Zadnji božič družine Obama v Beli hiši

Zadnji božič družine Obama v Beli hiši (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
21. 12. 2016

Ko prvo ameriško družino še zadnjič prežema čarobno prednovoletno vzdušje, mi stopamo skozi odprta vrata palače, v kateri se bohoti neskončno število okraskov ter replik njene arhitekture, ki imajo okus po medenjakih, ingverju in sladki glazuri ...

"Ko z družino še zadnjič preživljamo novoletne praznike v Beli hiši, me spomin odnese v čas, ko smo prvič prispeli v Washington in si obljubili, da bomo vrata hiše odprli za mnogo ljudi z različnimi zgodbami," je ob priložnosti, ko je že sedmič in zadnjič pokazala slavnostno božično drevesce, dejala Michelle Obama.

Od prvega koraka, ki so ga naredili kot predsedniška družina, do zdaj, ko štafeto predajajo Trumpovim, so živeli in predsedovali po načelu, da misteriozen arhitekturni vrhunec (začetek gradnje Bele hiše namreč sega 224 let nazaj, v 13. oktober leta 1792 – končana pa je bila 1. novembra osem let pozneje, torej okroglega leta 1800) postane dostopen narodu: "Naš dom je dom Američanov – zlasti v prazničnih dneh," je povedala še mesec dni aktualna prva dama.

Nekateri menijo, da Obamovi z okrasitvijo malce pretiravajo, saj z več okrašenimi drevesci prekašajo tudi največje božične navdušence – gostom zastaja dih ob prvovrstni jelki v Modri sobani, pa tisti iz cevi v njihovem vrtu (kjer Michelle prideluje zelenjavo). Ta osvetljuje letošnjo tematiko, da smisel praznikov ni le v zavitih darilih, ki se bohotijo pod drevescem, temveč v resničnih darovih življenja, kot so družina in prijatelji, izobrazba in zdravje.

Najbolj opevana hiša v Ameriki se je v decembrskem času prelevila v pravo praznično palačo. Letos je ta še bolj bajna kot sicer – za okraševanje so celo najeli ekipo mojstrov podjetja Lego iz Connecticuta, da bi ustvarili do okolja prijazne dekoracije. Med drugim so porabili več kot 200 tisoč legokock in postavili kar 56 hišic iz ingverjevih piškotov, ki med drugim predstavljajo vse ameriške države, privrženci vsega tradicionalnega pa bodo navdušeni nad novico, da jedilnico krasi replika vladne palače. In hišice ne zanemarjajo nobenega detajla – porabili so 68 kilogramov medenjakov, 45 kilogramov testa in 9 kilogramov glazure.

A božično-novoletni duh se z odhodom družine morda poslavlja – le čas bo pokazal, ali se bo tradicija tudi v prihodnje varno nadaljevala v rokah sicer nič kaj spiritualno usmerjene Trumpove družine ... Se pa obeta vrnitev malce zanemarjenega voščila 'Vesel božič,' ki ga bo, po obljubah sodeč, vrnil prav novopečeni predsednik.

Prekinjajo tradicijo

Voščilnice s podobo Baracka, radostno objemajočega svoja elegantno oblečena dekleta, je objavil nacionalni demokratski odbor in romajo v nabiralnike njihovega najtesnejšega prijateljskega kroga, osebja in medijskih predstavnikov. Vsebujejo ročno zapisano posvetilo in podpise, tudi štirinožnih ljubljenčkov Sunnyja in Boja, letos žal ne vključenih v skupinsko fotografijo (Bo, pasji ljubljenec portugalske pasme, je bil sicer na vseh voščilnicah v zadnjih petih letih).

Ste vedeli?

  • Fotografija Obamovih z voščilnice je nastala med marčevsko državno večerjo v čast kanadskega premierja Justina Trudeauja. To je tudi edina večerja, ki sta se je v osmih letih predsedovanja udeležili Barackovi hčeri Sasha in Malia.

  •  Šele drugič v zgodovini se je zgodilo, da so za na voščilnico izbrali fotografijo predsednika z družino (običajno jo krasi snežna podoba Bele hiše ali ena izmed okrašenih soban).

  • Bela hiša je s tradicijo pošiljanja voščilnic začela šele s 30. ameriškim predsednikom v letu 1927, republikancem Johnom Calvinom Coolidgeem mlajšim.