Hčerka legendarne Diane Ross navdušuje v filmu Visoka nota

Diana Ross (foto: Foto: Profimedia) Foto: Profimedia
Vir: Story
4. 7. 2020

V kinematografe prihaja nova glasbena drama Visoka nota (The High Note), kjer Tracee Ellis Ross igra namišljeno legendarno pevko Grace Davis, Dakota Johnson pa Maggie, njeno navdihujočo, preobremenjeno, mlado osebno asistentko, ki bi rada postala glasbena producentka.

Lahko bi rekli, da se je Tracee Ellis Ross vse svoje življenje učila za vlogo pop ikone, saj njena mama ni nihče drug kot slavna Diana Ross. Je ena izmed najuspešnejših glasbenic v glasbenem obdobju od 60. do 80. let. Njen največji hit je Chain Reaction ter veliko drugih hitov (Ain't No Mountain High Enough, Touch me in the Morning, I'm Coming Out, Endless Love), zaslovela pa je kot glavna pevka slavne skupine The Supremes (Where Did Our Love Go, Baby Love, Come See About Me, Stop! In The Name of Love, Back in my Arms Again, I Hear a Symphony, You Can't Hurry Love ...)

Tracee Ellis Ross

Sodelovala je pri ustvarjanju skladbe We are The World z Michaelom Jacksonom. Posnela je več filmov in bila za filmsko ter glasbeno ustvarjanje večkrat nagrajena. Številni že vlečejo vzporednice z življenjem slavne ameriške dive, a te ni, morda jima je skupna le ekstravagantna garderoba, ki je v filmu ne manjka: “Moja mama ni imela in še danes nima osebne asistentke, tako da primerjave sploh ne more biti. Kar ju povezuje, je to, da je tudi diva samo človek, oseba s srcem, ki ima svoje strahove in boje, s katerimi se spopada,” je dejala Tracee Ellis.

Dakota Jonson“Nočem in ne zvenim kot moja mama, saj nihče ne more stopiti v njene čevlje,” je dejala Tracee Ellis na vprašanje, ali se boji primerjave s slavno mamo. “Vse, kar sem lahko naredila, je bilo, da sem v sebi našla glas, ne zvena, temveč glas, ki je znotraj mene, ki bo prepričal občinstvo. To je ključ do uspeha. Petja me je bilo vedno na smrt strah, a sem ga oboževala, zato je bila ta vloga velika preizkušnja in hkrati sprememba zame. Preden smo začeli snemati film, sem bila tri tedne v glasbenem studiu, vadila sem, izbrali smo šest pesmi, ki so ustrezali moji višini glasu, potem pa sem jih v filmu tudi zapela. Še nikoli prej nisem bila v studiu, zato je bil to zame velik izziv.” Sedeminštiridesetletna igralka je nekaj od teh skladb iz filma zdaj tudi posnela in jih izdala (Love Myself, Stop For a Minute, Bad Girl, New to Me in Like I Do). Poleg šovbiznisa je Ross tudi lastnica podjetja pattern beauty, lasne linije za kodraste lase.

Ross je Grace Davis, pevka, ki jo občinstvo obožuje, čeprav že deset let ni izdala novega albuma. Še vedno polni stadione, njeni portreti pa krasijo obcestne panoje po Sunset Boulevardu v Los Angelesu. Zdi se, da je za to, da plača položnice in razkošno živi, pripravljena predelovati ene in iste stare uspeš­nice, njen bogato plačani menedžer, igra ga Ice Cube, pa ji celo poskuša za konec kariere urediti stalne, a brezdušne nastope v Las Vegasu.

