William & Catherine: Zatresla svet

Vir: Nova
3. 5. 2011

Princ William je na dan poroke svojo zdaj že ženo Catherine Middleton v cerkvi potrpežljivo čakal 45 minut. Vir blizu kraljeve družine je odkril, da je sam želel priti toliko prej, ker je vedel, da bo nekoliko nervozen.

Z njim je prispel tudi njegov brat, princ Harry, ki je bil tudi ženinova priča. Westminstrsko cerkev je Catherine obiskala že dva tedna prej, in sicer navsezgodaj zjutraj v družbi sestre Philippe. Imeli so generalko, da bi na poroki potekalo vse po načrtu. William ni mogel priti, ker je imel
poslovne obveznosti.

Sprejem

Po obredu so se vsi povabljeni odpeljali v Buckinghamsko palačo, kjer je kraljica Elizabeta II. organizirala sprejem za približno 650 gostov. Postregli so kanapeje in šampanjec, kar je dokaj nenavadno, saj bi po protokolu morali postreči s kosilom. Williamov oče, princ Charles, je pozneje organiziral zasebno večerjo za bližnje prijatelje in sorodnike. Povabljenih je bilo približno 300 ljudi, večerjo pa so sestavljale izbrane jedi, kot so posebne paštete iz dimljenega lososa, zrezki v omaki iz viskija in gob ter mnogo drugih delikates. Princ Harry pa je organiziral zabavo, zaradi katere je tri sobane palače spremenil v klub, kjer so do jutra glasbo vrteli didžeji. Najbolj vztrajnim so ob šestih zjutraj postregli z zajtrkom.

Poljub

Lahko poljubite nevesto, so besede, s katerimi se ponavadi zaključi poročni obred. Vendar pa se to v Anglikanski cerkvi ne more zgoditi. Zato se je tudi obred za Williama in Catherine končal brez poljuba. A ker so vsi čakali samo na poljub, so ga dočakali šele ob 13.25, ko sta se mladoporočenca pojavila na balkonu Buckinghamske palače. Po prvem, spontanem poljubu so ljudje vpili: »Hočemo še enega!« in William je svojo Catherine poljubil še enkrat. Poljub je bil mnogo bolj ljubeč kot tisti, ki ga je Williamov oče, princ Charles, namenil princesi Diani.

Kočija

Do Buckinghamske palače sta se William in Catherine pripeljala v kočiji Edwarda II. iz leta 1902. V njej sta se leta 1981 na svoj poročni dan peljala tudi princ Charles in princesa Diana. Potem kočije niso več nikoli uporabili. Zdaj so jo znova obnovili in pripravili za poroko. Na srečo ni deževalo, sicer bi se par peljal v kočiji s stekleno kabino.

Čestitka predsednika Türka

»Vaše veličanstvo, v veliko čast in zadovoljstvo mi je, da Vam lahko ob poroki Njegove kraljeve visokosti princa Williama in gospodične Catherine Middleton v imenu slovenskega naroda in v svojem imenu izrazim prisrčne čestitke in najboljše želje za osebno srečo mladoporočencev ter napredek in blaginjo Vaše države in Vašega naroda.« Predsednik republike Danilo Türk je ob poroki čestital Elizabeti II.

Obleka

Ugibanja o tem, kakšna bo obleka, se niso nehala do trenutka, ko je nevesta pred hotelom stopila v avto. Poročna obleka modne oblikovalke Sarah Burton za Alexandra McQueena je bila res prekrasna. S tem se je strinjala tudi Vera Wang, slavna oblikovalka poročnih oblek, ki je tudi komentirala v živo na CNN. Obleka je bila preprosta, s pridihom tradicije in obvezno vlečko, ki ji je prekrivala obraz, dokler ni prišla v cerkev. Na glavi je imela tiaro, ki so jo v 30. letih prejšnjega stoletja izdelali pri Cartierju.

Priporočamo