Weinstein zlorabljal tudi Salmo Hayek: "Najbolj je sovražil besedo ne!"

Weinstein zlorabljal tudi Salmo Hayek: "Najbolj je sovražil besedo ne!" (foto: profimedia) profimedia
14. 12. 2017

Salma Hayek je z ganljivim zapisom za New York Times spregovorila o grozljivih izkušnjah s hollywoodskim producentom Harveyem Weinsteinom. Leta naj bi se borila proti njegovim spolnim zahtevam, zagrozil pa naj bi ji tudi s smrtjo.

"Mislim, da ničesar ni sovražil bolj kot besedo 'ne'," je zapisala. Braniti se je morala številnih zahtev po skupnem tuširanju, masažah in oralnem seksu. Njegovo sladko govorjenje pa se je čez nekaj časa spremenilo v oviranje njene kariere in celo grožnje. "Ubil te bom, ne misli, da tega ne morem storiti," naj bi ji zagrozil v navalu besa.

Igralka je z Weinsteinom sodelovala pri snemanju filma Frida. Čeprav je bila za vlogo že izbrana, naj bi jo kasneje poskušal nadomestiti, ker z njim ni hotela spati. Med produkcijo se je ves čas pritoževal, da igralka svojih telesnih atributov ne zna dovolj dobro pokazati. "Ponudil mi je le eno možnost: Morala sem posneti seksualni prizor z žensko. Pri tem pa je zahteval popolno goloto. Ves čas je v filmu hotel več gole kože in seksa."

Prvič je doživela živčni zlom

Ker ni hotela ovirati produkcije, je pristala na njegove zahteve. "Na dan snemanja sem prvič v moji karieri doživela živčni zlom. Začela sem se tresti in solze so kar vrele iz mene," je zapisala. Prizor se ji sam po sebi sploh ni zdel sporen, sporno je bilo to, da ga je morala posneti za Harveya.

Film je bil pri občinstvu odlično sprejet in je požel kar šest nominacij za Oskarja. Nominacijo za najboljšo glavno žensko vlogo je prejela tudi Hayekova. Priznala pa je, da jo je bilo še dolgo po koncu snemanja strah srečanj z Weinsteinom.

"Hvaležna sem vsem, ki poslušajo naše izkušnje. Upam, bodo ljudje sedaj lažje razumeli, kako težko nam je in zakaj smo dolga leta molčale. Moški spolno nadlegujejo, ker lahko. Sedaj pa smo ženske o tem spregovorile, ker končno lahko," je zaključila.