Živeti rokenrol: Zmogli so jih sedemindvajset

Vir: Nova
6. 8. 2011

Kaj v resnici pomeni živeti rokenrol? Poleg tega, jasno, da si nevsakdanje nadarjen za glasbo? Živeti ponoči in spati, ko telo podleže utrujenosti in zelo verjetno še lepi količini odvisniških substanc? Živeti hitro in umreti mlad ter kdo ve od kod spremljati legendo, ki raste?

Amy Winehouse se je v stanovanju na severu Londona zelo verjetno za vedno zgrudila zaradi prevelike količine drog. Prišlo je do 'overdosea'. 'Overdosea', za katerega ni bilo več rešitve. Amy Winehouse, najboljši soul glas vsaj zadnjega desetletja, je začela v prepad drseti takoj, ko je spoznala bodočega moža in pozneje tudi nič več moža Blaka Civila – Fielderja. Njen nastop v Beogradu junija, skozi katerega se je eno uro povsem neprištevna opotekala, se je končal z žvižganjem in je bil najava dokončnega zdrsa. Amy je umrla pri sedemindvajsetih in se pridružila sicer elitnemu klubu glasbenih superzvezdnikov, starih 27 let.

Jimi Hendrix, za marsikoga najboljši kitarist vseh časov, je v Londonu umrl v zgodnjih jutranjih urah 18. septembra 1970. Noč prej je preživel na zabavi, umrl pa naj bi zaradi zadušitve z bruhanjem, ki naj bi bila posledica neznosne mešanice rdečega vina in tablet za spanje.

Bluzovski umetnik Robert Johnson, umrl je 16. avgusta 1938, je bil na kitari tako spreten, da ga je Eric Clapton označil za »najpomembnejšega bluzovskega umetnika, kar jih je kdaj živelo«.

Naprej, kitarist Rolling Stonesov Brian Jones je pri sedemindvajsetih povsem zadet od heroina utonil v bazenu. Mrliški oglednik je v poročilu sicer zapisal, da je »smrt posledica ponesrečene avanture«.

Janis Joplin je od prevelikega odmerka heroina umrla 4. oktobra 1970.

Jimu Morrisonu, pevcu skupine The Doors, naj bi leta 1971 odpovedalo srce. Obdukcija ni bila narejena, zato je zaradi njegove smrti v kadi pariškega stanovanja še veliko nejasnosti.

Kurt Cobain si je pri sedemindvajsetih sodil kar sam; bil je globoko pogreznjen v odvisnost od heroina in ponesrečen zakon s Courtney Love. Ta je njegove eskapade preživela in jih z mnogo bizaritetami tudi nagradila.

Priporočamo