V spomin na Aretho Franklin, kraljico soula

V spomin na Aretho Franklin, kraljico soula (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
2. 9. 2018

Pevka Aretha Franklin je zagotovo pustila enega močnejših pečatov v svetu glasbe. In ni zaman dobila naziva kraljica soula. Njen glas so razglasili za narodno bogastvo.

Pevka Aretha Franklin je umrla v 77. letu starostu za posledicami raka na ščitnici. Dolga leta se je tudi otepala s prekomerno telesno težo in alkoholizmom. Ko so tuji mediji začeli pisati, da je zbolela za rakom, je to zanikala in ni hotela govoriti o svojih zdravstvenih težavah. Pred nekaj leti je tudi padla in od takrat ni več javno nastopala. Lani se je vseeno pojavila na odru in je zapela na fundaciji Eltona Johna v boju proti aidsu. Aretha je bila ena od najbolj nagrajevanih pevk v zgodovini glasbe. Prejela je neverjetnih 18 grammyjev in imela več kot 300 nastopov. Leta 1987 je postala prva ženska, ki ji je uspelo priti v Rock and Roll Hall of Fame. Pridobila si je ugled najbolj ugledne gospel, soul in R&B umetnice ter je prejela tudi svojo zvezdo na pločniku slavnih. Njen glas so razglasili za narodno bogastvo države Michigan.

Težko otroštvo

Arethino življenje pa ni bilo vedno posuto z rožicami. Rojena je bila leta 1942 v Memphisu v državi Tennessee. Peti je začela, ker je bil njen oče Clarence Franklin baptistični duhovnik, eden najbolj cenjenih v državi. Tako je odraščala, obkrožena s samimi znanimi osebami. No, Aretha je bila samouk, saj se je v očetovi cerkvi naučila igrati klavir brez not, ki se jih je pozneje sicer naučila brati. Družina Franklin je bila velika, Aretha je imela sestri Ermo in Carolyn, ki sta bili profesionalni pevki, ter brate Carla, Cecila in Vaughna. Ko je imela komaj 10 let, ji je umrla mama Barbara in posledično se je zelo navezala na očeta. "Moje odraščanje je bilo boleče. Velikokrat naredite napako in se poskušate iz tega kaj učiti. Če ne uspe, je vse skupaj še bolj boleče," je nekoč dejala Aretha. Ko je imela le 13 let, je rodila prvega sina, zanosila je s fantom, ki ga je poznala iz šole. Otroku je dala ime Clarence po svojem očetu. Dve leti pozneje je rodila še enega fantka Edwarda. Sinova sta ji pomagali vzgajati babica in starejša sestra, sama pa se je povsem posvetila glasbi. Ko je bila stara 14 let je že posnela nekatere od svojih pesmi, ki ji je pela v očetovi cerkvi. Nato se je preselila v New York, kjer je podpisala pogodbo z ugledno diskografsko hišo Columbia Records. Pri 15 letih je izdala prvi album s preprostim naslovom Aretha.

Nesrečna v ljubezni

Ko je imela Aretha 19 let, se je prvič poročila. Njen izbranec je bil Ted White, ki je postal tudi njen menedžer. V zakonu se jima je rodil sin Ted Junior, a sta se leta 1969 razšla. Pevka je nekdanjega moža tudi prijavila zaradi družinskega nasilja. Vlogo menedžerja je prevzel njen brat Cecil in jo opravljal vse do svoje smrti 20 let pozneje. Četrtega sina je dobila z menedžerjem Kenom Cunninghamom, ki je organiziral njene turneje. Z njim se ni nikoli poročila, varala pa naj bi ga z Dennisom Edwardsom, članom The Temptations. Njen drugi soprog je bil Glynn Turman. Po štirih letih zakona sta se ločila, uradno pa šele po šestih letih.

Žalostna očetova usoda

Aretho je doletela nesreča malo po poroki, ko je vlomilec ustrelil očeta na njegovem domu v Detroitu. Takrat se je pevka vrnila k njemu, da bi skrbela zanj. Pet let je bil v komi, nato pa je preminil. Takrat se je Aretha ločila od drugega moža Glynna in se nikdar več ni poročila. Leta 2012 je sicer objavila zaroko s poslovnežem Williamom Wilkersonom, a sta jo tudi kmalu razdrla. Takrat je dejala, da je šlo vse skupaj prehitro.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia