Umrla je Jovanka Broz

Tito s svojo Jovanko leta 1960 (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2013

Zaradi zastoja srca je v 89. letu starosti umrla ena od najpomembnejših žensk v življenju maršala Tita Jovanka Broz.

Zadnja leta Jovanke Broz, ki je skupaj s soprogom obkrožila svet, spoznala najvplivnejše ljudi in vplivala celo na politične odločitve nekdanjega jugoslovanskega predsednika, so bila za nekdanjo prvo damo izjemno težka.

Po pričevanjih redkih posameznikov, ki so prišli z njo v stik, je namreč Jovanka živela v precejšnji bedi v močno dotrajani vili. Neurejen status glede dediščine in pokojnine ter druge težave, ki so nekdanjo prvo damo potisnile v samoto, naj bi se začele po Titovi smrti.

V zadnjih pogovorih z mediji je povedala, da že več let živi v hišnem priporu, spregovorila je o spletkah, ki so jih proti njej kovali Titovi bližnji sodelavci, kraji dragocenih osebnih predmetov, nadlegovanju in strahu pred zastrupitvijo.

V bolnišnico v Beograd so jo sorodniki konec avgusta letos pripeljali v zelo slabem zdravstvenem stanju. Konec septembra se je izvedelo, da je v komi in da diha s pomočjo aparatov. 20. oktobra 2013 je prišlo obvestilo, da je ob 11:45 umrla zaradi zastoja srca.

Njena zadnja želja, ki jo je zaupala sestrama v beograjski bolnišnici je bila, da jo pokopljejo ob Titu v Hiši cvetja.

Jovanka in Tito sta se spoznala leta 1944 in lepa partizanska je nemudoma postala njegova tajnica. Leta 1952 sta se na skrivaj poročila (ona je imela takrat 28 let, on 60). Razšla sta se v 70. letih prejšnjega stoletja, otrok nista imela, kljub ločenemu življenju pa sta ostala poročena vse do Titove smrti leta 1980.