Zele Lipovača (Divlje jagode) z glasbo vzhod približal zahodu

Zele Lipovača (Divlje jagode) z glasbo vzhod približal zahodu (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Lady
28. 1. 2018

Zele Lipovača, ustanovitelj in mastermind skupine Divlje jagode, ima za sabo bogato 39-letno kariero z zasedbo, s katero so bili v Areni Zagreb predskupina Deep Purple, čakata pa jih še dva koncerta s skupino Scorpions. Zele je zdaj izdal tudi dolgo pričakovani drugi solo album, ki je že izšel po skoraj vsem svetu, pred dnevi tudi na Japonskem, zdaj pa je dostopen tudi v Sloveniji.

Zele je osebnostno unikaten umetnik, kitarist, skladatelj in producent, ki je vzhodu približal zahod, zahodu pa prinesel duh vzhodnjaške mistike in balkanskega šarma ter s svojo glasbo odprl mnogo vrat, na katera so drugi brezuspešno trkali. Na albumu Internal Waves of Love je združil vrhunsko mednarodno ekipo in dve leti delal na relaciji London–Gothenburg–Zagreb.

Po snemanju v Zagrebu se je preselil na Švedsko, kjer je pri miksu in masteringu sodeloval z legendarnim kitaristom skupine King Diamond in glasbenim producentom Andyjem LaRocquom. Vizualno zgodbo singla Internal Waves Of Love si je zamislil in posnel kultni režiser in producent Dean Karr, ki se podpisuje pod spote svetovno znanih zvezd, kot so AC/DC, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Guns 'N' Roses, Willie Nelson in številni drugi.

Karr je za potrebe snemanja spota priletel iz Los Angelesa, spot pa je posnel na lokacijah v okolici Zadra, Nina in Paga s pomočjo mladega entuziastičnega tima iz produkcije Kreathia. Na albumu je osem instrumentalnih skladb in tri vokalne, kot poseben gost pa se na albumu v pesmi Missing you pojavi slavni pevec Tony Martin, dolgoletni pevec skupine Black Sabbath.

Glede na konceptualno naravo albuma Zele svetu pošilja univerzalno sporočilo ljubezni, ki je edino na svetu razumljivo v vseh jezikih. "Čeprav je konceptualno navdahnjen z različnimi dogodki, mesti in ljudmi, ki so fascinirali skozi zgodovino, je ta album obenem tudi čista emocija ljubezni in lepote vsega, kar me obdaja. Upam, da je Internal Waves Of Love album, ki ga bo občinstvo prepoznalo in ga poslušalo, ne da bi se ga naveličalo. Kot ljubezen, ki traja in ki z vsakim dnem odkriva neki novi razlog za zaljubljanje in ne zbledi," je svoj album komentiral Zele Lipovaća.

Foto: Igor Zaplatil, osebni arhiv izvajalca