Tom Hanks: "To, da imam diabetes, lahko pripišem le sebi! Idiot sem bil!"

Tom Hanks: "To, da imam diabetes, lahko pripišem le sebi! Idiot sem bil!" (foto: profimedia) profimedia
14. 11. 2017

Ameriški igralec Tom Hanks je po javnem razkritju diagnoze priznal, da je sladkorno bolezen dobil, ker je bil v mladih letih 'idiot', ki se je premalo obremenjeval z viškom kilogramov in slabimi prehranjevalnimi navadami.

Poznamo dve vrsti sladkorni bolezni, in sicer diabetes tipa 1 in tipa 2. Prvi je redkejši in se pojavlja predvsem v otroštvu ali mladosti, razlog zanj pa gre iskati v dednosti. Za tipom 2, za katerim zboli okoli 90 % vseh diabetikov, pa pogosteje obolevajo starejši ljudje s prekomerno težo. Zdravljenje je nujno (po navadi zadoščajo že posebna dieta in antidiabetične tablete), saj v nasprotnem primeru lahko pride do odpovedi ledvic ali slepote, odklanjanje zdravljenja pa povečuje tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.

Simptomi drugega tipa sladkorne bolezni so: povečana potreba po uriniranju, nenehna žeja, utrujenost, zamegljen vid, počasno celjenje ran ...

Več o diabetesu, simptomih in zdravljenju si preberite TUKAJ.

Hanksu so leta 2013, torej pri njegovih 57 letih, odkrili diabetes tipa 2 in takrat je dejal, da gre razlog za diagnozo morda iskati v pogostem nihanju njegove teže za potrebe filmskih vlog. Za film Brodolom se je na primer v enem letu moral najprej zrediti za 18 kilogramov, da bi jih potem izgubil kar 22.

»Sem del lene in zaslepljene ameriške generacije, ki se je brezskrbno zabavala, sedaj pa nespametnost plačuje z raznimi boleznimi,« je povedal Hanks in dodal: »Bil sem močnejši, saj ste me videli v filmih. Bil sem popoln idiot.«

Povzeto po: Independent

Priporočamo