Vojna Jacksonovih

Vir: Nova
8. 8. 2012

Kralj popa bratom in sestram ni zapustil niti prebite pare. Mama Michaela Jacksona, 82-letna Katherine, je nasledila 40 odstotkov sinovega denarja. Njegovi trije otroci, Prince Michael, Paris in Blanket, si bodo razdelili 40 odstotkov, preostalih 20 odstotkov pa bodo dobile dobrodelne organizacije. Provizijo dobivajo odvetniki, ki so izvršitelji oporoke.

Dolgo skrita tajna, delitev milijarde dolarjev premoženja, ki ga je zapustil kralj popa po smrti leta 2009, je končno razkrita.

Vojna Jacksonovih traja že dolgo, zadnje tedne jo intenzivno spremlja tudi javnost, v ozadju zgodbe pa sta boj za denar in dejstvo, da so Michaelovi bratje in sestre izpuščeni iz oporoke. Ti so tako ogorčeni, da celo trdijo, da so odvetniki ponaredili oporoko.

Pred tremi leti, ko so junija 2009 našli Michaelovo truplo, se ni zdelo, da se bodo pojavili razlogi za takšno družinsko vojno. Še več, večina akterjev bi takrat verjetno z veseljem podpisala, da nima nič z Michaelovimi financami. Katastrofalne investicije, kariera, zamrla pod težo škandalov, in nenadzorovano zapravljanje so Jacksona namreč pripeljali na rob bankrota. Smrt kralja popa pa je njegove oboževalce spomnila na zimzelene uspešnice, izšli so film in nekaj že prej posnetih singlov, zato se je na račun pokojnega pevca začelo ponovno zlivati na stotine milijone dolarjev na leto.

Skrb za njegove finance sta prevzela dva odvetnika, John Branca in John McClain, ki sta s pevcem sodelovala, ko je bil še živ. Prav onadva sta trna v peti bratov in sester Jackson, ki so bili šokirani, ko so redna plačila z bratovega računa preprosto izostala.

Ista odvetnika sta se morala spoprijeti z velikimi dolgovi, ki jih je pevec zapustil, ko se je situacija obrnila na bolje, pa so se na njuna računa zlile gromozanske vsote pevčevega denarja. Družinski viri zatrjujejo, da gre za kar 10 odstotkov skupne vsote, kar še posebej jezi Michaelove brate in sestri.

V javnost je že pricurljalo njihovo pismo, namenjeno odvetnikoma. Podpisujejo ga Randy, Janet, Jermaine, Rebbie in Tito. Odvetnika jasno zavračata vse obtožbe, z javno objavo pisma pa sta poskrbela za slab piar družine Jackson, ki kar naenkrat velja za grabežljivo in pohlepno.

Oglasili so se tudi drugi odvetniki, ki se jim zdi 10-odstotna provizija nekaj povsem običajnega. Konca vojne, iz katere so se izključili samo LaToya, Jackie in Marlon, ni na obzorju.

Tim Jeras