Zdravko Čolić letos praznuje častitljivih 40 let glasbene kariere

Zdravko Čolić letos praznuje častitljivih 40 let glasbene kariere (foto: Zdenka Dimic, osebni arhiv) Zdenka Dimic, osebni arhiv
Vir: Lady
10. 2. 2019

Zdravko Čolić bo v okviru svoje turneje nastopil na največjem valentinovem koncertu v Sloveniji, ko bo proslavil 40 let svojih glasbenih hitov in spominov. 

O prazniku zaljubljencev in o tem, kaj bi počel, če se ne bi ukvarjal z glasbo, smo se pred koncertom pogovarjali z balkanskim zvezdnikom, ki ga lahko z našo revijo kmalu spoznate tudi v živo.

► Po osmih letih boste spet nastopili v Sloveniji, slovensko občinstvo in oboževalci vas že nestrpno pričakujejo. Kakšni pa so vaši občutki ob vrnitvi v Areno Stožice?

Iskreno se koncerta in druženja s tem občinstvom zelo veselim. Še zlasti me veseli, da bomo poleg starih uspešnic z mojo drago publiko v fantastični Areni Stožice lahko uživali tudi pri predstavitvi repertoarja novih skladb z albuma Ono malo sreče. V Ljubljano se rad vračam, saj imam tukaj kar nekaj bližnjih prijateljev in snidenja se že veselim.

► Glede na to, da boste nastopili na najbolj romantični praznik v letu, predvidevam, da ste tudi sami po naravi romantična duša.

Moram priznati, da sem po naravi zelo romantičen in čustven človek, zato tudi v vsakdanjih življenjskih okoliščinah reagiram na podlagi čustev. Praznik zaljubljencev bomo letos praznovali na poseben način, sam menim, da je ljubezen najboljši razlog za srečanje. Želim si, da v dobrem vzdušju in med lepimi skladbami preživimo čaroben večer.► Kaj je za vas romantika? Šopek rož, večerja, lepa misel ali lepa balada, ki jo zapojete svoji dragi?

Romantika se skriva v tistih malih vsakdanjih stvareh. Prevladuje mnenje, da so ženske bolj romantične do moških. Vse omenjene geste so romantične, a vseeno moramo drago osebo presenetiti in obdariti glede na okoliščine, ni pomembno tisto, kar podarimo, bolj način, na katerega se posvetimo svoji boljši polovici. Obožujem romantične večerje na morju ali pa v kakšni planinski koči sredi zimske idile, predvsem pa mi ni težko posvetiti časa tistim malim pozornostim, s katerimi razveselimo drago osebo. Na koncu to šteje več od dragih daril, ki ji lahko kupimo.

► Poznate kakšen par, ki se je zaljubil prav med vašim nastopom ali koncertom?

Seveda, v svoji dolgoletni karieri sem srečal kar nekaj parov, pri katerih je iskrica preskočila prav med mojim koncertom. Bile so tudi zaroke, spomnim se koncerta v Celju, ko je v mojo garderobo prišla priča ženina, ki je svojo nevesto zaprosil ravno med skladbo Ti si mi u krvi. Po poroki so se mi tudi oglasili in nekajkrat smo se še srečali na koncertih.

► Vaše skladbe nosijo v sebi ljubezenske note, v katerih se najde marsikateri oboževalec. Ob kateri skladbi pa vi začutite, da se občinstvo najbolj razneži?

Tudi sam se raznežim ob marsikateri skladbi, ki v sebi nosi globoko sporočilo, pa naj bo to svetovni hit ali pa domača balada. Med svojimi skladbami bi težko izbral tisto določeno, saj vsaka nosi v sebi kup čustev, v katerih se najde vsak posameznik.

► Stik z občinstvom je na vaših nastopih nekaj nepogrešljivega. Vam daje to posebno energijo?

Publika in ta vzajemni odnos med nami deluje navdihujoče, občinstvo je tisto, ki ti daje moč in energijo določeni skladbi, ki jo izvajam.► Na koncertu boste proslavili 40 let glasbenega ustvarjanja. Kaj vam pomeni ta častitljiva obletnica?

Nikoli se nisem obremenjeval ali ukvarjal s statistiko, saj je to skozi desetletja kariere zelo težko. Se je pa v tem obdobju veliko ustvarjalo in nastopalo, za menoj je okrog 300 posnetih skladb do nekaj tisoč koncertov.

► Če bi imeli možnost ponoviti celotno kariero, bi kaj spremenili?

Ko gre za glasbo, ne bi spreminjal ničesar. Če bi se lahko vrnil na začetek in še enkrat izbiral svoj poklic, se najbrž ne bi ukvarjal z glasbo, temveč bi se usmeril bolj v šport, po končani fakulteti pa bi se ukvarjal s turizmom.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Fotografije: Zdenka Dimic, osebni arhiv 

Priporočamo