Žena Oliverja Dragojevića o njunem zakonu, poroki in osebnih tragedijah

Žena Oliverja Dragojevića o njunem zakonu, poroki in osebnih tragedijah (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
6. 8. 2018

Hrvaški glasbeni velikan Oliver Dragojević je nedavno izgubil težko bitko z rakom, njegova žena Vesna Dragojević pa je v enem od redkih intervjujev razkila, kakšno je bilo življenje s slavnim glasbenikom.

Vesna Dragojević se v času zakona z legendarnim hrvaškim glasbenikom Oliverjem Dragojevićem ni veliko pojavljala v javnosti, leta 2005 jo je hrvaški Story uspel nagovoriti, da je ob 30 obletnici nujne poroke spregovorila za medije in takrat je razkrila številne zanimive podrobnosti iz njunega življenja.

Preberite tudi: Žena Oliverja Dragojevića v prvem intervjuju po smrti: "Zadnje tedne je samo spal, komaj kaj pojedel in malo govoril

Njuna ljubezenska pravljica se je začela v Dubrovniku, kjer je imel on nastope, ona pa je delala v tamkajšnji bolnišnici kot medicinska sestra. "Na začetku najinega razmerja sva zelo veliko hodila, saj Oliver ni imel v žepu niti za kino vstopnico. Jaz sem nama plačala dve, tri večerje, ostali čas pa sva si ogledovala zidove po Dubrovniku," je za Story leta 2005 dejala Vesna, ki je razkrila, da sta se povsem čez noč odločila za poroko. "Zgodba gre nekako takole "hej mala, nima smisla, da se ves čas voziš in Dubrovnika v Split, kaj praviš, da bi se poročila, kdaj misliš, da imajo na matičnem uradu prost termin", mi je dejal in meni je bilo to takrat povsem normalno. Seveda pa je treba vedeti, da sem bila že šest mesecev noseča," je v smehu dejala Vesna in morda nekoliko razočarala številne oboževalke, ki so morda pričakovale bolj romantično zaroko.

Sledila je poroka, zabava po poroki pa je bila kar pri Dragojevićevih doma. "V ponedeljek sem prišla iz Dubrovnika, v sredo so v Split prišli še moji starši in sestra Sonja. V četrtek pa smo se usedli v avto in odšli na poroko. Prstane sva kupila v Splitu, Oliver je imel črno pliš obleko, belo srajco in črno pikasto kravato, jaz pa sem nosila belo obleko. Ko smo prišli domov sta moja in Oliverjeva mama skuhali, nato smo v eno od sob postavili mize in sedli h kosilu. Poročne fotografije pa je plačal moj oče," je poročni dan opisala Vesna.

Prve dni v Splitu Vesna pomni predvsem po osebni tragediji, ki je dolgo časa ni prebolela. "Bila sem že visoko noseča in takrat sva velikokrat odšla v Velo Luko, ki mi je bila zelo všeč. Spominjam se, da sem se enkrat vozila v Split in pot je bila zelo dolga, zato sem se na avtobusu precej namučila. Takrat še nisem vedela, da mi je počila popkovina, šele zjutraj sem začutila, da z otrokom nekaj ni v redu, nato pa so mi v porodnišnici povedali, da je otrok mrtev. Oliver je bil takrat na generalki za splitski festival, žalostno vest mu je predala moja mama. Takoj mu je postalo slabo, začel je bruhati in sploh ni želel nastopiti. Prosila sem ga, da vseeno nastopi, da naj poje zame in da mi v tem trenutku tako ali tako ne more pomagati. Nastopil je s pesmijo Copacabana in zmagal. V najtežjem trenutku v najinem življenju je Oliver doživel prvi svetli trenutek v svoji karieri, po tej zmagi je šlo le še navzgor," je bila iskrena Vesna.

Žal je že zelo kmalu sledila nova osebna tragedija. "Zame je bil to takrat velik šok, vedela sem, da bo žalost izginila le, če bom rodila drugega otroka in zato sem kmalu znova zanosila. Čez nekaj mesecev sem doživela spontani splav. To me je povsem dotolklo in začela sem razmišljati, da z menoj nekaj ni v redu," je dejala. "Moja in Oliverjeva bolečina se ni končala vse do leta 1975, ko je bil rojen Dino, nato pa leta 1978 še dvojčka Damir in Davor. Prvih pet let zakona sem bila pravzaprav ves čas noseča."

Po poroki je Vesna nadaljevala s službo, delala je na otroškem oddelku splitske bolnišnice in finančno skrbela za družino. "Res je. Oliver bi ob koncih tedna igral v Solinu in zaslužil 100 kun, ki jih je po koncertu porabil za hrano in pijačo, tako da mu ni nič ostalo. Delala sem in če bi bilo potrebno, bi delala vse do danes," priznala Vesna, ki je kasneje službo pustila, ker ji je Oliver dejal, da se skoraj več ne vidita. "Kasneje je bila Oliverjeva ideja, da naj preneham s službo. Prišla sva do zaključka, da se sploh več ne vidiva. On bi igral ob koncih tedna, jaz pa bi dežurala v drugi in tretji izmeni. Neke noči me je poklical na otroški oddelek splitske bolnišnice, kjer sem delala in mi dejal, da bi bilo lepo, da bi bila doma, ko se bo vrnil s koncerta in sprejela sem njegovo ponudbo."

Vesna je Oliverja spremljala na nekoliko koncertih, večino časa pa je ostajala v Splitu. "Nekajkrat sem se mu pridružila na pomembnejših koncertih in že takrat mi je dejal "žena ne boš me niti vidiela" in imel je prav. Preden se je z vsemi pozdravil so minile ure in ure. Na vseh koncertih za novo leto sem bila zadnja oseba, ki jo je poljubil, navadno okoli dveh zjutraj. Tako je to z Oliverjem, ko ga vidite imate občutek, da lahko pristopite do njega, ker Oliver preprosto je takšen, tega ni mogoče igrati, morda leto ali dve, ne pa 30 let," je bila zgovorna Vesna, ki je priznala, da so bila najtežja čakanja. "Bilo je grozno, nikoli nisem vedela kje je in kdaj se vrača. Ko so prišli mobiteli, je bilo vse lažje. Zgodilo se je, da je šel iz Ljubljane, a ga po 12 urah še vedno ni bilo v Splitu. Velikokrat sem se spraševaal kje je, kako je, kaj se mu je zgodilo, vsakič sem pomislila, da se mu je kaj zgodilo in da ga nihče ne bo našel."

Vesna je priznala, da po porodu prvega otroka kakših 12 let ni šla skoraj nikamor. "Ko sem enkrat rodila, sem bila ves čas doma in kmalu je bilo vsem jasno, da zaradi otrok ne morem nikamor. Tako so se vsi rojstni dnevi slavili pri nas doma, tako naši kot rojstni dnevi naših prijateljev, pri nas smo bili za novo leto in za vse ostale pomembne obletnice. Oliver je načeloma delal 5 mesecev na leto, tako da sva po 30 letih zakona zgolj nekih dest let v zakonu, toliko sva se namreč videla. Kdaj naj bi se potem sploh skregala? Mislim, da je to uspeh najinega zakona," v smehu povedala.

Kljub vsej slavi je Oliver ves čas ostajal skromen in čisto nič zvezdniški. "Nikoli nismo imeli kakšnega pretiraneg luksuza ali nekakšnih statusnih simbolov. Mi nimamo ne hiše in ne bazena, Oliver in jaz nimava niti avta. Edino kar imamo je ribiška ladja dolga 11 metrov na kateri živimo 4 mesece na leto," je še dodala Vesna.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri