Viole Davis: Oskarjevka, ki je živela s podganami in kradla hrano

Viole Davis: Oskarjevka, ki je živela s podganami in kradla hrano (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
24. 3. 2017

Tokrat vam predstavljamo življenjsko zgodbo Viole Davis, ki je živ dokaz za to, da je s trdim delom, železno voljo in vztrajnostjo mogoče doseči marsikaj. Igralka in filmska producentka, ki je odraščala v hudi revščini, se je namreč povzpela do hollywoodskega vrha in pred kratkim osvojila celo oskarja.

Služkinja, tovarniška delavka in gospodinja Mary Alice Logan ter dreser konjev Dan Davis sta imela šest otrok. Predzadnjega sta se razveselila 11. avgusta 1965, ko je v hiši svojih starih staršev v mestecu St. Matthews v ameriški zvezni državi Južna Karolina na svet prijokala Viola Davis, ki se je že dve leti po rojstvu znašla za rešetkami!

V zaporu je pristala s svojo mamo, zapriseženo bojevnico za državljanske pravice, ki so jo aretirali med enim od protestov. To se je zgodilo v mestu Central Falls v ameriški zvezni državi Rhode Island, kamor se je družina preselila dva meseca po njenem rojstvu. No, pravzaprav se je preselil le del družine, starša, Viola in njeni dve sestri, starejša sestra in brat pa sta ostala pri starih starših.

Viola na otroška leta žal nima lepih spominov, saj je odraščala v velikem pomanjkanju. "Nismo imeli hrane. Ves čas sem se počutila lačno in osramočeno. Naša ulica je bila polna podgan. S sestrama smo se stiskale na pogradu in pokrivale z rjuhami, da smo se zaščitile pred morebitnimi ugrizi," pravi zvezdnica, ki je živela v zgradbah, predvidenih za rušenje. Ker so živila, ki sta jih njena starša s skromnima plačama kupila na začetku meseca, kmalu izginila, je bila prisiljena celo brskati po smetnjakih: "Čeprav je bilo moje otroštvo izpolnjeno s številnimi srečnimi trenutki, sem ga preživljala tudi v bedi. Hrano sem med drugim kradla, kopala pa sem tudi po velikih kontejnerjih, polnih črvov, da sem prišla do nje. Spoprijateljila sem se z otroki iz soseščine, za katere sem vedela, da imajo mame, ki kuhajo tri obroke dnevno. Za hrano sem žrtvovala svoje otroštvo, odraščala pa sem v znamenju velikega sramu."

Na neki način pa je Viola, znana tudi kot sestrična igralca Mika Colterja, ki v filmih, posnetih po slovitih Marvelovih stripih, upodablja Luka Cagea, ravno zaradi pomanjkanja postala igralka. "Ker sem odraščala v hudi revščini, so bili igralstvo, pisanje scenarijev in satira edine možnosti, da sem že v precej mladih letih ušla iz tega okolja," pojasni igralka in filmska producentka, ki je z obema rokama zgrabila priložnost.

Ker ne prenese polovičarstva, se je že takoj na začetku zelo resno posvetila igralstvu. Najprej je obiskovala srednjo šolo Central Falls, v kateri je odkrila ljubezen do igranja v gledaliških predstavah, nato pa Young People's School for the Performing Arts, v kateri je eden od učiteljev prepoznal njen izjemni talent in jo spodbujal, da nadaljuje igralsko pot. Po opravljeni maturi je začela študirati na kolidžu Rhode Island, na katerem je leta 1988 diplomirala iz gledališke igre, 14 let pozneje pa so ji podelili častni doktorat. Med letoma 1989 in 1993 pa je obiskovala sloviti zasebni umetniški konservatorij Juilliard School.

Prvi angažma v filmu je dobila leta 1996, ko je ob Sarah Jessici Parker, zvezdnici serije in filmov Seks v mestu, zaigrala v drami Ognjeno jedro, v kateri je upodobila medicinsko sestro. Čeprav je bila ta vloga precej neopazna, je s svojo nadarjenostjo očitno vzbudila pozornost filmskih ustvarjalcev, saj je takoj po prvencu začela dobivati številne stranske vloge v bolj ali manj uspešnih kinematografskih filmih.

