Britanska kraljica Elizabeta II. se ne da!

O tem, kdaj se bo 88-letna kraljica umaknila s prestola, se nenehno pojavljajo nove in nove špekulacije. (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
18. 11. 2014

Britanska kraljica Elizabeta II. se kljub svojim 88. letom ne da. Nekajkrat so že resno namigovali, da bo prestol prepustila svojemu sinu Charlesu, a tega kar ne naredi.

Da ni vedno prijetno biti kraljica, je Elizabeta II. spoznala pred kratkim, ko je britanska policija ujela štiri islamiste, ki so pripravljali napad nanjo. Ta naj bi se zgodil 11. novembra na dan spomina, ko vsako leto v Veliki Britaniji počastijo spomin na vse tiste, ki so dali svoja življenja v obeh svetovnih vojnah in pozneje v vseh vojnih spopadih, v katerih sodeluje britanska vojska.

Kljub temu dogodku se kraljica ni prestrašila in ni odpovedala polaganja venca pri Kenotafu oziroma simboličnem grobu v spomin na vse padle. Moški, ki so jih ujeli, so stari od 19 do 27 let. Agentje so jim prisluškovali in jih zasledovali več mesecev. Kraljico so nameravali ubiti z nožem ali katerim drugim hladnim orožjem.

Dobila bo pravnukinjo

No, da pa nima kraljica samih skrbi, sta poskrbela vojvodinja Kate in njen soprog princ William, kraljičin vnuk. Sporočila sta namreč, da je drugi otrok, ki ga pričakujeta, deklica. Mogoče je kraljici malo manj všeč, ker naj bi punčko poimenovala pa Williamovi pokojni materi, princesi Diani, vendar pa tega ne bo povedala na glas.

Kate naj bi že nakupila za celo omaro rožnatih oblekic in se zelo veseli, da bo George, ki je praznoval leto dni, dobil sestrico.

George

Deklica bo drugi pravnuk kraljice Elizabete II., kar gospo še posebej veseli. Kraljica ima sicer štiri vnuke in štiri vnukinje.

Koliko časa še?

O tem, kdaj se bo 88-letna kraljica umaknila s prestola, se nenehno pojavljajo nove in nove špekulacije. Tudi letos, ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da sta kraljica Elizabeta II. in prestolonaslednik princ Charles združila svoja urada za medije.

Charles

To naj bi bil eden prvih korakov v pripravah na predajo prestola Charlesu. Združeni urad tako vodi prinčeva tiskovna predstavnica Sally Osman, ki pa se je iz prinčeve rezidence Clarence House preselila v Buckinghamsko palačo.

"Urada za medije smo združili zaradi boljše koordinacije različnih dejavnosti," so sporočili iz palače. Kraljica in njen sin princ Charles sta imela zadnjih 20 let ločena urada. Združitev je predlagal kraljičin tajnik, sir Christopher Geidt.

Priporočamo