Žejko Bebek tudi o svojem odnosu z Oliverjem Dragojevićem

Žejko Bebek tudi o svojem odnosu z Oliverjem Dragojevićem (foto: Veljko Martinovic, Helena Kermelj) Veljko Martinovic, Helena Kermelj
Vir: Lady
25. 5. 2018

Legendarni Željko Bebek, nekdanji član skupine Bijelo Dugme je po odhodu iz benda spletel uspešno samostojno kariero. V Ljubljano bo pripotoval lepo zagorel, saj velik del poletja preživi na barki, ki nanj čaka na jadranski obali.

V pogovoru z nami pa ni spregovoril le o morju, ki ga obožuje že tako dolgo, temveč tudi svojem velikem prijatelju Oliverju Dragojeviću, s katerim sta pred časom posnela čudovit duet Ako voliš ovu ženu. Še nekaj tednov nas loči od poletne sezone, ko se bo proti Jadranskemu morju vila čedna kolona vozil, tej pa se bo izognil Željko Bebek, ki nam je priznal, da gre že v sredini maja z družino na morje, kjer ostane vse do septembra. Tam ima namreč zasidrano barko, na kateri rad preživlja čas s sinom pa tudi soprogo, hčerko in prijatelji. Je med njimi tudi Oliver Dragojević, se je glasilo vprašanje, ki se nam je porajalo v glavi. Izjemnemu hrvaškemu glasbeniku so pred meseci namreč diagnosticirali raka na pljučih, še pred grozljivo diagnozo pa je oboževalce razveselil z duetom, ki ga je posnel skupaj z Bebekom.

"Povezalo naju je dolgoletno poznanstvo, prijateljstvo, zaradi zelo veliko podobnosti glasbene kariere, življenja. Oliver je le malo mlajši od mene, a sva preživela veliko lepih trenutkov, na zelo podoben način. Spominjam se, ko je Oliver kupil čoln približno ob istem času kot jaz. Vedel sem, da rad lovi ribe na morju. Tako je bilo tudi z mano. Jaz sicer nisem rojen na morju, vendar ga nadvse obožujem že od otroštva," nam je zaupal Bebek, ki upa, da bo njegov prijatelj kmalu nazaj, na barki, kjer bo v družbi najbližjih veselo krmaril po Jadranu. Kljub temu pa ne želi motiti njegovega okrevanja, saj je prepričan, da tudi Oliverju povsem ustreza čas, ki ga lahko preživi z najbližjimi.

Žejko Bebek: “V svoji karieri je naredil najmanj napak”

"Njegovo zdravstveno stanje je resno, zato ga ne želim motiti. Zaradi bolezni se je še bolj zbližal s svojimi najdražjimi, svojo družino. Ne bom mu oteževal z obiski, pogovori, ki bi mu dali dodatnega upanja, novih pogledov. Zame je Oliver zelo močan, spopadel se je z boleznijo. Morda ga bo napolnila tudi glasba, s katero je tako dolgo razveseljeval poslušalce. Ve, kaj se dogaja, in se bori naprej. Želim si, da bi v Splitu odpeli novo pesem Ako voliš ovu ženu. Pozdravil nas je vse in nam zaželel uspehe ter zagotovil, da bo še priložnost, da bomo skupaj zapeli. Prepričan sem, da bo ta boj dobil in bo še naprej Oliver," nam je zagotovil glasbenik, rojen v Sarajevu, ki ima zelo lepo mnenje o svojem glasbenem kolegu.

"Oliver je glasbenik, ki je v svoji karieri naredil najmanj napak. Vsi glasbeniki delamo, Bosanci temu radi rečemo 'budalaštine', stvari, na katere nismo najbolj ponosni. Morda smo se prenaglili ali pa smo se morali podrediti kompromisom. Oliver je bil vedno solist in zato mu nikoli ni bilo treba sklepati kompromisov." Bebek pa je v življenju moral sprejeti številne kompromise. Ko je bil v skupini Bijelo Dugme, je namreč le tako lahko obvaroval skupino pred nemiri in konflikti. V nekem trenutku pa je spoznal, da ne more, da je nesmiselno. "Odšel sem iz benda. Tako sem se osvobodil vseh vplivov. Odločitve zdaj sprejemam sam, brez kompromisov. To je tisto: če pride do napake, to pomeni, da sem jo sam želel," še zatrdi.

Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Veljko Martinovic, Helena Kermelj