Tom Cruise se je poslovil od edine ženske, ki ga je razumela

Tom Cruise se je poslovil od edine ženske, ki ga je razumela (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
28. 2. 2017

Po dolgi bolezni je v spanju preminila 80-letna Mary Lee South, mama hollywoodskega zvezdnika Toma Cruisea. Mary je bila najpomembnejša oseba v Tomovem življenju, saj ga je ves čas brezpogojno podpirala, poleg tega pa se prav njej lahko zahvali, da je postal igralec.

Ameriški igralec in filmski producent Tom Cruise je ljubezen do igralstva podedoval po svoji mami Mary Lee South, ki ji je gledališče predstavljalo neuresničene sanje. Zahvaljujoč sinu, ki ga je od malih nog opogumljala in 'potiskala' na gledališke deske, pa so se ji te sanje vsaj posredno uresničile. Tom je imel od nekdaj zelo tesen odnos s svojo mamo, ki ga je – ko je bila še zdrava – pogosto spremljala na podelitvah filmskih nagrad in premierah. Mary Lee je zaradi svojega slavnega sina postala celo scientologinja, vsekakor pa je bila edina ženska, ki ga je razumela in ki ga prav nikoli ni obsojala. Nasprotno, ves čas je bila njegova največja oboževalka, predstavljala mu je trdno oporo in veter v hrbet, zato je njena smrt za Toma vsekakor največja izguba doslej.

Mary Lee se je od Tomovega očeta, Thomasa Cruisea Mapotherja III, ločila leta 1974. Po ločitvi se je iz Kanade, kjer je družina zaradi očetove službe živela od leta 1971, preselila nazaj v ZDA, natančneje v New Jersey, in se štiri leta pozneje, ko je bil Tom star 16 let, do oltarja sprehodila z Johnom 'Jackom' Southom. Tako Mary Lee kot John sta podprla Toma, ko je izrazil željo, da bi postal igralec, zato ni čudno, da je 54-letni zvezdnik nekoč izjavil, da se mami lahko zahvali za marsikaj. Ravno nasprotno pa velja za njego-vega biološkega očeta, ki je bil po njegovem agresivna oseba brez razumevanja za njegovo izbiro poklica.

Da si nadvse želi zaplavati v igralske vode, je Tom svoji mami in očimu razkril po neki srednješolski gledališki predstavi. "Po predstavi je Tom prišel domov in rekel, da bi se rad pogovoril z mano in mojim možem. Prosil naju je, da mu dava deset let, da se preizkusi v šovbiznisu, saj si je to močno želel. Oba sva se brezpogojno strinjala, saj sva menila, da mu je dal bog ta neverjetni talent, ki se mu ga je ljubilo raziskovati. Če skrajšam – dala sva mu svoj blagoslov, vse ostalo pa je zgodovina," je Tomove igralske začetke nekoč opisala njegova mama, ki se je pred približno petimi leti ločila od Johna. Ta je leta 2015, ko je bil star 89 let, umrl za posledicami kronične obstruktivne pljučne bolezni.

Mary Lee se je lani iz Los Angelesa preselila v Clearwater na Floridi, kjer je glavni sedež scientologije. "Mary Lee se je odločila, da bo živela v mirnem mestu, le 20 minut vožnje oddaljenem od sedeža, v katerem večina ljudi na ulici nosi scientološke barve. Tam je nihče ne moti, ima pogled na jezero in neprestano medicinsko nego. To jo spominja na čas, ko je s Southom živela v mestu Marco Island," je tedaj pojasnil vir. Mary Lee je imela v zadnjih letih hude zdravstvene težave, a ni znano, s katero boleznijo se je bojevala. Je pa zato znano, da se je dolgo počutila slabo. V javnosti so jo nazadnje videli maja lani, ko se je – bolj suha kot kdaj prej – v Clearwaterju sprehajala s pomočjo hodulje. Na javnih dogodkih pa so jo nazadnje opazili leta 2010. Preminila je v spanju, pogreb, ki so se ga udeležile tudi Tomove sestre Lee Anne DeVette, Cass Mapother in Marian Henry, pa se je odvil v scientološki cerkvi v Los Angelesu.

Tim Jeras