V knjigi Kraljica Elizabeta tudi Slovenija

Vir: Lea
3. 11. 2013

V obsežni, skoraj 600-stranski knjigi Kraljica Elizabeta avtorica Sally Bedell Smitth odkriva zgodbo Elizabetinega življenja.

V knjigi lahko spremljate kraljico od rojstva prek otroštva in obdobja deklištva pa do poroke, prevzema krone in njenega delovanja kot kraljice Združenega kraljestva in voditeljice Skupnosti narodov.

Zanimivo je, da je v knjigi omenjena tudi Slovenija, in sicer priprave kraljice na obisk naše dežele leta 2008, ki so pomenile začetek varčevanja na britanskem dvoru.

Razen najpomembnejših dogodkov in običajnih družabnosti, kot so vsakoletne vrtne zabave, diplomatski sprejemi in državniške večerje, je kraljica že v preteklosti začela na različne načine zmanjševati stroške. Časi rednih gala plesov za prijatelje in sorodnike so že davno minili.

Tako je kraljica junija 2010 v Buckinghamski palači priredila skromen zasebni sprejem, ki so ga poimenovali 'stoletje dvornih dam' in s katerim je počastila dve dvorni dami, Susan Hussey in Mary Morrison, od katerih je vsaka služila polnih 50 let.

Čisto običajna je postala tudi praksa, v skladu s katero si je večkrat nadela ista, le nekoliko predelana oblačila. Za državniški obisk v Sloveniji oktobra 2008 je prosila Angelo Kelly, naj ji toaleto za sloves­ni banket napravi iz srebrnega in zlatega brokata, ki so ji ga dve desetletji prej poklonili med nekim obiskom na Bližnjem vzhodu. To gesto so na kraljevem dvoru poimenovali 'visoka moda v kreditnem krču'.

Jeseni 2010 je Elizabeta II. sporočila, da odpoveduje vsakoletno božično zabavo v Buckinghamski palači, s čimer je proračun za pogostitve in reprezentanco, ki znaša 1,3 milijona funtov, zmanjšala za približno 50.000 funtov. Razmere je dobro povzel naslov v časniku Evening Standard: VSI IZGUBLJAMO ... CELO KRALJICA.