Že v svojem drugem filmu, romantični kriminalni drami Daleč od oči, je zaigrala ob velikih zvezdnikih, Georgeu Clooneyju in Jennifer Lopez. V kriminalni drami Preprodajalci ji je družbo delal Michael Douglas, v domišljijski romantični komediji Kate in Leopold smo jo gledali ob Meg Ryan in Hughu Jackmanu, v drami Daleč od nebes pa ob Juliane Moore in Dennisu Quaidu. Med letoma 2002 in 2007 je med drugim posnela znanstvenofantastično ljubezensko dramo Solaris, triler Siriana, dramo World Trade Center in triler Disturbia, leta 2008 pa ji je uspelo nekaj naravnost neverjetnega. Čeprav smo jo v drami Dvom videli v eni sami sceni, si je namreč priigrala nominaciji za oskarja in zlati globus! Če že ne prej, pa je z zelo prepričljivo igro v omenjenem filmu poskrbela, da v Hollywoodu ni bila več 'neznanka'. In tako je že nekaj mesecev pozneje dobila angažmaje v velikih kinematografskih uspešnicah, kot so kriminalni drami Državniške igre in Državljan nevarnih namer, akcijska komedija Kot noč in dan ter romantična drama Jej, moli, ljubi.

V vseh do zdaj omenjenih filmih se je Viola izkazala v stranskih vlogah, leta 2011 pa so ji končno namenili prvo glavno vlogo. V drami Služkinje je upodobila služkinjo in varuško Aibileen Clark, in sicer v obdobju rasne segregacije v šestdesetih letih. To je storila tako dobro, da se je znašla med nominirankami za najboljšo igralko v glavni vlogi, a je morala priznati 'premoč' kolegici Meryl Streep, ki je zlati kipec domov odnesla zahvaljujoč fantastični upodobitvi Margaret Thatcher v biografski drami Železna lady. Kljub velikim uspehom, ki jih je požela v filmskih vodah, se je Viola, ki smo jo po uspešnici Služkinje med drugim lahko gledali v drami Izredno glasno in neverjetno blizu, romantični misteriozni drami Čudovita bitja, akcijski znanstvenofantastični pustolovščini Enderjeva igra in kriminalni drami Ugrabljeni, leta 2014 zelo resno posvetila tudi televizijskemu angažmaju. Sprejela je namreč vlogo v seriji Kako se izmazati z umorom, v kateri upodablja briljantno in modno ozaveščeno profesorico ter odvetnico Annalise Keating, ki zelo rada in predvsem zelo pogosto seksa, najraje z Natom Laheyjem, ki ga upodablja Billy Brown. Med snemanjem ene od vročih scen se je zgodila celo nesreča, ki je imela neprijetne posledice. "Uničila sem si hrbet. Zgodilo se je med sceno z Billyjem, ko me je potisnil ob steno ... Rečem lahko le to, da sem se te scene lotila z vso angažiranostjo," v smehu pove Viola, ki je morala zaradi poškodbe nekaj časa sedeti na 'klopi za rezerve' in ni snemala scen seksa, ter razkrije še eno sočno zanimivost, povezano s to vlogo.

V priljubljeni serij namreč ne razkazuje le razkošnega igralskega talenta, ampak tudi zavidanja vredno telo. Zvezdnica za lepo postavo skrbi z rednimi treningi, ki pa - kot priznava - pri njenih letih niso več vedno tako preprosti: "Izvajala sem intervalno vadbo na tekalni stezi, a v zadnjem času je to zelo naporno. Zdaj imam opraviti z meno, ki mi je rekla: 'Veš, kaj? Povsem vseeno mi je, kako pogosto si se prej ukvarjala s športom ... Nikamor ne greva!'"

