Woody Allen: Neutrudno dela

Vir: Nova
29. 4. 2011

Kontroverzni ameriški režiser Woody Allen je zadnjih 30 let preživel ob rednem obiskovanju psihoanalitika. »Psihoanaliza poganja njegovo ustvarjanje, skozi katerega ni težko ugotoviti, da gre za človeka, obsedenega s seboj. Jasno je, da Allen psihoanalizo vidi kot nekaj stimulativnega, celo vznemirljivega,« je v režiserjevi biografiji zapisal avtor John Baxter.

Woody Allen, ki je od rane mladosti obseden z ženskami, saj se je že pri 19 letih poročil s tri leta mlajšo Harlene Rosen, je pred začetkom filmskega festivala v Cannesu izjavil, da si francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja mirno lahko predstavlja v vlogah, kot jih je nekoč uprizarjal nepozabni Humphrey Bogart. Kot cinika, torej. Kot ne najbolj herojskega tipa, ki v življenju v nič več ne verjame, a vseeno živi naprej.

Woody je pred tem že sodeloval s Sarkozyjevo soprogo, manekenko in pevko Carlo Bruni, saj je nastopila v njegovem zadnjem filmu Polnoč v Parizu, katerega svetovna primera bo ravno na festivalu v Cannesu.  A od kod ideja, da bi pred kamerami usmerjal še hiperaktivnega francoskega predsednika? Poročevalec francoskega tednika Journal du Dimanche je namreč Allena vprašal, ali v vlogi v enem izmed naslednjih filmov, ki jih 75-letni sin judovskih staršev še naprej ustvarja drugega za drugim skoraj brez premora, vidi tudi Sarkozyja.

»Če bi mi na pamet kdaj prišla taka zamisel, bi mu brez težav našel delo. Vidim ga v vlogi tipa Bogarta,« je zatrdil Allen. Sarkozy bi torej po Allenovem mnenju lahko odigral lik Ricka Blaina iz Casablance. Spomnimo, v Casablanci se srečata Rick in Ilsa, ki jo igra Ingrid Bergman. Poznata se iz Pariza, kjer sta pred časom imela krajšo romanco. Ko sta se dogovorila, da bosta skupaj odpotovala iz Francije, Ilsa ni prišla na vlak in tako je Rick moral odpotovati sam. Zdaj je lastnik lokala, kjer se zbirajo tako oficirji Tretjega rajha in predstavniki vichyjske Francije kot tudi begunci iz okupirane Evrope. Ilsa želi z možem, ki je politični begunec, odpotovati prek Casablance in Lizbone v ZDA, a za to potrebujeta prepustnico, ki jo je težko dobiti. Rick ima dve, a ima tudi sam podobne načrte kot Ilsa in njen mož Victor Laszlo. Novinar je Allena vprašal tudi, ali Sarkozyju morda ne bi bolj ustrezala vloga, kot jih po navadi uprizarja Joe Pesci.

»Ta namišljena baraba?« se je zasmejal Allen. »Z lahkoto. Bil bi primeren lik za take vloge.« V pogovoru za Journal du Dimanche je Allen še zanikal govorico, da bo Brunijeva po epizodni vlogi v filmu Polnoč v Parizu v njegovem naslednjem filmu dobila večjo vlogo.

»Carla nima nobenih načrtov postati igralka. Prejšnjo vlogo je sprejela za čisto zabavo,« je zatrdil Allen, ki bo naslednji film snemal v Rimu. Delati bo začel že poleti, je v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica povedal režiser. »Ne sprašujte me o scenariju ali o zasedbi vlog, saj sem vraževeren. Še vedno delam scenarij, neumno bilo bi, če bi povedal kaj več.« Allen se je snemanja v Rimu lotil po tem, ko je do podrobnosti obdelal New York, ko se je zaljubljal v Barcelono, London in nazadnje tudi v Pariz. »Rad imam ta prefinjena mesta. Fantastično je, da imam priložnost snemati v njih.«

Priporočamo