V Sevnici se že pripravljajo na dogodek, ko bo Melania Trump postala prva dama

Trumpov slogan 
'Make America great 
again' (Naredimo 
Ameriko spet veliko) 
bi s tem, kako 
razpoznavna je 
postala Sevnica po 
zaslugi Melanie 
Trump, prenesli na 
Sevnico – da jo je 
ravno Melania 
naredila veliko. (foto: Splash News) Splash News
Vir: Nova
20. 1. 2017

Pred 20. januarjem, dnevom, ko bo Donald Trump prisegel kot novi ameriški predsednik, sta v osrednji pozornosti medijev tudi Melania Trump in njen rojstni kraj, Sevnica. Razkrivamo, kaj vse pripravljajo in kdo od njenih sokrajanov ji bo med prvimi lahko tudi čestital.

Sevnica, spet v znamenju ameriških simbolov
Župan Srečko Ocvirk

Sevnica te dni živi in diha v pričakovanju novega navala novinarskih ekip in turistov. Sevnico smo obiskali že po volilni zmagi Donalda Trumpa in ne dvomimo, da se bo takratna evforija ponovila. Tokrat so se dobro pripravili tudi s turističnim programom. Rok Petančič iz KŠTM Sevnica, med drugim pa tudi nekdanji Melanijin sosed, nam je zaupal: "Dneve odprtih vrat Sevnice organiziramo prednostno za novinarje in predstavnike turističnih organizacij, agencij, s katerimi že in še bomo poslovno sodelovali pri trženju in izvajanju turističnih programov v naših krajih. Že ves čas nas obiskujejo tako domači kot tuji novinarji. Vse tri dneve odprtih vrat sta za informacije na voljo tudi župan in direktorica KŠTM Sevnica, na turističnih vodenjih pa boste spoznali Sevnico."

Ponosni župan

Na pestro dogajanje v Sevnici je ponosen tudi župan Srečko Ocvirk, ki je bil poleg našega ambasadorja v Washingtonu tudi povabljen na gala večer v organizaciji Sister Cities International, katerega častna pokroviteljica je letos Melania Trump. Povabilu se je sicer odrekel, povedal pa je: "Sevnica je v zadnjih mesecih deležna velike medijske pozornosti. Ponosni smo, da se o naših krajih govori po vsem svetu. V času slovesne prisege novoizvoljenega predsednika ZDA gospoda Donalda Trumpa in prevzema naziva prva dama ZDA gospe Melanie Trump, naše nekdanje občanke, pričakujemo obisk večjega števila obiskovalcev, zato je od 20. do 22. januarja v pripravi več dogodkov v okviru Dni odprtih vrat Sevnice. Ob inavguraciji bo v Združenih državah Amerike veliko dogodkov, večina pod pokroviteljstvom novega predsedniškega para, kar pa verjetno ne pomeni tudi, da bosta na njih prisotna. Na dogodke vabijo prireditelji, eden od njih je tudi gala večer v organizaciji Sister Cities International. Razlog, da se dogodka ne udeležujem, ni zgolj v stroških, ki bi jih nosil davkoplačevalski denar občanov. Gre za prepričanje, da moramo kot država celovito in organizirano predstavljati Slovenijo, kar zagotovo ni samo projekt Sevnice, temveč je mednarodno politično vprašanje. Gospa Melania je v Sevnici vedno izjemno dobrodošla, obisk bi bil velika čast in gotovo bi se še več kot maksimalno potrudili pustiti lep vtis, pozitivno podobo kraja in prijaznost tukajšnjih ljudi."

