Željko Joksimović je prejel prestižno nagrado

Željko Joksimović je prejel še eno nagrado, ki mu zelo veliko pomeni. (foto: Dallas Records) Dallas Records
Vir: Lady
12. 5. 2019

Željko Joksimović, priljubljeni srbski glasbenik, ki bo 9. maja nastopil v Areni Stožice, je te dni prejel prestižno glasbeno nagrado, ki jo podeljuje Godum – srbsko združenje džez, pop in rok glasbenikov.

Nagrada, ki jo je prejel mojster uspešnic, se navezuje na skladbo Milimetar, ki je postala najbolj predvajana pop pesem v Srbiji v letu 2018. Hiti Menjaj pesmu, Milimetar, Zvezda, Nije ljubav stvar, Vreteno, Ponelo me in druge skladbe iz njegovega opusa vedno znova potrjujejo, da je Joksimović veliki glasbeni genij. Njegove pesmi imajo na YouTubu po več milijonov ogledov, rekorder med hiti je Milimetar z neverjetnimi 52 milijoni ogledov.

Joksimović igra 11 inštrumentov, prvi veliki uspeh pa je pri rosnih 12 letih dosegel v Parizu, kjer je zmagal na tekmovanju Prva harmonika Evrope. Je eden najbolj plodovitih avtorjev na Balkanu, hite ustvarja tudi za druge izvajalce, vsem piše uspešnice, zato ga radi imenujejo mojster balkanskih balad. Slovensko občinstvo Željka Joksimovića dobro pozna po njegovih uspešnih nastopih na Evroviziji, kjer se je dokazal kot avtor in kot izvajalec. Leta 2004 je na tem odmevnem tekmovanju zastopal Srbijo s skladbo Lane moje ter dosegel odlično drugo mesto.

Tri leta pozneje je za sarajevsko skupino Hari Mata Hari napisal pesem, ki je znova dosegla veliki evrovizijski uspeh s tretjim mestom. Leta 2012 pa je v Azerbajdžanu nastopil z avtorsko pesmijo Nije ljubav stvar in zasedel odlično tretje mesto. Poleg tega, da piše glasbo za filme in ljubezenske pesmi, je napisal tudi glasbo za uvodno špico v oddaji, ki jo vodi njegova soproga Jovana Joksimović. Z Jovano sta leta 2008 po zmagi Marije Šerifović v Beogradu tudi skupaj vodila Evrovizijo.

Besedilo: MIMA // Fotografiji: Dallas Records