To so zvezdnice (in 1 zvezdnik), ki so v filmih in serijah upodobili kraljico Elizabeto II

<strong>Olivia Colman</strong> (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
22. 10. 2022

Britanska kraljica Elizabeta II je v času svoje kraljeve vloge postala zelo opazen del popularne kulture.

Skozi desetletja so jo v filmih in serijah upodobile številne igralke, od oskarjevke Helen Mirren do Olivie Colman, ki je bila ena od upodobiteljic kraljice v odmevni seriji The Crown. Kdo so torej igralke (in celo 1 igralec), ki so se najbolj prepričljivo pretopili v legendarno monarhinjo.

Helen Mirren

77-letna Helen Mirren je za vlogo kraljice Elizabete II v filmu Kraljica (The Queen) leta 2006 prejela zelo zaslužnega oskarja. Biografska drama, za katero je scenarij spisal Peter Morgan, prav tako avtor serije The Crown, se je osredotočala na dogodke, ki so sledili po smrti princese Diane leta 1997 in razkrili, kaj se je tisti čas dejansko dogajalo na dvoru – dogodki, ki so bili dotlej zaviti v tančico skrivnosti. Nastop Helen Mirren v filmu je pohvalila celo kraljica sama in jo povabila na večerjo v Buckinghamsko palačo – a se Helen večerje mi mogla udeležiti, ker je imela neodložljive snemalne obveznosti v Hollywoodu. Helen je potem v vlogo kraljice stopila ponovno v gledališki igri The Audience leta 2013.

Claire Foy, Olivia Colman in Imelda Staunton

Zgodovinska dramska serija The Crown na Netflixu je verjetno najbolj podrobna in dodelana uprizoritev življenja in vladanja kraljice Elizabete II. Trenutno so na ogled štiri sezone, serijo pa bosta zaključili peta in šesta sezona, kjer bo prikazano kraljičino življenje v 21. stoletju.

Serija se začne v času kraljičine poroke s princem Filipom, vojvodo Edinburškim, leta 1947 in prikazuje njeno takratno življenje v 20. in 30. letih starosti. Vlogo kraljice je za prvi dve sezoni prevzela danes 38-letna Claire Foy, potem pa je za tretjo in četrto sezono ta vloga pripadla odlični Oliviji Colman, ki je za to vlogo prejela celo zlati globus. Serija The Crown je hkrati že prejela tudi dva zlata globusa kot najboljša dramska serija. Za zadnji dve sezoni, kjer bo prikazano kraljičino življenje v zadnjem desetletju, pa je vlogo prevzela 66-letna Imelda Staunton​.

Emma Thompson

Emma Thompson (63) je kraljevo vlogo zavzela leta 2012 v komični drami Walking the Dogs. Nekoliko nenavadna filmska zgodba se posveča sicer čisto resničnemu dogodku iz leta 1982, ko je Michael Fagan nekega julijskega dne v zgodnjih jutranjih urah splezal čez bodečo žico in kovinske špice po obličju Buckinghamske palače in nato po odtočni cevi ob steni dosegel odprto okno in vstopil v palačo. Sprožil je alarm, a je policija mislila, da gre za pomoto in alarm izklopila. Michael je potem več minut taval po kraljevih sobanah, dokler ni končal v kraljičini spalnici – ko je kraljica še spala. Kaj se je zgodilo? Poglejte film!

Neve Campbell

Leta 2004 je bila posneta precej nenavadna komedija z naslovom Churchill: The Hollywood Years, ki se je gledala kot satirični pogled na čas druge svetovne vojne, člane britanskega dvora in vojaške generale pa je predstavila kot popolne bebčke. V zgodbi se Adolf Hilter celo preseli v Buckinghamsko palačo, ker se želi priženiti v kraljičino družino Windsor. V tej odštekani parodiji je vlogo mlade kraljice Elizabete II prevzela kanadska igralka Neve Campbell.

Freya Wilson

Danes 23-letna britanska igralka Freya Wilson je leta 2010 v filmu Kraljev govor (The King's Speech) nastopila kot kraljica Elizabeta II v zgodnjih najstniških letih. Zgodovinska drama v režiji Toma Hooperja je predstavila bodočega britanskega kralja Jurija VI, ki s pomočjo avstralskega logopeda poskuša odpraviti jecljanje. Kralj Jurij VI je bil sicer oče kraljice, takrat seveda še princese Elizabete. Film je leta 2011 prejel oskarja za najboljši film, najboljšega režiserja, najboljšo moško vlogo (kralja Jurija VI je vrhunsko odigral Colin Firth) in najboljši originalni scenarij.

Barbara Flynn, Samantha Bond, Emilia Fox, Susan Jameson in Diana Quick

Pet izjemnih britanskih igralk je stopilo v vlogo kraljice Elizabete II v dramski seriji Kraljica (The Queen) in jo predstavljalo v njenih različnih življenjskih obdobjih. Serija je bila del produkcije Channel 4, s fokusom na številne krize, s katerimi se je kraljica morala soočati v dolgih letih na kraljevem prestolu.

Tako se serija med drugim obregne ob željo kraljičine sestre, princese Margaret, da se poroči z ločenim članom kraljevega osebja, spomni na spore s premierko Margaret Thatcher glede sankcij v južni Afriki, opomni pa tudi na leto 1992, ko so kraljevo družino pretresli številni izzivi in škandali: požar v gradu Windsor, ločitev njenega sina, princa Andrewa od žene Fergie (ločitve so bile takrat precej resen tabu v kraljevi družini), posledičnega kraljičinega srda do vojvodinje Yorške, ko je Fergie izločila iz kraljeve družine, istega leta pa se je potem ločila tudi kraljičina hčerka Anne.

Jeannette Charles

Danes 94-letna Jeannette Charles je bila 50 let znana kot kraljičina dvojnica. Nastopila je v številnih filmih, med drugim tudi v komediji National Lampoon European Vacation, pa v Goli pištoli in Austinu Powersu. V mladih letih je prav zaradi izjemne podobnosti s kraljico Elizabeto II imela veliko težav s pridobivanjem filmskih vlog, zato je najprej opustila idejo o igralski karieri in nekaj časa delala kot tajnica.

Potem pa je leta 1972 za svojega moža pripravila prav posebno darilo – oljno sliko same sebe v podobi kraljice. Ta portret je umetnik, ki jo je naslikal, predstavil v kraljevi akademiji v Londonu in nenadoma so postali pozorni tudi mediji. Takrat je Jeannette ponovno vstopila v svet zabavne industrije in se odločila da bo preprosto – kraljica Elizabeta II. Podrobno je naštudirala njen glas in njen videz ter začela nastopati tako v filmih kot tudi na dogodkih kot njena dvojnica. Upokojila se je leta 2014.

Eddie Izzard

Nenavadni dodatek na tem seznamu je zagotovo izjemni stand up komik in igralec Eddie Izzard. Eddie – čeprav se v svojih nastopih redno oblači v žensko – sicer ni nikoli nastopil v dejanski vlogi kraljice Elizabete II, je pa leta 2010 posodil glas liku Elizabete II v animirani seriji Simpsonovi (The Simpsons).

Napisal: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story