Zakaj je bilo ime Lilibet za kraljico tako pomembno? Po palači je kričala, ko je izvedela, kako sta Harry in Meghan poimenovala hčerko

7. 6. 2024
Deli

V teh dneh je hčerka princa Harryja in Meghan Markle, Lilibet Diana, praznovala svoj tretji rojstni dan. 

Britanska princesa odrašča daleč od svojih sorodnikov in strica, princa Williama. Čeprav je princ Harry razburil Britance s svojimi izjavami proti kraljevi družini in razkrivanjem podrobnosti zasebnih pogovorov, se zdi, da se ne morejo upreti imenu njegove hčerke. Veseli so, da sta starša izbrala ime, povezano s pokojno kraljico Elizabeto II., Harryjevo babico.

Kraljica Elizabeta vedno našminkana

Lilibet je bilo ime, s katerim so kraljico Elizabeto klicali najbližji člani družine, že odkar je bila majhna. Kljub temu naj bi bila kraljica zelo jezna, ko je izvedela, da bosta uporniški princ in njegova Meghan Markle tako poimenovala svojo hčerko. Novinar Robert Hardman je v svoji nedavno izdani biografiji kralja Karla III. poudaril, da je bila Elizabeta redko tako jezna, kot takrat, ko je izvedela, da sta Harry in Meghan izbrala ime Lilibet, pri čemer sta trdila, da sta dobila odobritev kraljice.

To ni bila reakcija, ki sta jo Harry in Meghan pričakovala. Kraljica je bila na prestolu 70 let in družina ji je bila najpomembnejša, spomin na njena najsrečnejša obdobja pa je bil prav njen otroški vzdevek - Lilibet. To je bilo ime, ki so ga uporabljali le najbližji prijatelji in družina. Po poroki z Filipom ji je oče, kralj George VI., sporočil: "Lilibet, spomni se, da je tvoj stari dom še vedno tvoj. Vračaš se lahko vanj čim pogosteje. Naša družina, mi štirje, 'kraljeva družina', moramo ostati skupaj - seveda z dodatki v primernih trenutkih."

Princ Harry je v svojih spominih poudaril, da je imel poseben odnos z babico in jo je želel počastiti z izbiro imena za svojo hčerko. Vendar to ni bilo videti kot simbol enotnosti, temveč je povzročilo jezo. Harry z družino živi v Kaliforniji in ni videti, da bi se njegovi otroci kmalu družili z otroki princa Williama. Med kraljičinim platinastim jubilejem junija 2022 je Karel spoznal svojo najmlajšo vnukinjo Lilibet, vendar pa naj ne bi spoznala strica in njegovih otrok.

Preberite še: 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu