Toma Jonesa navdušila lepota državice na sončni strani Alp

Toma Jonesa navdušila lepota državice na sončni strani Alp (foto: Foto: Arhiv Organizatorja) Foto: Arhiv Organizatorja
Vir: Story
21. 7. 2019

“Kakšna energija!” so navdušujoče besede, ki jih je bilo mogoče v sredini junija slišati pred ljubljanskimi Stožicami. Roko na srce, slovenskega občinstva ni enostavno tako navdušiti, to so v preteklosti na lastni koži izkusili že številni glasbeni velikani. A Tom Jones pozna recept za uspeh in že ob prvem koraku na oder vzpostavi stik z občinstvom. Glasbenik bo prihodnje leto zakorakal v osmo desetletje!

Dobrih deset dni pred koncertom v Stožicah je namreč upihnil 79. svečko, pohvali pa se lahko že s šest desetletij trajajočo glasbeno potjo. Pohvali se lahko z več kot sto milijoni prodanih albumov, kar 36 njegovih skladb pa je kraljevalo na lestvici Top 40 na Otoku. A ni le to tisto, kar ga uvršča med svetovno glasbeno smetano, v svoji karieri je namreč nanizal nešteto hitov, na katere se mladi in stari pozibavajo še danes. Sloviti New York Times ga je opisal kot kameleona, čigar razpon sega vse od soula, popa do kantrija. Njegove večne uspešnice so odmevale tudi v Stožicah.

Pri 16 letih pred oltar s srednješolsko ljubeznijo

Jones se je rodil med vihro druge svetovne vojne v južnem Walesu. Njegov oče Thomas je bil po poklicu rudar, podobna usoda pa je čakala tudi karizmatičnega prvorojenca, ki je, kot tradicija veleva, dobil ime po očetu. Kljub temu je fant že v rosni mladosti pokazal velik talent za petje, pogosto je prepeval na družinskih srečanjih, v šolskem zboru in na porokah, z glasbo pa se je okrepila tudi njegova samozavest. Pri 12 letih je doživel veliki udarec, diagnoza tuberkuloza. Sam dvoletno okrevanje, ki je sledilo, opisuje kot najhujše obdobje svojega življenja, ko je veliko poslušal glasbo, čas pa si je krajšal z risanjem. Navdihovali so ga izjemni glasovi ameriškega soula, blizu sta mu bila tudi bluz in r'n'b. Med njegovimi vzorniki se je znašel tudi sloviti Elvis Presley. Pri 16 letih se je poročil s svojo srednješolsko ljubeznijo Lindo, le mesec dni po poroki pa se je par razveselil sina Marka. To je pomenilo, da so bila pri hiši lačna usta več, zato je Tom našel službo, s katero mu je uspelo preživeti družino. Nekaj časa je delal v tovarni, ki se je ukvarjala z izdelovanjem rokavic, pozneje je pomagal v gradbeništvu. Čeprav se je njegovo življenje podredilo vrtincu vsakdanjika, pa je bila ljubezen do glasbe iz dneva v dan močnejša, njegov robustni bariton pa ni ostal neopažen. Leta 1963 se je pridružil valižanski skupini Tommy Scott and the Senators ter si izboril sloves med rojaki, vendar je na srečo pevca nekega večera opazil Gordon Mills, ki je postal njegov menedžer in mladega glasbenika poimenoval za Toma Jonesa, po istoimenskem filmu, ki je takrat žel veliki uspeh. Prvi singel Chills and Fever ni doživel pričakovanega uspeha, kar pa za drugega ne moremo trditi. It's Not Unusual je v hipu osvojil svetovne glasbene lestvice. Vse drugo je zgodovina!

Zvestoba mu je bila tuja

Njegova glasba si je podjarmila tudi ameriške glasbene valove, kar je glasbeniku odprlo pot tudi v svet filma, saj je posnel številne uspešnice, med drugim tudi za četrti film o slovitem britanskem tajnem agentu Jamesu Bondu Thunderball. Leta 1966 si je Jones prislužil grammyja za najboljšega novega glasbenika, isto leto pa spoznal tudi svojega velikega vzornika Elvisa Presleyja. Če mu lahko verjamemo, si je kralj rokenrola prepeval eno izmed njegovih pesmi. Jones se je proslavil kot popevkar v drugi polovici šestdesetih in prvi polovici sedemdesetih let, ko je s svojimi baladami mešal glavo nežnejšemu spolu. Slovel je po svojem osvajanju na odru, tuje mu ni bilo niti tisto v zaodrju. Nekoč je razkril, da naj bi na vrhuncu svoje kariere na leto med rjuhe zvabil več kot 250 oboževalk. Med 'trofejami' pa najdemo številne misice, televizijske voditeljice in igralke. Njegova žena Linda je nekaj časa tiščala glavo v pesek, ko pa ji je bilo dovolj, je svojega moža soočila z nezvestobo in mu prisolila zaušnico ter ga nagradila z brco. Jones se ni branil, je pa dogodek nekaj let pozneje opisal z: “Sprejel sem to.” Po vrhuncu je njegova kariera sicer strmo padla, po skoraj dveh desetletjih suše pa se je pred prihodom novega tisočletja vrnil s pesmijo Sex Bomb. Pri skoraj osmih desetletjih je še vedno zelo očarljiv, skrivnost svoje energije na odru pa je v ekskluzivni izjavi za našo revijo opisal tako: “Mislim, da je bolj magičnost kot skrivnost, magičnost vsakega talenta in njegovega izvora. Biti blagoslovljen z unikatnim darom ima tudi svoje slabosti, saj se mora oseba odločiti, kaj bo naredila z njim. Včasih ni lahko. Energija na odru izvira iz moje nadarjenosti, tako enostavno je to,” nam je zaupal Jones, ki je prvič nastopil pred slovenskim občinstvom.

Nova Story že v prodaji

Story