No, junakinja, ki jo upodablja, pa slovi tudi po tem, da na sodiščih skoraj vedno zmaga. Ambiciozni odvetnici to včasih uspe tudi z milo rečeno moralno oporečnimi dejanji, kot so manipulacije in izsiljevanja. Annalise - podobno kot Viola - prihaja iz revnega okolja, a se je s trdim delom, železno voljo in veliko mero ambicioznosti prebila vse do vrha. Morda je serija tako zelo avtentična prav zaradi tega, morda pa je 'kriva' le Violina neverjetna nadarjenost. Ne glede na to, kaj je zaslužno za avtentičnost serije, ostaja dejstvo, da jo imajo tako oboževalci kot kritiki izredno radi! In vsi se strinjajo, da si je emmyja, ki ga je leta 2015 prejela za najboljšo glavno igralko v dramski seriji, zaslužila. Z osvojitvijo omenjene prestižne nagrade pa je postavila še en mejnik, saj jo je prejela kot prva temnopolta igralka v zgodovini!

Po vsem tem je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo v njenih rokah zalesketala še najprestižnejša igralska nagrada na svetu. To se je zgodilo 26. februarja, ko je zlati kipec domov odnesla kot najboljša igralka v stranski vlogi, in sicer za fantastično predstavo v drami Fences. "Če ne osvojiš oskarja, je podobno, kot bi padel s stolpnice," je le nekaj dni pred podelitvijo kot gostja pogovornega šova Jimmy Kimmel Live! priznala, da bi ji bilo zelo težko pri srcu, če bi se ji oskar izmuznil še tretjič. A na srečo se ji ni in Viola je s tem znova spisala zgodovino, saj je postala prva temnopolta igralka, ki se lahko pohvali, da je prejela oskarja, emmyja in tonyja, torej tri najprestižnejše nagrade v igralskem svetu. Veselje in hvaležnost je izrazila v ganljivem zahvalnem govoru, ki je marsikomu izvabil solze v oči.

O tem, da je Viola, ki je v zadnjih nekaj letih na velikih platnih zablestela še v biografski drami Get on Up, akcijski kriminalni drami Heker in domišljijski pustolovski akciji Odred odpisanih, na poslovnem področju izredno uspešna, torej ni prav nobenega dvoma več. Kaj pa njeno zasebno življenje? Ja, tudi v zvezi s tem lahko mediji poročamo le v pozitivnem smislu. Že od junija 2003 je namreč srečno poročena s stanovskim kolegom, igralcem in filmskim producentom Juliusom Tennonom, ki je v zakon pripeljal svoja otroka iz prejšnjih razmerij, hčerko in sina, oktobra 2011 pa sta posvojila še deklico Genesis.

Viola si najbolj želi, da bi njena edinka zrasla v močno in samozavestno žensko. "Že zelo zgodaj sem jo začela navajati na to, da je ponosna nase, da ima zdravo samozavest in da se zna braniti. Meni teh vrednot v otroštvu niso posredovali," je dejala v nekem intervjuju jeseni 2012, ko je bila njena hčerkica stara komaj dve leti, in dodala: "Če jo mali fantki, s katerimi se igra, poskušajo poljubiti, jim eno 'prisoli' in reče 'ne'. In prav je tako!"

Zvezdnica je v enem prvih intervjujev, ki jih je dala kot mamica, še razkrila, da je njena hčerkica zelo zgodaj ugotovila, da ima posebno ime: "Ljudem zelo rada pove, kako ji je ime. To je velik korak, saj na začetku tega ni počela. Če jo zdaj vprašajo, kako ji je ime, pa glasno vzklikne: 'Ime mi je Genesis!' Ponosna je na svoje ime!" Glede na uspehe, ki jih žanje njena mamica, je Genesis danes, ko je že nekoliko večja in se bolj zaveda določenih stvari, prav gotovo zelo ponosna tudi na svoj priimek.

Tim Jeras

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 12/2017

Story 12/2017, od 16. 03. 2017