • 2 žlici masla
  • 350 g testenin
  • 1 l mleka
  • 4 žlice moke
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 250 g naribanega cheddar sira
  • 50 g parmezana
  • sol in poper po okusu

Priprava

  1. Testenine: izberite kratke, rebraste oblike – penne, fusile, rigatone ali školjkice. Kuhajte jih dve minuti manj, kot piše na embalaži.
  2. Pečica: segrejte jo na 180–200 °C.
  3. Kruhovi krutoni: bageto narežite na majhne koščke, premažite z maslom ali oljem in pecite približno 6 minut, da postanejo hrustljavi.
  4. Omaka: v loncu raztopite maslo z nasekljanim česnom in gorčico. Po minuti dodajte moko, dobro premešajte in kuhajte še eno minuto.
    Nato postopoma dolivajte mleko in mešajte približno 5 minut, dokler se zmes ne zgosti. Odstavite z ognja in vmešajte cheddar ter polovico parmezana.
  5. Združite: dodajte testenine, sol in poper ter nežno premešajte.
  6. Zapečite: zmes prelijte v namaščeno posodo za peko, potresite s krutoni in preostalim parmezanom.
    Pecite 20 minut, dokler se na vrhu ne naredi zlatorjava skorjica.
  7. Postrezite: po peki pustite, da se jed nekaj minut ohladi – nato pa uživajte v kremasti, hrustljavi popolnosti.

Preberite še: Hoja Kate Middleton v visokih petah, ki je obnorela svet, tukaj je razlog zakaj