V Ljubljano prihaja princ Edward, najmanj izpostavljen član kraljeve družine

Vsake toliko morata tudi Sophie in njen soprog princ Edward prisostvovati uradnim dolžnostim. (foto: Profimedia Profimedia, Press Association) Profimedia Profimedia, Press Association
Vir: Lady
3. 5. 2019

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja bo 14. in 15. maja Ljubljano obiskal britanski princ Edward, so sporočili z britanskega veleposlaništva v Ljubljani.

Kot so zapisali na svojem profilu na Facebooku, bosta slovenski predsednik in britanski princ v čast zgodovini in prihodnosti prijateljstva med Združenim kraljestvom in Slovenijo razglasila dan prijateljstva med državama, 14. maj, ki ga bomo letos obeležili prvič. Druge podrobnosti obiska bodo po napovedih veleposlaništva znane pozneje. Predsednik Pahor je najmlajšega sina britanske kraljice Elizabete II. povabil na obisk konec februarja, ko je bil na obisku v Veliki Britaniji.

Takrat sta slovenski predsednik in grof Wesseški med drugim govorila o nagradah za mlade, vključene v mladinski program Mepi, katerega častni pokrovitelj je britanski princ. Princ Edward je bil na obisku v Sloveniji že leta 2013, ko je skupaj s Sophie obiskal Ljubljano in se srečal s Pahorjem.

In kdo je princ Edward? Je najmlajši sin britanske kraljice Elizabete II., ki je tudi najmanj izpostavljen. Poročen je z vojvodinjo Wesseško Sophie. Skupaj imata dva otroka, lady Louise (15 let) in vikonta Jamesa, ki je star 11 let. Čeprav spada družina v najožji krog britanskega kraljevega dvora, pa poskuša živeti stran od soja žarometov. “Želim, da moji otroci živijo čim bolj normalno življenje,” pravi Sophie. Prav tako si bosta morala otroka nekoč poiskati delo in hoditi v službo kot vsi drugi.

“Mislim, da sva jima z Edwardom dober zgled, saj tudi sama delava in tako preživljava družino,” je odločna vojvodinja, ki je tudi zavrnila plemiška naslova za svoja otroka. Oba bi morala biti namreč princ oziroma princesa, pa se Sophie s tem ni strinjala. Res je, da si je to lahko dovolila, ker njena otroka nista direktna naslednika krone, kakor sta to sinova najstarejšega kraljičinega sina, princa Charlesa, in sicer princ William in princ Harry.

Lady Louise ni vedela, da je babica kraljica

Zanimivo je tudi dejstvo, da lady Louise dolgo ni vedela, kdo je pravzaprav njena babica. “Zgodilo se je pred kratkim,” se smeje Sophie. “Ko je Louise nekega dne prišla iz šole, me je vprašala, zakaj ji vsi nenehno govorijo, da je njena babica kraljica.” In nato jo je Sophie vprašala, kako se ob tem počuti, a deklica je le dejala, da ničesar ne razume. No, ko bo nekoliko starejša, ji bo seveda vse jasno. A na srečo jo že od malih nog vzgajajo tako, da bo verjetno res živela življenje daleč stran od britanskega dvora in da bo sama služila svoj kruh.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo