Življenje na dvoru ni pravljica

Vir: Lea
14. 10. 2012

V zadnjem času se ugled kraljevih dvorov zelo maje. Ne le ugled angleškega, tudi drugi so pod drobnogledom zaradi raznih škandalov. Ker je recesija in vlada vsesplošna kriza, številni menijo, da so monarhije zgolj in samo prestiž, od katerega nima nihče nič, le denar davkoplačevalcev polzi skozi prste.

Vseeno pa jih je še vedno veliko, ki se nad člani kraljevih družin navdušujejo. Predvsem v zadnjem času, ko so se pojavile gole fotografije kraljevih glav z britanskega dvora. Sicer pa tudi njihovo življenje ni vedno le ena sama pravljica, čeprav živijo v izobilju.

Najbolj kontroverzna oseba britanske krone, princesa Diana, ki so jo imenovali kraljica src, je samo leto dni po poroki s Charlesom bila sramežljiva in nekako zmedena. Po sanjski poroki in rojstvu dveh sinov njeno življenje ni bila pravljica, kakor se je zdelo. Čeprav sta se ločila že leta 1992, je uradno njuna ločitev veljala šele štiri leta pozneje. S svojo iskrenostjo in naravnostjo je osvojila svet.

Bila je lepša kot kdajkoli, našla je novega življenjskega sopotnika, Dodija Fayeda, in zdelo se je, da bo počasi svoje življenje spravila v red. A se je njuna zgodba tragično končala 31. avgusta 1997, ko sta umrla v prometni nesreči sredi Pariza. Vest je v trenutku obšla svet, njen pogreb pa je bil en od najbolj odmevnih dogodkov na svetu.

Princesa ni bila svetnica in tudi se ni poskušala prikazovati v taki luči. Njena smrt pa je še danes zavita v tančico skrivnosti. Številnim se zdi vse skupaj teorija zarote, saj je bila Diana v zvezi z muslimanom, kar naj dvoru ne bi bilo ravno po godu. Njen vpliv pa je segal zunaj okvirov britanskega dvora in ljudje so jo imeli radi, naj je bilo to kraljici Elizabeti všeč ali ne.

Po drugi strani pa je njen nekdanji mož, princ Charles, vseskozi sanjaril o dveh stvareh – da bi se poročil s svojo mladostno ljubeznijo Camillo Parker Bowles in da bi prišel na prestol. Po 25 letih se mu je prva želja uresničila in Camillo je popeljal pred oltar. Do prestola pa še ni prišel, in kakor kaže, tudi še nekaj časa ne bo. Čeprav so se Angleži že sprijaznili s tem, da bo nekoč očitno Camilla njihova kraljica, pa jih še vedno veliko tega ne more povsem sprejeti.

Ampak britanski dvor, čeprav je eden najstarejših in najbolj uglednih, škandali pretresajo v vseh obdobjih. Tako še vedno ni pozabljen tisti iz tridesetih let prejšnjega stoletja, ko je princ Edward VIII. zavrnil krono, potem ko je leta 1936 umrl njegov oče. Krono je zavrnil, ker mu niso pustili poroke z dvakrat ločeno Američanko Wallis Simpson.

Tako lahko rečemo, da kljub togosti in strogosti angleškega dvora tam ni nikoli miru. Škandali se vrstijo vseskozi, a jih nekako vedno elegantno prebrodijo. Če ne zaradi drugega, zaradi stroge kraljice Elizabete II., ki je še vedno steber monarhije. A tudi njeno življenje je bilo vedno podrejeno kroni, vprašanje je, ali je sploh izživela tisto, kar si je vedno želela. Tega pa nikoli ne bomo vedeli.

Iz revije Lea

Priporočamo