Maggie je edina, ki verjame, da Grace zmore veliko vrnitev z novim albumom, če se bo le vrnila v studio in spet odkrila 'pozabljene' korenine. Maggie hkrati že od malega sanja, da bi postala glasbena producentka, o tem pa dnevno razmišlja, medtem ko hodi za Grace v čistilnico in ji prinaša sveže iztisnjene diuretične sokove. Znanja ji ne manjka, saj že od malega spremlja glasbeno industrijo. Njen oče, igra ga Bill Pullman, je radijski voditelj in novinar ter popolni navdušenec nad 'staro' glasbo. Maggie vmes spozna tudi navdihujočega glasbenika Davida, igra ga Kelvin Harrison ml., ki je nova hollywoodska zvezda.

Dakota Johnson

Kelvin je 25-letni ameriški igralec, ki je leta 2013 opozoril nase z manjšimi vlogami v filmih Enderjeva igra in 12 let suženj, leta 2019 pa se mu je dokončno odprla pot v pravi filmski svet z nastopoma v filmih Luce in Waves. Njegova starša sta oba glasbenika. Svoje otroštvo je preživel v New Orleansu, kjer je tudi študiral inženirstvo zvoka in marketinga, a se je nato odločil za Hollywood, kjer je hodil na tečaj igranja. Je tudi zelo izkušen glasbenik, na klavirju igra džez in gospel, spreten je tudi s trobento in poje. Vse te izkušnje in veščine pa si je pridobil, ko je igral in snemal skupaj s slavno džezovsko družino Marsalis.

V filmu z njim začne resno delati Maggie kot producentka, ne pove pa mu, kakšna je njena resnična služba čez dan. Par se romantično zaplete, in čeprav se zdi, da gre samo za površinsko naklonjenost, se v njima prebudijo globlja čustva. A ko mu Maggie nazadnje le pove, kaj dela čez dan in s kom, se stvari zares zapletejo. V filmu je nekaj super prizorov, kjer sta v kadru le Maggie in Grace, kemija med njima je posebna, je nekaj, kar daje filmu poseben čar.

Dakota Johnson je hči filmskih igralcev Melanie Griffith in Dona Johnsona. Prvo vlogo je odigrala skupaj z mamo v komični drami Crazy in Alabama (1999). Sledile so še druge vloge, kot glavna igralka je nastopila v obeh ameriških erotičnih dramah Petdeset odtenkov sive (2015) in Petdeset odtenkov svobode (2018).

Še posebej pa je izstopala v grozljivki Suspirii (2018), kjer je tudi sama odplesala vse plesne točke. Tridesetletna igralka je v zvezi s Chrisom Martinom, pevcem priljubljene skupine Cold Play, od leta 2017. Igralka je februarja ustanovila produkcijsko hišo TeaTime Pictures in režirala Chrisov video za pesem Cry, Cry, Cry.

V filmu se v stranskih vlogah pojavijo tudi Eddie Izzard, eden najbolj slavnih komikov svoje generacije, pa June Diane Raphael, ki igra Gail, Gracijino osebno pomočnico. Ta dela nekaj minut na dan, in na neki način 'pobira' drobtinice, ki jih za seboj pušča slavna Grace – njene čevlje, oblačila, živi v njeni vili ... “Rada igram take odštekane vloge, saj moj lik živi zunaj okvirjev. Ženske moramo neprestano nekam 'spadati', skrbeti za svoj videz, paziti, kaj rečemo. Zato je bila ta vloga tako poživljajoča. Ženske, ki jih poznam, so včasih tako neverjetne, zapletene, nepopolne, pogumne in trmoglave, smešne, odbite ... Vse sorte, zato je super, da lahko predstavljam ženske vloge, ki so zunaj tega, kar se od nas nenehno pričakuje,” je dejala sijajna igralka, ki je še dodala, da je zadovoljna, da je v to vlogo vložila veliko svojih idej, in da jih je režiserka Nisha Ganatra z veseljem sprejela. Večkrat nagrajena kanadsko-ameriška režiserka, producentka in scenaristka indijskih korenin, je lani režirala tudi romantično komedijo Late night, ki je požel nemalo pohval, blestita pa Emma Thompson in Mindy Kaling.

Napisala: Lidija Petek Malus, Fotografije: Arhiv Karantanije Cinemasa, Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story