Zasebni detektiv je nezakonito vohunil za Meghan in skušal izbrskati vse umazane podrobnosti o njej

Zasebni detektiv je nezakonito vohunil za Meghan in skušal izbrskati vse umazane podrobnosti o njej (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2021

Preiskovalca je najel znani tabloid, kjer pa se zdaj izgovarjajo, da niso vedeli, da se je detektiv posluževal nezakonitih metod.

Razvpiti tabloid The Sun je že leta 2016, ko se je izvedelo za zvezo med princem Harryjem in Meghan Markle, najel zasebnega detektiva, da izbrska vse o Meghanini družini, da sledi njej in njenim najbližjim.

Detektivu so plačali, da poišče vse podatke, ne samo o Meghan, ampak tudi o njenem bivšem soprogu, prijateljih, družini, sodelavcih ... Vse to pa je zdaj razkrilo neodvisno združenje novinarjev "Byline Investigates," ki se financira z donacijami svojih bralcev, njihova naloga pa je razkrivanje nezakonitih metod zbiranja informacij, ki se jih poslužujejo britanski tabloidi.

Detektiv, ki so ga najeli, je The Sunu razkril domači naslov Meghan Markle, njeno številko mobitela, številko socialnega zavarovanja in registrsko številko avtomobila, za njegove storitve pa so mu plačali 2.055 dolarjev. Zbral je še druge podatke o njej in tabloidu dostavil dosje, ki je obsegal kar 90 strani.

Po tem so pri The Sunu začeli objavljati ekskluzivne novice o Meghan, pa tudi plačane intervjuje - med prvimi je bil tisti z njeno polsestro Samantho. Po tem, ko so jih dobili, se pri tabloidu izgovarjajo, da niso vedeli za nelegalne metode najetega detektiva. Razkrivanje zasebnih številk in številk zavarovanja velja za kaznivo dejanje. Medtem pa je detektiv za New York Times zatrdil, da je nemogoče, da uredniki The Suna niso vedeli, kaj on počne.

Predstavnik kraljevega para je dejal, da sta hvaležna, da se je razvedelo za vse skupaj. "Hvaležna sta tistim, ki delajo v medijih in podpirajo novinarske vrednote, ki so zdaj bolj potrebne kot kdaj koli prej," sporoča predstavnik Harryja in Meghan.

Zaradi odkritij detektiva so pri tabloidu prišli tudi do Meghaninega očeta Thomasa Markla. Zasebni preiskovalec zdaj tudi priznava, da je razkrivanje osebnih podatkov kršenje zakona, saj se do njih lahko pride le v primeru, če proti osebi poteka kazenski ali civilni postopek.

Priporočamo