Zdravko Škender in njegova uspešnica v novi preobleki

Vir: Lady
9. 12. 2017

Legendarni Dalmatinec, ki je na glasbeni sceni že 40 let, se je odločil, da pobrska po svoji bogati zakladnici, in ravno tam je našel melodijo Da mi je, ki je po 33 letih dobila svežo preobleko.

"Omenjeno pesem je napisal največji mojster uspešnic nekdanje države, pokojni Đorđe Novković. Pesem so v tistem času zasenčile moje druge uspešnice, zato ni priplavala na površje, kot bi želel. Zato sem se odločil, da dam pesmi drugo priložnost, in na novo sem jo posnel v modernejšem stilu," nam je zaupal 66-letni Zdravko Škender, ki se je odločil, da skladbo med prvimi predstavi našim poslušalcem. Zdravko se je sicer rodil v Skradinu in živel v Šibeniku ter se kot vsi, ki so se rodili ob morju, začel z glasbo ukvarjati v otroštvu. Najprej je igral na džez trobento v šibeniškem pihalnem orkestru.

Pozneje je ustanovil skupino Ad Astra, v kateri je igral bas kitaro in ki je bila najpriljubljenejša skupina v šibeniški regiji. Po prometni nesreči leta 1981, ki ga je priklenila na voziček, je v skupini nadaljeval kot klaviaturist in pevec. Kot solist se je širši javnosti prvič predstavil na Splitskem festivalu 1988 s pesmijo Ne mogu da te zaboravim, s katero je osvojil drugo nagrado občinstva, v drugem večeru pa je s pesmijo Zlatno sunce Dalmacije osvojil tretjo nagrado občinstva. Istega leta je na Zagrebfestu s pesmijo Suze ljubavi osvojil Grand Prix, nagrado strokovne žirije. Naslednje leto je spet nastopil na Splitskem festivalu in osvojil prvo nagrado občinstva s pesmima Ako nas život rastavi in Čekaj me. Po teh uspehih je izdal še album Suze ljubavi, ki je bil prodan v 400 tisoč izvodih. Ta in tudi drugi albumi so dosegli zlate, srebrne in platinaste naklade, kar je zavidanja vreden uspeh. 

Priporočamo