Zlatko Dalić: Prišel je tiho in postal legenda

Zlatko Dalić: Prišel je tiho in postal legenda (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Nova
1. 8. 2018

Verjetno eden od največjih junakov preteklega svetovnega prvenstva v nogometu je prav hrvaški selektor Zlatko Dalić. Pojavil se je tiho in popeljal fante v finale, v katerem so postali podprvaki.

Iz anonimnosti se je Zlatko Dalić skoraj čez noč zavihtel med najbolj znane nogometne strokovnjake. Ivan Rakitić, eden od hrvaških reprezentantov, je o njem dejal: "Zlatko je enkraten trener in ima svoj način dela, ki je zelo blizu nam igralcem. Ima močno voljo, lahko bedi dneve in noči, svoje fante pa bo pripravil na pravi način." Tudi kapetan hrvaške reprezentance Luka Modrić ima o njem le pohvalne besede: "Dalić je prišel v zelo težkem trenutku. Skozi zgodbo nam je poskušal dvigniti samozavest in dal nam je vedeti, da smo dobri in veliki nogometaši. Navdal nas je s samozavestjo. Njegova posebnost pa je, da je iskren in da ima do vsakega izmed nas oseben pristop."

Zanimivo, da je Zlatko Dalić sanjal o tem, da bo postal trener Hajduka, zgodilo pa se je, da je dobil reprezentanco in z njo ustvaril pravo legendo. Ko je prišel na mesto selektorja, je bilo vse bolj ali manj v razsulu, njemu pa je z enim sestankom uspelo zbuditi igralce in doseči ključno zmago v Ukrajini, pozneje pa prek dodatnih kvalifikacij in Grčije dobiti vstopnico za svetovno prvenstvo.

Zlatko je zelo umirjen človek, njegovo življenje pa je posvečeno nogometu.

Za seboj nima afer ali ekscesov. Vedno je umirjen in tisto, kar pove, ima težo – tako v slačilnici kot na novinarski konferenci. Kariero je začel v rojstnem Livnu, v klubu Troglav. Pozneje se je priključil Hajduku, igral pa je tudi za Cibalijo iz Vinkovcev, Budućnost iz Podgorice, mostarski Velež in varaždinski Varteks.

Kariero trenerja je začel kot pomočnik leta 2000 v Varteksu. Do leta 2005 je bil nato športni direktor Varteksa in hkrati pomočnik Čira Blaževića. Pozneje je bil glavni trener. Vodil je tudi Rijeko, Dinamo iz Tirane in Slaven Belupo. Pred osmimi leti se je odpravil v tujino in vodil savdski Al Faisaly, kjer so ga razglasili za trenerja leta. V Al Hilalu pa je dobil priložnost voditi prvo postavo in je osvojil prvenstvo. V Združenih arabskih emiratih je bil dvakrat izbran za trenerja leta. Imel je niz 25 tekem brez poraza.

Po sedmih letih se je odločil vrniti na Hrvaško, kjer je nekaj mesecev užival v mirnem družinskem življenju s soprogo Davorko in sinovoma Tonijem in Brunom. Nato pa se je začela pisati legenda. "Ni me sram povedati, da sem se ogromno naučil od Čira Blaževića, ki je leta 1998 na svetovnem prvenstvu osvojil bron. No, zdaj pa je njegov učenec še boljši in je osvojil srebro," v šali pravi Dalić, ki dodaja, da je šel v življenju vedno po težji poti. V tujino pa je odšel, ker ni želel postati povprečen trener. Trenersko kariero je gradil sam, brez menedžerjev in tudi prvi posel si je našel sam. Zdaj bodo ponudbe zagotovo začele deževati.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia

Priporočamo