Pevska zvezdnica Dua Lipa nikoli ni pozabila, od kod prihaja

Sestrska ljubezen Dua Lipa z mlajšo sestro Rino Lipa. (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
24. 10. 2021

Vse se je začelo že davno, ko je dedek Due Lipe, ugledni zgodovinar, izgubil službo in kariero.

Vztrajanje pri resnici Seita Lipe je v bistvu rodilo nekaj dobrega, saj njegova vnukinja Dua prav temu dolguje svojo uspešno kariero. Pevka se je rodila leta 1995 v Londonu, kamor se je njena družina preselila s Kosova. Njena mama Anesa je namreč zaradi vojne v nekdanji Jugoslaviji dvakrat pobegnila.

Dua Lipa

Bosno in Hercegovino je vojna prvič prizadela v zgodnjih devetdesetih letih, ko je Anesa živela z materjo. Življenje je nadaljevala na Kosovu, od koder je Anesin oče. Tam se je zaročila z Dukagjinom Lipo. Ko pa so se razmere na Kosovu zaostrile, se je družina odločila svojo srečo poiskati v Londonu.

"Moj dedek je bil vodja Inštituta za zgodovino Kosova, zato so ga, tako kot številne druge zgodovinarje, srbske oblasti prosile, naj ponaredijo zgodovino Kosova. Morali bi napisati, da Kosovo nikoli ni bilo del Jugoslavije, ampak da je bilo vedno del Srbije. Moj dedek ni hotel pisati zgodovine, v katero ni verjel, in bil je eden tistih, ki so to zavrnili. Zato je bil ob službo," danes o svoji družini govori Dua.

Dukagjin in Anesa sta svoja starša pustila na Kosovu in v Bosni. Leta 1999 je Dujin dedek umrl zaradi srčnega napada, zaradi takrat zaprtih meja ga niso videli od takrat, ko so se odselili. Družina je morala v Londonu začeti znova. Dukagin je bil na Kosovu član rock skupine, postal naj bi zobozdravnik, Anisa pa je želela postati odvetnica. A vsi ti nalčrti so padli v vodo.

Dukagin je tako v Londonu delal v kavarnah in barih, zvečer pa je hodil na poslovne tečaje. Mama Anisa se je preusmerila v turizem. Ko je imela Dua 11 let, je njen oče diplomiral in dobil ponudbo za službo v Prištini. "Bila sem navdušena, da smo šli, doma smo vedno govorili albansko, na Kosovu pa so me pričakali sorodniki, ki jih nikoli nisem videla," se tistega časa spominja pevka.

Dua Lipa

"V šoli mi je šlo slabo, čeprav sem govorila jezik, nisem znala pisati in brati albansko. A življenje na Kosovu mi je pomagalo razumeti, da nisem le Londončakna, kot sem vedno mislila. Poleg tega sem v Prištini dobila širši pogled na glasbo. Začela sem poslušati ameriški hip hop …"

V tistem času sta v Prištini nastopila tudi Snoop Dogg in Method Man. To sta bila njena prva dva velika koncerta, ki ju je obiskala. "Takrat sem bila že kar malo odvisna od Pink, Nelly Furtado in Katy Perry. Ko sem pela po hiši, sem poskušala povezati hip hop in pop," pravi Dua, ki je že zelo kmalu vedela, kaj si želi početi v življenju. Vseskozi pa se je dobro zavedala, da kljub vsemu potrebuje tudi formalno izobrazbo. Želela je obiskovati šolo Sylvia Young Theatre v Londonu, in to je staršem pri svojih 14 jasno in glasno tudi povedala.

Jasno ji je bilo namreč, da ji življenje na Kosovu ne ponuja veliko možnosti, da bi lahko uspela v glasbenem svetu. Vedela pa je tudi, da staršem ta ideja ne bo najbolj všeč. Zato je uporabila malo zvijačo, da bi jih prepričala. Starše je prepričala, da bo tam živela sama in da bo izpopolnila angleščino za lažji vpis na univerzo. A za plačilo položnic si je morala poiskati delo in postala je hostesa na vratih nočnega kluba.

To je bilo zanjo velik navdih pozneje, pravi, prav tako pa najslabša služba na svetu. "Menedžerji so mi zabičali, koga lahko in koga ne smem spustiti naprej. Zgodilo se je, da sem morala zgolj zaradi neprimernih oblačil zavrniti prijatelje, ker so pač nosili trenirke." In na tej točki je dala odpoved. Vpisala se je v znamenito Sylvio Young Theatre School, kjer sta svoj pečat v preteklosti pustili tudi Rita Ora in Amy Winehouse.

Dua Lipa

Hkrati je na YouTubu začela objavljati priredbe pesmi, sicer le zaradi želje po pozornosti sošolcev in sošolk. A nevede in nepričakovano je bil to zanjo veliki met. Posnetke je opazil Ben Mawson, dolgoletni menedžer pevke Lane Del Rey. Zanjo je organiziral intenzivni tečaj: pet dni v tednu je preživljala v studiu z različnimi ustvarjalci.

Takrat je napisala pesmi, kot sta Hotter than hell, ki govori o razmerju, ki ji je srce razdejalo na koščke, pa Blow your mind, grenka himna, posvečena nekemu mod­nemu agentu, ki ji je nekoč očital debelost in predlagal hujšanje. Pri njenem debitantskem albumu so sodelovala velika imena, nekatera izmed njih so v zadnjem desetletju že pomagala pri uspehu raperjev Draka in Nicki Minaj. Nekoč je na vprašanje, ali resnično verjame, da se sanje uresničujejo samo zaradi sanjarjenja, dejala, da se lahko samo staršem zahvali za to, kar je danes. "Naučili so me prilagajati se vsakršnim okoliščinam."

Dua Lipa

"Moj oče vedno pravi, da je treba trdo delati, res trdo delati in imeti malo sreče. Odgovor na vaše vprašanje bi bil, da verjamem v to romantično plat, verjamem pa tudi v trdne gene," pravi Dua.

"Ko sem odraščala in ustvarjala glasbo in gledala pop zvezde na televiziji, sem se počutila kot lik iz risank. Popolnoma neverjetno in nerealno. A od staršev sem se naučila, da je za vse potrebno trdo delo, zato se sanje lahko uresničijo," sklene Dua.

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story