Vin Diesel: Igranje ga je od nekdaj privlačilo

19. 4. 2017 | Vir: Lady
Deli
Vin Diesel: Igranje ga je od nekdaj privlačilo (foto: profimedia)
profimedia

Vin Diesel se nam je najbolj vtisnil v spomin kot Dominic Torret v uspešnici Hitri in drzni, ki se trenutno predvaja tudi pri nas. Sicer pa se je igralec z igro prvič srečal v otroških letih, ko je tudi že slutil, da bo nekega dne velika filmska zvezda.

Zato je tudi ves čas iskal priložnosti za preboj v ospredje, da mu je tja tudi uspelo priti, pa je kriv znani režiser Steven Spielberg. Vas zanima, kako mu je ta pomagal do uspeha? Berite dalje ...

Številni ne vedo, a igralec, ki ga danes poznamo pod imenom Vin Diesel, je nekoč slišal na ime Marc Sinclair. Skupaj z bratom dvojčkom, Paulom, s katerim sta se mami Delori Sherleen rodila pred skorajda 50 leti v Alamedi v Kaliforniji, pa je odraščal v New Yorku.

Namesto biološkega očeta, ki ga z bratom nikoli nista poznala, saj je ta družino zapustil že pred njunim rojstvom, pa ju je posvojil in vzgajal mamin drugi partner, Irving H. Vincent. Ta je bil po poklicu učitelj igre, zato ni nič čudnega, da se je Vin, ki je bil zelo energičen in radoveden otrok, s tem delom že zgodaj seznanil ter tudi začel igrati in nastopati.

Sicer pa, kot igralec danes v intervjujih rad poudari, je že takrat čutil, da bo nekega dne velika filmska zvezda. Številni so sicer dvomili, da mu bo to tudi uspelo, fant pa je vedel, kaj hoče, in si je tudi hitro začel prizadevati za to.

A še preden je stal pred kamero, je stal na gledaliških deskah, in to že pri rosnih sedmih letih, ko je nastopil v otroški igri v lokalnem gledališču. Si je pa vlogo v njej dobil na precej nenavadno – skupaj z bratom in skupino prijateljev so namreč vdrli v gledališče Theater for the New City. Pri tem pa jih je zalotila umetniška vodja, ki je fantom, raje kot da bi poklicala policijo, ponudila možnost, da zaigrajo v novi predstavi in ob tem tudi nekaj malega zaslužijo. Da so bili nad idejo navdušeni vsi, verjetno ni treba posebej poudarjati, kajne?

Pritegnil pozornost Stevena Spielberga

Življenje mladega Vina bi morda bilo čisto običajno, če ne bi fant tako zelo vedel, kaj si želi postati – uspešen igralec. Tudi zato je v mladih letih veliko nastopal v gledališču, med študijem angleščine pa je začel pisati scenarije ter dobil zamisel, da bi posnel svoj film.

Prav kmalu za tem je šolo obesil na klin ter se popolnoma posvetil svojim sanjam. A uspeh ni prišel čez noč. Vin je podnevi obiskoval avdicije, ponoči pa je kot varnostnik delal v nočnih klubih, da si je lahko plačal račune. Nekaj časa se je celo preizkušal kot raper, a mu to ni šlo najbolje, zato se je raje popolnoma posvetil igranju in se tudi preselil v Los Angeles. Kljub dolgoletnim izkušnjam pa ga tam niso sprejeli z odprtimi rokami, a igralec se vseeno ni vdal.

Leta 1994 je z majhnim proračunom in v le nekaj dneh posnel in zaigral v svojem prvem filmu Multi-Facial, ki temelji na njegovih lastnih izkušnjah, saj govori o težavah, s katerimi se je srečeval kot igralec mešane rase.

Film je dosegel velik uspeh, leta 1995 je bil predvajan celo na festivalu v Cannesu, pritegnil pa je tudi pozornost filmskega producenta Stevena Spielberga. Ta je igralcu ponudil vlogo v filmu Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan, 1998), ki mu je prinesla želeno prepoznavnost. S tem pa so začele prihajati tudi vse vidnejše vloge, zagotovo pa je tista, ki je igralcu prinesla največji uspeh in svetovno slavo, vloga Dominica Torreta v uspešnici Hitri in drzni. V filmu je Vin prvič zaigral leta 2001, letos pa je na filmska platna prišlo že osmo nadaljevanje omenjene uspešnice, ki je spet polna razburljivih zapletov.

V prostem času rad kuha

Vin je zelo preprost človek, ki v prostem času počne čisto preproste stvari. Največ časa posveča svoji ženi, modelu in manekenki Palomi Jimenez ter njunima trema otrokoma – Hanii Riley (2008), Vincentu Sinclairu (2010) in Paulini (2015). Sicer pa se, ko je doma, zelo rad vrti za štedilnikom, saj rad kuha, najraje italijansko hrano, ki jo preprosto obožuje. Veliko časa pa posveti tudi različnim športom, s katerimi ostaja fit, sprošča pa se ob gledanju filmov in branju.

T.A.