Žalostna ljubezenska zgodba z britanskega dvora, ki ni utonila v pozabo

Žalostna ljubezenska zgodba z britanskega dvora, ki ni utonila v pozabo (foto: Profimedia) Profimedia
6. 3. 2021

Njuna ljubezen je svoje čase povzročila pravi škandal, končala pa se je s preobratom in nadvse žalostno. Princesa Margareta si od tega verjetno nikoli ni opomogla.

Ko se je rodila, je bila princesa Margareta četrta v vrsti za prestol. Njena starejša sestra Elizabeta je veljala za resno in odgovorno, Margareta pa je bila očetova ljubljenka. Vedno je bila uporniška in živahna, oboževala je umetnost, igrala je klavir. Vsi so pričakovali, da se bo poročila svojemu stanu primerno, a usoda jo je popeljala na druga pota.

Ovratnik je "zakrivil" pozornost javnosti

Zgodba se je razkrila leta 1953 na kronanju Elizabete v Westminster Abbeyu. Takrat je potekal televizijski prenos kronanja, kamere pa so "zasačile" Margareto, ki je Petru Townsendu popravila ovratnik. Peter je bil vojni junak, ki je služil kraljevi družini. Margaretina gesta je postala glavna tema medijskega poročanja, saj se je razkrilo, kar je palača skušala prikriti. Bila sta namreč v zvezi. On je bil 16 let starejši od princese, ločenec in oče dve otrok. Spoznala sta se, ko je začel delati za Margaretino družino, takrat je ona imela 14 let.

Margareta

Za njun morebitni zakon je tako obstajalo veliko ovir - že poroka z ločeno osebo bi predstavljala veliko težavo. Veljal pa je tudi kraljevi zakon iz leta 1772, da morajo kraljevi bratje in sestre pridobiti od monarha dovoljenje za poroko. Če tega ne dobijo, se lahko poročijo čez leto dni, a samo v primeru, če oba doma parlamenta odobrita zakon.

Hoteli so se na vsak način izogniti škandalu

Elizabeta II. je svojo sesto prosila, naj počaka s celo zadevo, Petra pa so takrat poslali na daljšo službeno pot, da bi se škandal polegel. Mediji niso pozabili na njuno zvezo, saj je javnost kar vpijala novice, povezane s to temo.

Takratni politični in verski voditelji niso bili naklonjeni temu zakonu, pa tudi kraljica Elizabeta se je domislila še drugega načrta. Če bi se poroka le zgodila, bi se Margareta morala odreči svojemu nazivu in možnosti, da prevzame prestol.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jodhpurs & Sons (@jodhpursandsons)

Peter Townsend se je vrnil, časopisi pa so še kar pisali o njuni poroki, a se to ni zgodilo. Čeprav jo je zasnubil, je Margareta njegovo snubitev zavrnila - na prvo mesto je postavila svojo vero in kraljeve obveznosti.

Čez štiri leta se je Peter poročil z mlado Belgijko Marie-Luce Jamagne. Umrl je leta 1995, ko je imel 80 let. Tudi Margareta se je poročila, vzela je Antonyja Armstronga Jonesa. Imela sta dva otroka, a zakon ni bil zelo srečen. Leta 1978 sta se ločila. Margareta se več ni poročila, umrla pa je leta 2002.