Legendarna Mariah Carey: VSI vzponi in padci dive božiča (in ni jih bilo malo)

10-11-2021
<br>
<br>Mariah Carey has launched a Christmas collection, available to purchase at Walmart and Target. The range includes blankets, pillows, pet outfits, and stockings, and Mariah has said, 'I'm not sure if you're aware but Christmas is kind of my thing! Ha ha! Putting together this line was so much fun because I added my own festive spin to traditional holiday merchandise. I worked on it all year long and now it's finally time to share my holiday collection with you all Merry Christmas!'.
<br>
<br>Pictured: Mariah Carey,Image: 642501952, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no (foto: Foto: Planet Photos) Foto: Planet Photos
Vir: Story
25. 12. 2022

S svojim božanskim glasom je Mariah Carey zaslovela tako rekoč čez noč. In to predvsem zaradi danes že legendarne pesmi All I Want For Christmas

"Včasih je življenje lahko kot vožnja z vlakcem smrti. Ko si majhen, se jih bojiš, a sčasoma se moraš soočiti s svojimi strahovi. Nikoli ni bila skrivnost, da je moje življenje kot vlak smrti. Doživela sem vzpone in padce, pa tudi čase, ko se mi je zdelo, da se je moje življenje popolnoma obrnilo na glavo. In ko sem že mislila, da je najhujši del že mimo, je šlo nekaj še bolj narobe. Toda po vsej histeriji se je tudi to končalo in vedela sem, da je vse to le del večjega božjega načrta zame. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega, in zdaj sem res močna. A če te vožnje z vlakcem ne bi doživela, ne bi vedela, kaj pomeni taka izkušnja", pravi Mariah Carey (52) odkrito o svojem življenju.

Pisalo se je leto 1994, ko je pevka izdala pesem All I Want For Christmas, verjetno največkrat izvajano božično pesem vseh časov. Prav po njeni zaslugi je dosegla svetovno slavo in danes verjetno ni človeka, ki ne bi poznal besed te nalezljive pesmi. Vsako leto je scenarij enak – ko nekje na začetku novembra na radiu slišimo pesem All I Want For Christmas, se lahko božično razpoloženje začne. Po zaslugi te pesmi je Mariah doživela svetovno slavo, a vse to ji ni prineslo pretirane sreče v zasebnem življenju. "Mislim, da je moje največje darilo to, da se lahko izražam skozi svoje pesmi. Pomagale so mi v najtežjih trenutkih mojega življenja, a tudi proslavile nekaj najboljših trenutkov z mano," pravi pevka, ki slovi po tem, da ima razpon glasu petih oktav. Zna tudi zadeti noto nad sedmo oktavo in s svojim glasom razbiti kozarec.

Njena kariera, bolj ali manj uspešna, traja dolgih 28 let, slava, ki si jo je pridobila, pa jo je stala zdravja, predvsem duševnega, zaradi česar je bila večkrat celo hospitalizirana. Toda kako se je vse začelo? Po zaslugi mame, operne pevke, je začela peti. Ure petja je začela obiskovati že pri štirih letih. Za 16. rojstni dan ji je mama plačala profesionalno snemanje v glasbenem studiu. Po srednji šoli se je preselila na Manhattan. Čez dan je bila natakarica, garderoberka, ponoči pa je pisala pesmi in sanjala o glasbeni karieri in pela kot spremljevalna vokalistka v nočnih klubih.

In njen uspeh se je zgodil dobesedno čez noč. Stara je bila le 18 let, ko sta se s prijateljico, pevko Brendo K. Starr, odpravili na zabavo, ki jo je organizirala založba CBS Records. Brenda je bila tista, ki jo je prepričala, naj prinese svoje demo posnetke, ki jih je nameravala predati Jerryju Greenbergu, a je posnetek 'prestregel' direktor založbe Columbia Records Tommy Mottola. Pesem je poslušal v avtu, ko se je po zabavi vozil domov, kako navdušen je bil nad slišanim, pa pove tudi dejstvo, da jo je že naslednji dan začel iskati. Potreboval je dva tedna, da jo je našel, nato pa se je dogovoril za snemanje prvega albuma, ki se je imenoval preprosto z njenim imenom in priimkom in na katerem so bile uspešnice Vision of Love, Love Takes Time, Some Day in Nočem jokati. Zanje je bila nagrajena z dvema grammyjema - za najboljšo pevko in najboljšo vokalistko.

Uspeh je bil neizogiben in dve leti pozneje je izšel drugi album Emotions z novimi uspešnicami. Skratka, pesmi in albumi so se kar vrstili, zaradi česar je Mariah Carey še danes ena najbolje prodajanih izvajalk vseh časov. Leta 1993 se je na spektakularni slovesnosti v episkopalni cerkvi na Manhattnu poročila prav s človekom, zaslužnim za njen poslovni uspeh, Tommyjem Mottolo. Na koncu je ljubezen trajala le pet let, Mariah pa je pozneje izjavila, da je bil njen nekdanji mož izjemno posesiven, čeprav mu je hvaležna za vse, kar je naredil zanjo.

Naslednja tri leta je preživela z latino pevcem Luisom Miguelom, po njegovem nastopu v njenem videospotu Bye Bye pa je začela razmerje z igralcem in raperjem Nickom Cannonom. V razmerju sta bila le dva meseca, ko sta se 30. aprila 2008 odločila, da se poročita na skrivni slovesnosti na Bahamih, zaobljube pa sta obnovila v prav za to priložnost najetem Disneylandu – oblečena v princa in princeso iz pravljice.

Tri leta pozneje sta se jima rodili dvojčici Moroccan in Monroe, domnevajo pa, da je razvajena pop diva med nosečnostjo zbolela za visokim pritiskom in nosečniškim diabetesom. Gre le za eno v nizu bolezni v njeni zdravstveni kartoteki. Po šestih letih zakona je par avgusta 2014 naznanil, da se ločuje, njuna ločitev pa je bila končana leta 2016. Že takrat je bila zaročena z avstralskim poslovnežem Jamesom Packerjem, a ta ljubezen je trajala še oktobra 2016, ko je srečo našla v objemu svojega plesalca Briana Tanake.

O razvajeni pop divi je bilo napisanih na sto tisoče besedil – od tistih, ki jo hvalijo in povzdigujejo v nebesa, do tistih, ki jasno poudarjajo, da je njena največja težava razvajenost in arogantnost.

O njenih zdravstvenih težavah so poročali že julija 2001, ko je bilo razkrito, da je bila hospitalizirana in nameščena na zasebni kliniki v Connecticutu, potem ko je doživela duševni in čustveni kolaps. To je bil ravno čas, ko se je preizkušala kot igralka v filmu Glitter, zaradi vsega tega pa so morali premiero prestaviti. Čeprav ni hotela razkriti prave resnice, je Mariah v pogovoru z Oprah Winfrey povedala, da jo je do zloma pripeljalo to, da je po ločitvi, ko je zapustila tudi svojo založbo in se preselila k drugi, spala le uro ali dve na noč. Kot je povedala, brez menedžerja preprosto ni znala nikomur reči 'ne'.

Nekateri pravijo, da Mariah vse svoje težave pravzaprav vleče iz otroštva, saj je bila zaradi svoje družine pogosto tarča rasistov – žalili so jih, zlorabljali, zažigali križe na travniku pred hišo, zastrupili njihove pse, zažgali avtomobile, nekdo pa je vanje uperil celo pištolo skozi kuhinjsko okno, medtem ko so vsi sedeli za mizo in jedli. Čeprav tega ne bi mogli sklepati, so bili njeni predniki Irci in Afroameričani, njen oče pa je prihajal iz Venezuele. Pred dnevi je Mariah ponovno nastopila na tradicionalni 96. paradi ob dnevu zahvalnosti in zaključila predstavo s svojo priljubljeno božično pesmijo. Med prazničnim nastopom so jo na odru obkrožale plesalke v prazničnih kostumih, pridružili pa sta se ji tudi Moroccan in Monroe (11).

Napisala: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story