Zlatan Ibrahimović: Z ukradenim kolesom na nogomet

Vir: Lea
10. 8. 2012

Knjiga Jaz sem Zlatan je zagotovo zelo zanimiva avtobiografija vrhunskega nogometaša. Zlatan se je sicer rodil na Švedskem, a njegov oče je tja prišel iz Bijeline v Bosni, mama pa je Hrvatica, zato je knjiga prava uspešnica tudi na Balkanu.

Zlatan v knjigi ne razkriva le zakulisne igrice v nogometu, ampak je tudi iskren, ko pripoveduje o svoji družini in otroštvu, ki ga je zaznamovalo pomanjkanje.

"Ko sva v Ikei zame kupila novo posteljo, si oče ni mogel privoščiti dostave. Ta bi znesla dodatnih 500 kron. Kaj sva torej naredila? Enostavno. Oče je vso pot na hrbtu nesel vzmetnico, popolnoma nor, kilometer za kilometrom, jaz pa sem zadaj nesel ogrodje postelje. Bilo je čisto lahko, a mu vseeno nisem mogel slediti ..." se spominja Zlatan, ki je po razvezi staršev najprej živel z mamo, pozneje pa je bil pri očetu, ki pa zanj ni skrbel prav vzorno, saj pogosto v hladilniku ni bilo ničesar, naokrog pa so ležale prazne steklenice ...

Priznal, da je kradel

"Ljudje me sprašujejo, kaj bi počel, če ne bi bil nogometaš. Pojma nimam. Morda bi postal zločinec. Takrat je bilo veliko kriminala. Saj se nismo odpravljali krast, a veliko stvari se je preprosto zgodilo, niso bila samo kolesa. Hodili smo tudi po trgovinah in včasih sem se zabaval že samo zaradi tega, ker sem to počel. Neznansko sem užival, če sem kaj sunil, in vesel sem lahko, da oče ni nikoli izvedel. Oče je pil, to je res, a imela sva tudi ogromno pravil ..." piše Zlatan v svoji knjigi, kjer se seveda spominja tudi svojih nogometnih začetkov.

Premožni ga niso marali

"Moj prvi klub je bil MBI, Športno društvo Malmo. Ko sem začel, sem imel le šest let. Igrali smo na peščenem igrišču za nekimi zelenimi kolibami, na treninge pa sem se vozil z ukradenimi kolesi in verjetno se nisem tako zelo lepo vedel. Trenerji so me nekajkrat poslali domov, kričal sem na njih in jih zmerjal. Stalno sem poslušal: "Zlatan, podaj žogo!" To me je jezilo in počutil sem se, kot riba na suhem ..." se spominja Zlatan, ki je imel precej težav tudi pozneje, ko so ga starši drugih otrok postrani gledali, saj ni bil svetel, kot so bili čistokrvni Švedi, pa tudi oblečen je bil veliko bolj skromno.

Tudi zato, ker si je moral trdo priboriti svoje mesto, saj ga bolj premožni niso marali, je postal igralec, ki je izjemen prav v situacijah, ko gre za nohte. Ko se je treba dokazati. No, Zlatanu je to že zdavnaj uspelo, saj je nekaj časa veljal za najdražjega igralca na svetu. Tudi o tem, kako je prišlo do tega transferja, piše v knjigi, ki bo navdušila tudi tiste, ki niso najbolj zvesti gledalci nogometa.