Željko Bebek: Verjame v lepe stvari

Vir: Lea
6. 1. 2009
V bogati karieri pevca Željka Bebka gotovo ni bilo vse samo lepo in ‘po predpisih’. Sicer sam pravi, da so afere, ki so ga spremljale ves čas obstoja skupine Bijelo dugme, nekaj, kar sodi k rokenrolu. Toda sam Bebek zatrjuje, da vseh obtožb ni smiselno resno jemati.

Navsezadnje pa nas med koncertom še najmanj zanima ta plat, sploh pri pevcu njegove kakovosti. Tako bi glede obtožb, da so se dugmaši drogirali, lahko verjeli, da ravno on ni pretiraval, sploh glede na vitalnost pri njegovih več kot 60 letih. Sam pa je še pred kratkim omenil, da je svoj čas bil bolj na viskijih in cigaretah, toda tudi temu se je v določenem trenutku odpovedal, pravzaprav takrat, ko se mu je zdelo, da je svoje pokadil in popil.

Glede žensk pa nikoli ni zanikal, da so bile njegova šibka točka. Po dveh propadlih zakonih, v katerih je dobil dve hčerki, 32-letno Silvijo in 23-letno Bjanko, se je ustalil ob precej mlajši Ružici, s katero uživa že več kot šest let sladkosti zakonskega življenja. O ljubezni v zrelih letih Bebek pove: “Človek ne more izbirati časa in prostora, ljubezen se mu preprosto zgodi. Na koncertu v Hercegovini je zagorel plamen, ki se je razrasel v veliko ljubezen.” V zadnjem zakonu je Bebek spoznal tudi čare očetovstva ob rojstvu njunega sina Zvonimirja in pozneje hčerke Katarine. Ne le da uživa v očetovstvu, ampak pravi, da bosta z Ružico, če bo Bog hotel, imela še kakšnega otroka.


Bebek je iz skupine Bijelo dugme izstopil leta 1984, ker se je razjezil zaradi Bregovićeve samovolje in delitve honorarjev, ob katerih si ni mogel privoščiti niti stoenke.


ZADOVOLJEN V VSEH POGLEDIH
Razumljivo je, da Bebek veliko raje govori o zadnjem zakonu kot o prvih dveh, kjer se ni ravno izkazal, saj se je takrat preveč posvečal karireri. Na srečo pa ima s hčerkama iz prvih zakonov izvrsten odnos. Postal je tudi že dedek, in to tri mesece po rojstvu sina Zvonimirja, medtem ko se je poročila še hčerka Bjanka. Današnje Željkovo zadovoljstvo gotovo izhaja tudi iz urejenega družinskega življenja in odnosov, zadovoljen pa je tudi s svojo kariero. “Estradna kariera je povezana s strahom. Na začetku upaš, da boš ustvaril kariero, da boš zaslužil dovolj in si omogočil preživetje od glasbe. V teh skoraj 25 letih po odhodu iz skupine Bijelo dugme so bile moje misli usmerjene predvsem v to, ali mi bo uspelo narediti takšno solo kariero, da bom od nje lahko živel tudi v starosti. Leta so pokazala, da mi je uspelo. Imam že dve desetletji redne nastope, vseskozi sem na turnejah po svetu, na katerih pojem uspešnice. Ob tem se spomnim fantastičnih časov z Dugmetom in ugotavljam, da sem srečen človek, ki si je izpolnil vse otroške sanje. Živim z vero v lepe stvari in ravno te se mi tudi dogajajo.”