Spoznajte velike svetovne zvezdnike, ki se pogumno borijo z zdravstvenimi težavami

Lady Gaga (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
20. 6. 2021

Saj poznate tisti pregovor, da vsakdo bije svoje bitke, za katere niti ne vemo. Zvezdnike pri tem še toliko lažje objektiviziramo, saj se nam zdijo dovolj premožni, da preprosto vržejo denar v problem, ki ga imajo, in ta nemudoma izgine.

Kljub temu pa je zdravje tisti veliki izenačevalec, kjer postane jasno, da smo navsezadnje vsi le ljudje in da nekaterim stvarem pač ne moremo uiti. Ne glede na proračun.

Selena Gomez

Selena Gomez

28-letna ameriška glasbenica, nekdanja velika ljubezen Justina Bieberja, se je dolgo borila s sistemskim eritematoznim lupusom, uničujočo kronično avtoimunsko boleznijo vezivnega tkiva. Njena najboljša prijateljica, igralka Francia Raisa, ji je v boju z boleznijo leta 2017 darovala ledvico. Selena se je najprej sramovala brazgotine, ki ji je ostala po operaciji, zdaj pa jo brez težav pokaže tudi na Instagramu. “Samozavestno sprejemam, kdo sem in kaj sem prestala.”

Tom Hanks

Tom Hanks

64-letni legendarni igralec pravi, da si je popolnoma sam kriv za sladkorno bolezen tipa 2, ki je zaznamovala njegova zrela leta. “Bil sem del lene ameriške generacije, ki je slepo plesala med zabavo, zdaj pa plačuje posledice,” je kritično ocenil svoja bolj divja leta. Ko je Hanks razkril, da ima sladkorno bolezen, so nekateri posumili, da je verjetno eden od razlogov za pojav bolezni tudi nenehno nihanje v telesni teži med enim in drugim snemanjem.

George Clooney

Leta 2005 je George Clooney med snemanjem filma Syriana utrpel hudo poškodbo hrbtenice. Čeprav je imel številne posege in celo zelo invaziven kirurški poseg, ostaja žrtev kroničnih bolečin, ki jih danes poskuša nadzorovati z ne najbolj tradicionalnimi tehnikami. “Moral sem sprejeti, da bom kronično bolečino lahko premagal na popolnoma drugem nivoju, skorajda psihološkem,” je dejal.

Lady Gaga

Leta 2017 je Lady Gaga prejela nemalo kritik, ker je odpovedala številne koncerte za takratno evropsko turnejo. Zaradi vroče krvi med javnostjo je bila potem prisiljena javno spregovoriti o fibromialgiji oz. kronični utrujenosti. Nadležna bolezen med drugim sproža tudi nepojasnjene bolečine, zato je Lady Gaga ostrim jezikom razočaranih kupcev koncertnih vstopnic lepo povedala: “Ljudje bi morali pokazati več sočutja. Kronična bolečina ni šala.”

Kathy Bates

Kathy Bates

72-letna dobitnica oskarja za izjemno vlogo v psihološkem trilerju Misery, je že dvakrat premagala raka. Nekoliko poetično je pred leti rekla, da rak teče skozi njeno družino kot reka. Čeprav je bila negativna na testih za genetske označevalce, ki bi nakazovali, da ima predispozicijo za razvoj raka na jajčnikih, jo je leta 2003 doletel prav ta rak. Uspešno ga je premagala, potem pa se je zgodba s to težko boleznijo ponovila leta 2012, ko so ji diagnosticirali raka na dojki. Sledila je dvojna mastektomija, zaradi katere pa zdaj trpi za limfedemom (otekanje zaradi zastajanja medcelične tekočine v tkivu) v obeh rokah. Odkar se bori s to tegobo, je postala tudi govornica raziskovalne mreže za boj proti limfedemu.

Michael J. Fox

Michael J. Fox

Kar sedem let je Michael J. Fox trpel v tišini, danes pa je glasen podpornik raziskav za boj proti Parkinsonovi bolezni in zagret podpornik ljudi, ki jih je prizadela ta težka bolezen. V devetdesetih pa je Michael J. Fox tiho skrival svojo diagnozo, kar ga je posledično pognalo tudi v težko depresijo in alkoholizem. Simptome je prvič zaznal med snemanjem filma Doc Hollywood leta 1991 (trzanje mezinca in boleča rama), kmalu zatem pa so mu postavili tudi uradno diagnozo. Že takrat so mu tudi povedali, da čez nekaj let ne bo mogel več delati. Michael J. Fox je danes star 59 let, še lani pa je nastopil v dveh epizodah TV-serije The Good Fight.

Avril Lavigne

Pred šestimi leti je danes 36-letna rokerica za kar pet mesecev skrivnostno postala šibka in nesposobna za normalno življenje. “Nisem mogla dihati, nisem mogla govoriti, nisem se mogla premikati. Mislila sem, da umiram,” se spominja Avril Lavigne. Po številnih pregledih so našli krivca – borelioza oz. lymska bolezen. Avril je svoje tegobe sporočila oboževalcem, ki so se že spraševali, zakaj mlade glasbenice ni na spregled, šele po tem, ko je bolezen popolnoma premagala.

Charlie Sheen

Charlie Sheen

Dejstvo, da je bil Charlie Sheen več let HIV pozitiven, pa tega ni priznal, ni tisto, kar so mu ljudje najbolj zamerili. Najbolj so mu zamerili dejstvo, da je kljub temu imel nezaščiten seks z vsaj dvema ženskama, preden je javnost izvedela za njegovo diagnozo. Branil se je, da sta se ženski zavedno odločili za seks, čeprav sta bili seznanjeni z njegovo boleznijo. Za skrivanje dejstva, da je HIV pozitiven, je Charlie Sheen v nekaj letih zapravil več kot 10 milijonov dolarjev – na koncu je svojo diagnozo razkril preprosto zato, ker je postalo predrago, da bi še naprej plačeval molk vseh tistih, ki so že vedeli.

Venus Williams

Venus Williams

Vrhunska športnica, 40-letna Venus Williams, ki jo številni označujejo za najboljšo igralko tenisa vseh časov, trpi za Sjögrenovim sindromom, kronično sistemsko avtoimunsko vnet­no boleznijo, ki prizadene predvsem žleze z zunanjim izločanjem. Vzrok za nastanek bolezni ni jasen, je pa relativno pogosta. V Sloveniji je recimo druga najpogostejša vnetna revmatična bolezen, za katero pa po statistiki ženske zbolevajo kar devetkrat pogosteje kot moški. Zaradi Sjögrenovega sindroma se Venus neprestano počuti utrujeno, pogostokrat pa se tudi zbudi sredi noči z občutkom bolehnosti. “Kot da imam gripo, pa čeprav je nimam,” je opisala svoje izkušnje.

Napisal: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story