Tom Cruise: Zamenjal 15 šol v 14 letih

Tom Cruise: Zamenjal 15 šol v 14 letih (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
27. 7. 2017

Kar težko je verjeti, da je zvezdnik Top Guna, Misije nemogoče, Rain Mana in številnih drugih na začetku julija upihnil že 47. svečko na torti. A igra le ni edina, ki je zaznamovala življenje velikega igralca in - vsaj po centimetrih - majhnega moža, Toma Cruisa. Po treh ločitvah in treh otrocih je zgodb, ki v javnosti niso bile povedane tako na glas kot druge, namreč še veliko ...

O Tomu Cruisu je bilo povedanega resnično veliko, morda pa njegovim filmskim oboževalcem pri nas ni tako zelo znana zgodba o njegovem težkem otroštvu. Rodil se je 3. julija v New Yorku učiteljici otrok s posebnimi potrebami in očetu, električnemu inženirju. S tremi sestrami, Lee Anno, Marian in Cass, so otroštvo preživeli v revščini in nasilju in Tom je pozneje v intervjujih večkrat spregovoril o težki izkušnji z nasilnim očetom.

Že kot otrok je razumel, da z očetom ni čisto vse v redu, in se od njega oddaljil, čeprav se je vsa družina iz New Yorka prav zaradi njegove zaposlitve morala preseliti v kanadsko Ottawo. Tam se je v četrtem razredu Tom prvič srečal z dramskim nastopom, ko je v družbi šestih fantov uprizoril improvizirano glasbeno igro, ki so jo kritiki pozneje označili za uspešen prvi poskus z gledaliških odrov. Kot otrok se je sicer rad družil ob športu, še posebej ob hokeju, čeprav je bil takrat prej kot po talentu na igrišču znan po agresivnih izpadih. Ko je Tom v Kanadi začel obiskovati šesti razred osnovne šole, je njegova mama zapustila nasilnega očeta in 12-letnega fanta s sestrami odpeljala nazaj v ZDA ter z možem prekinila vse stike. Thomas Cruise III. je leta 1984 umrl zaradi raka.

Zanimivost, ki je v življenju enega izmed najbolj plačanih igralcev morda ostala skrita med mnogo zgodbami, je tudi ta, da je kot otrok živel v izrazito katoliškem okolju, zaradi česar se je po zaključku šole najprej odločil za nadaljevanje kariere kot duhovnik. Pri štirinajstih je namreč več kot leto dni obiskoval frančiškanska predavanja in se nato odločil, da to ni pot, po kateri bi rad stopal. Pri šestnajstih ga je ena od učiteljic nato spodbudila k sodelovanju pri šolski produkciji muzikala Guys and Dolls, v kateri je zasedel glavno vlogo, ter po uspehu igre priznal, da se na odru počuti kot doma. In takrat se je rodila zvezda.

Ker je Tom, tako kot mama in njegove tri sestre, trpel zaradi disleksije, je kot igralec na šoli imel veliko težav. Začrtal si je desetletni časovni okvir, v katerem je želel igralsko kariero poriniti na naslednjo raven, in v imenu svoje velike želje pustil šolanje, se preselil v New York in začel množično obiskovati avdicije. Vsega skupaj je Tom Cruise zaradi selitev in spremenjenih načrtov v 14 letih zamenjal kar 15 različnih šol.

Tom Cruise

Prvo veliko vlogo je dobil leta 1982 v filmu Endless Love, le kratek čas za tem pa še manjšo vlogo v filmu Taps s Seanom Pennom. Leta 1986 je naposled le prišel čas za njegov veliki preboj, saj je nastopil v filmu Top Gun, ki ga je izstrelil med največje filmske zvezde Hollywooda. Prav v tem času pa je medijem postalo zanimivo tudi njegovo ljubezensko življenje. Le leto za velikim prebojem se je poročil s kar 14 let starejšo Mimi Rogers. Usodni da sta dahnila na skrivnostnem poročnem obredu, po poročanju medijev pa naj bi se njuna romanca zaključila leta 1990, ko je Tom na snemanju filma Days of Thunder spoznal ljubljenko občinstva Nicole Kidman. Par se je še istega leta poročil in posvojil dva otroka - danes 24-letno Isabello in 22-letnega Connorja - in kot je bilo videti, je par skupaj preživel pravljično desetletje, saj je bila Tomova odločitev, da leta 2001 zaprosi za ločitev od avstralske zvezde, presenečenje tudi zanjo.

Komaj leta 2007 je igralka v intervjuju spregovorila o takratnem dogajanju in povedala, da naj bi bil razlog njunega razhoda zunajmaternična nosečnost, ki se je zaradi zapletov končala prezgodaj. Po burnem razhodu so Toma povezovali z različnimi ženskami, med drugim s prelepo igralko Penélope Cruz, s katero sta zaigrala v filmu Vanilla Sky leta 2001, pa tudi z igralko iranskih korenin Nazanin Boniadi, v tabloidih pa je o njegovem ljubezenskem življenju dokončno završalo po tem, ko je bil leta 2005 v Rimu prvič opažen v družbi zvezdnice Simpatij Katie Holmes. Njuno zvezo je Tom prvič uradno potrdil v oddaji Oprah Winfrey, že istega leta pa je par napovedal, da pričakuje otroka. Suri, Tomov edini biološki otrok, je na svet prijokal aprila 2006, istega leta pa sta si TOMKat, kot so ju poimenovali mediji, obljubila večno zvestobo v italijanskem mestecu Bracciano, kjer sta veliki dan proslavila v družbi številnih zvezdnikov, med njimi Willa Smitha, Jade Pinkett Smith, Jennifer Lopez ter Victorie in Davida Beckhama. V nasprotju s Tomovimi prejšnjimi zvezami je leta 2012 prošnjo za ločitev vložila Katie, vse od takrat pa naj bi bila zvezdnika na bojni nogi. Njegovo ljubezensko življenje je sicer od nekdaj privlačilo veliko pozornosti, morda pa je še največ kontroverznosti bilo deležno v njegovih zgodnjih zvezdniških letih, ko se je zapletal v romantična razmerja s starejšimi ženskami, med drugim s kar 16 let starejšo glasbenico Cher.

Poleg drame, ki se mu je dogajala v zasebnem življenju, je Tom Cruise v Hollywoodu še vedno zasedal eno od vodilnih mest med najbolje plačanimi igralci na svetu. Film War of the Worlds, v katerem je nastopil leta 2005, je namreč prinesel kar 230 milijonov dolarjev prihodka, dobro pa se je izšlo tudi s tretjim nadaljevanjem serije filmov Misija nemogoče. Kljub dobrim rezultatom je po 14 letih sodelovanja s produkcijsko hišo Paramount Pictures zaradi neprimernega vedenja Tom za kratek čas ostal brez pravega filmskega zaledja, vrnitev pa je hitro za tem napovedal s filmom Lions for Lambs leta 2007, ko je v glavni vlogi zaigral ob Meryl Streep in Robertu Redfordu, a film na njegovo žalost ni pritegnil veliko pozornosti. Zdaj se je na konja vrnil z novimi filmskimi uspešnicami, saj se v studiih že pridno ustvarja filmsko nadaljevanje Top Guna 2 ter tudi šesto nadaljevanje filma Misija nemogoče, ki na male zaslone prihaja prihodnje leto. 

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Profimedia

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 30/2017

Story 30/2017, od 20. 07. 2017