Z babico spremljala kraljeve poroke

Vir: Story
30. 4. 2011

Novinarko in voditeljico Manico Janežič Ambrožič je doletela čast, da je 29. aprila na drugem programu Televizije Slovenija komentirala britansko kraljevo poroko, ki bi jo z navdušenjem spremljala tudi, če ji ne bi bilo treba delati. Mi smo se z njo pogovarjali nekaj dni pred velikim dogodkom.

Story: Že od nekdaj spremljate modro kri; ali je vaše zanimanje povezano zgolj s službo in komentiranjem kraljeve poroke?

Moja babica iz Koroške je redno brala avstrijske revije, ki so bile polne evropskih kronanih glav, in prek moje mame je ta radovednost tudi v moji krvi. V času moje babice je bila še posebej fascinantna in seveda tragična zgodba monaškega dvora in prelepe Grace Kelly. Na poroko na britanskem dvoru se pač pripravljam še službeno in verjemite, da je ogromno dela. Za tiste, ki jo pripravljajo, in za nas, ki jo bomo spremljali po službeni dolžnosti. Da o Williamu in Kate sploh ne govorim.

Story: Bi spremljali poroko, če je ne bi komentirali?

Vsekakor, kot poskušam spremljati prenose vseh večjih svetovnih dogodkov. Poleg tega hčerko Julijo zanima, kako se bo lepa punčka omožila s princem, kakšna bo njena obleka in kakšna bo kočija: Julija bi si seveda želela, da bi bila rožnata, a bo že preživela razočaranje.

Story: Kako sploh potekajo priprave na komentiranje poroke, ki se bo vpisala v svetovno zgodovino?

Na prenos se pripravljam, kot se pripravljam na večino večjih projektov. Berem, brskam, sprašujem, kličem naokoli, iščem informacije, ponoči tuhtam, s čim vse bi prenos lahko obogatila. Prižgan imam radar za vse, kar je povezano s poroko, in lovim, lovim …

Story: Tudi pri nas je občutiti kar nekaj ‘pompa’ okoli kraljeve poroke. Imate kaj treme, glede na to, da bo prenos spremljalo veliko Slovencev?

Nimam občutka, da je pri nas veliko pompa okoli poroke. Mi smo pač malo firbčni. Veliko pompa je v Veliki Britaniji, kar je razumljivo, nenormalno veliko ga je na Japonskem in sploh v Aziji. Japonci bodo pošteno poskrbeli, da bo ta poroka poslovni uspeh, saj bodo pokupili večji del spominkov. Sicer pa imam tremo vedno, ko delam. Pred oddajami, pred pogovori, pred prispevki, pred vsem, kar vključuje nastopanje v javnosti. Javnost je vedno kritična in nobena napaka ali šibkost ni neopažena.

Story: Z vami bo tudi Mitja Meršol. Se pripravljata skupaj?

V stiku sva, izmenjujeva informacije, pred prenosom sva zmenjena za delovno kavo. Uglajen in načitan gospod je, dobro pozna Veliko Britanijo, odlično se ozira nazaj in naprej. Danes je pomemben dan za britansko monarhijo in za monarhinjo, kraljico Elizabeto, ki je videla London v ruševinah druge svetovne vojne. Okronana je bila, ko se je država šele pobirala po vojni preizkušnji, zdaj je njeno kraljestvo v 21. stoletju. Sicer je bilo njeno kronanje leta 1953 prvo, ki je potekalo pred televizijskimi kamerami.

Story: Ste že spremljali kakšno kraljevo poroko?

29. julija 1981 sem pri babici ves dan prek avstrijskega programa spremljala poroko Charlesa in Diane. Kot bi bilo včeraj! Na glavi sem imela rdeče pikčasto krilce, ki je nadomeščalo tiaro z vlečko. To je bilo resno spremljanje in dobra priprava za 30 let pozneje. Druge poroke na dvorih sem spremljala bolj površno, še najbolj mi je v spominu ostala poroka norveškega princa Haakona z Mette-Marit, ki je bila avgusta 2001. Verjetno sem tisti dan imela čas in sem ga prelenarila pred televizijo, poroka pa je bila precej moderna. Norvežani so pripravili dober televizijski prenos in nevestin štiriletni sin je prav nagajivo kukal izza njene obleke. In princ Haakon je bil strašno čeden ženin.

Story: Ste kdaj že spoznali koga iz kraljeve družine?

Pred leti sem spremljala obisk takratnega premierja Slovenije Janeza Drnovška v Španiji, kjer se je na neki konferenci srečal s španskim princem Felipejem. Na Twitterju sledim jordanski kraljici Ranii.

Story: Oči vsega sveta so uprte v Veliko Britanijo in vsak ima mnenje o tem in tistem detajlu. Kaj pa si vi mislite o kraljevi poroki?

Kraljeva poroka je za Britance in britansko monarhijo prišla v pravem trenutku, ko so takšen dogodek potrebovali. Kriza, 30 milijonov brezposelnih, vojne v Iraku, Afganistanu in zdaj še v Libiji, vprašanja, ali Britanija potrebuje kraljevo družino, monarhijo … Poroka britanskega princa bo državni praznik. Princ William in Kate Middleton sta priljubljena, William je sin oboževane princese Diane, Kate Middleton daje vtis dostojanstvenega dekleta. Ko sta se leta 2007 za nekaj mesecev razšla,  Kate ni tekla k tabloidom in prala umazanega perila v javnosti, kar je za britansko kraljevo družino posebej pomembno.

Story: Menite, da bo Kate Middleton prav tako osvojila ljudska srca, kot je to pred njo storila Diana?

Kdo ve. Vse je odvisno od tega, kako bo okoli svojega princesinega prsta vrtela medije. Diana je to počela dobro, predobro, in spustila duha iz steklenice, na koncu pa umrla na begu pred paparaci. Kate Middleton se mi zdi bolj zadržana, tudi manj patetična. Konec koncev sta s princem par že deset let, od leta 2006 je pod policijsko zaščito, prav hudo pa se ji pred fotografe in kamere ne mudi. Bomo videli, šele pred poroko smo.

Story: Ker se intenzivno pripravljate na komentiranje prenosa, ste verjetno na tekočem z najmanjšimi detajli. Se vam zdi, da pretiravajo s pripravami na poroko, ali bomo priča zgodovinskemu dogodku?

Ne, ne pretiravajo. William bo nekoč najverjetneje kralj, dogodek je pripravljen skrbno, kot najmočnejši in najvplivnejši monarhiji na svetu pritiče. Nič več in nič manj. To ni hudo pomemben zgodovinski dogodek, je pa zanimiv in všečen svetovni dogodek in v užitek ga bo spremljati.

Napisala Meta Kač
Fotografije Primož Predalič, RTV

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story