V ZDA potujeta dva slovenska poslanca

Sta pa priložnost za srečanje z Melanio Trump izkoristila dva slovenska poslanca in se odzvala povabilu, in sicer Tomaž Lisec in Žan Mahnič. Ta pravi: "V ZDA potujem za teden dni. 17. 1. se bom udeležil gala večerje pod častnim pokroviteljstvom Melanie Trump, od 19. do 24. pa bom na konferenci parlamentarne skupščine zveze Nato. V tem času se bom srečal z zaposlenimi na slovenski ambasadi v ZDA, ameriškimi kongresniki, senatorji, generali, poslovneži, predstavniki republikanske stranke in mednarodnega republikanskega inštituta. Če bo prva dama ZDA tudi na omenjeni večerji, ji bom čestital ob njenem uspehu in uspehu njenega moža in jo prosil, da ima v naslednjih štirih letih v mislih tudi Slovenijo, ki naj ji po svojih najboljših močeh, s pozicije, ki jo bo imela, pomaga." Glede na to, da številna sevniška in tudi druga slovenska podjetja Melanii pošiljajo številna darilca, nas je zanimalo, ali ima tudi sam pripravljeno kakšno presenečenje zanjo. Odvrnil je: "Kakor sem seznanjen, na takšnih prireditvah ni v navadi karkoli podariti. Kar se tega tiče, so bili do zdaj na protokolu precej strogi, saj številna slovenska podjetja pošiljajo darila zakoncema Trump, vendar se težko zgodi, da na koncu dejansko tudi pridejo v njune roke. Glede na to, da je moja stara mama klekljarica, bom imel pri sebi čipko, majhen lipov list. Če bo možnost, ji ga bom dal."

Tudi drugi povabljeni slovenski poslanec Tomaž Lisec se veseli srečanja z Melanio Trump, sicer tudi njegovo sokrajanko: "Na večerjo je vabljenih okoli 300 ljudi, med njimi senatorji, kongresniki, župani, gospodarstveniki in tuji veleposlaniki. Poleg stikov tam se s pomočjo slovenskega veleposlaništva v ZDA dogovarjam še za posamezna osebna srečanja z ljudmi iz republikanske stranke in Slovenci v ZDA. Melanie Trump sicer osebno ne poznam, vem pa, kdo sta njena starša. Poznam tudi nekaj njenih sošolcev iz osnovne šole. Od srečanja pričakujem kratek klepet, kjer ji bom čestital, jo povabil v Slovenijo in Sevnico in ji zaželel obilo uspeha. Upam, da bo možnost in čas spregovoriti tudi o posameznih zadevah s področja politike, gospodarstva in turizma." Poslancu je državni zbor sicer zavrnil plačilo stroškov, tako da mu jih bodo krili v njegovi stranki: "Ker je država zavrnila plačilo letalske vozovnice, čeprav sem bil vabljen kot poslanec DZ RS - iz Sevnice, mi jo plača SDS. Ker smo verjetno edina stranka v Sloveniji, ki je že v preteklosti uspešno sodelovala z republikansko stranko v ZDA, bo moja prisotnost tam tudi v duhu krepitve vezi med strankama. Namestitev zame pa bo brezplačna na veleposlaništvu v ZDA."

Povprašali smo ga še, kaj ima pripravljenega za predstavitev Slovenije oziroma Sevnice Američanom, in povedal je: "Za povabljene na to gala večerjo bo na razpolago promocijski material o Sevnici. Kar je tudi želja organizatorjev, da se bolje predstavi Sevnica. Predvsem tisti material o poudarjanju naših turističnih možnostih in gospodarskega sodelovanja, saj imamo v Sevnici kar nekaj zelo uspešnih podjetij, med njimi Lisco, Stilles, Tanin, Kopitarno in tudi nekaj drugih, ki so prisotni v ZDA. S seboj bom imel poleg tega tudi dve sevniški znamenitosti – salamo in vino modro frankinjo."

  • Naval turistov?
    V Sevnici pričakujejo povečano število tujih turistov, tudi ameriških. Tako so se turistične agencije in hotelirji že povezali in v svojo ponudbo vključili tudi turo po Sevnici. Zanjo je veliko povpraševanje tudi v italijanskih hotelih, v Benetkah in v Trstu, kjer gostijo veliko ameriških turistov.

Nina Keder