Znani o novem predsedniku: "Njegovo predsedovanje postaja vse, česar smo se bali!"

Znani o novem predsedniku: "Njegovo predsedovanje postaja vse, česar smo se bali!" (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lea
15. 2. 2017

O tem, kdo je za in kdo proti, kdo izkoristi svoj položaj in da glas tistim, ki ga potrebujejo v času, ko svet hrepeni po solidarnosti, večji zavezanosti in predanosti pravicam. Začaranemu krogu ogorčenja in kritik, katerih vzrok je ameriški predsednik Donald Trump, še zdaleč ni videti konca ...

Britanski aktivisti, vključno z glasbeniki, komedijanti, politiki in sindikalisti, združujejo moči v boju proti načrtom premierke Therese May, ki želi na britanskem polotoku gostiti predsednika na formalnem državnem obisku. Med demonstracijami visoko v zrak držijo transparente in kar devetdeset javnih osebnosti se je postavilo (če povzemamo članek v četrtkovem časniku Guardian) proti Trumpovi nevarni in razhajajoči politiki ter poskusom britanske vlade, da normalizira odnose z novopečenim ameriškim predsednikom. "Njegovo predsedovanje postaja vse, česar smo se bali. Nevarno in razdvajajoče," se je glasil eden izmed argumentov pri pojasnjevanju peticije, da ne prestopi britanske meje. Njegova retorika in odredbe so očitno zasejale val sovraštva in strahu ne le v njegovi rodni deželi, ampak povsod po svetu, predvsem v krogih tistih, ki so že sicer diskriminirani – zlasti pripadnikov vzhodnjaških narodov.

"Donald neposredno ogroža ukrepe za boj proti podnebnim spremembam, boj proti diskriminaciji, neenakosti in razorožitvam. V času, ko svet hrepeni po solidarnosti, večji zavezanosti in predanosti pravicam, želi postaviti zid, nas ločiti in obrniti drugega proti drugemu," strahove ubesedujejo številni analitiki. Glavni povod za peticijo, imenovano 'Ustavimo Trumpa,' je plod nasprotovanja njegovi kontroverzni potezi – devetdesetdnevni prepovedi potovanja v deželo obljubljenih sanj za sedem muslimanskih držav. Do tega trenutka jo je podpisalo že dva milijona ljudi.

Elizabetina satira

"Nisem se še odločila. Morda ga bom res," je dejala britanska kraljica Elizabeta II., potem ko so jo novinarji vprašali, ali resno misli z izgovorjenimi grožnjami. Na novico, da Trump prihaja v njen 'rajon', Buckhingamsko palačo, se je odzvala kratko in jedrnato: "Če se Trump udeleži državnega obiska, ga bom zabodla z mečem. Nihče mi tega ne more preprečiti." Britanska monarhinja je kljub devetdesetim letom še vedno brez dlake na jeziku, a predstavniki za javnost so zagotovili, da je bila to zgolj neslana šala. Bomo videli.

Angelina mu ni ostala dolžna

Čeprav so mnogi – predvsem oboževalci, ki tako močno verjamejo vanjo – razočarani, čeprov Taylor Swift o delikatni problematiki še ni rekla ničesar, na svoj račun prihajajo tisti, ki so v zadnjih mesecih v ločitveni farsi še kako močno branili nežnejšo polovico sanjskega parčka Brangelina. Angelina Jolie, sicer ženska neštetih humanitarnih potez, tudi tokrat skrbi, da se uslišijo glasovi neuslišanih (prek iskrenega eseja, objavljenega v četrtkovem časniku New York Times): "Begunci so moški, ženske in otroci, ujeti v središče vojnega stanja ali preganjanja. Daleč od tega, da bi bili teroristi – najpogosteje so sami žrtve teh gibanj." Joliejeva trdi, da mora biti primarna skrb

Maščevanje klanu Kardashian?

Kdo bi si mislil, da bo Trump razvnel strasti še mojstrici samopromocije Kim Kardashian. Tudi ta se je najbolj obregnila ob podpis antimuslimanske pogodbe in mnenje delila kar s svojimi – skoraj 50 milijoni – sledilci na profilu na Twitterju. Svoj tvit, 'Statistika', ki so ga družbeni kritiki označili za vnovično briljantno potezo, je podprla s fotografijo statistike smrti Američanov (Donaldu je želela sporočiti, da vsako leto umre več Američanov zaradi oboroženih otrok, kosilnic in padca iz postelje kot islamskih priseljencev) ter z njim dosegla zavidljivih skoraj 200 tisoč delitev stanja in skorajda 400 tisoč všečkov. A Donald nerad ostane dolžan, rad se maščuje vsem nasprotnikom – po pristanku zasebnega letala z družinskih počitnic na Kostariki je parček (Kanye še vedno ostaja v njenem objemu navkljub govoricam, da se ločujeta zaradi nepremostljivih razlik) postal 'žrtev' preiskave zaradi suma, da so na letalu nezakoniti priseljenci. Dvourno zaslišanje se ni končalo v prid policije, Trump pa je zopet postal tarča obsojanja, da je pripetljaj nič drugega kot njegovo maslo.

Matthew je za!

Ljubljenec hollywoodskih src Matthew McConaughey še zdaleč ne skriva naklonjenosti do predsednika in nič kaj sramežljivo priznava novinarjem, da iz trenutne situacije pač ni izhoda in da se je z njo treba sprijazniti: "Mislim, da je to najbolj dinamičen čas, kar smo jih imeli. Čas je, da sprejmemo, se rokujemo z dejstvi in ohranimo odnos z njim v naslednjih štirih letih." Nepotrebno bi bilo izgubljati besede, da je prvovrstni igralec povzročil ogromno ogorčenja. Se je pa nekako odkupil z udeležbo na Ženskem maršu in ostalih demonstracijah kljub še eni nič kaj z odobravanjem sprejeti izjavi: "Tudi tisti, ki strogo nasprotujete njegovim načelom in stavkom, ki jih je izrekel – kar je nekaj popolnoma drugačnega, videli bomo, kaj bo dejansko uresničil –, morate postati bolj konstruktivno kritični."

  • Podpisniki peticije
    Verjeli ali ne, svoj podpis na peticiji, ki bo morebiti preprečila uradni obisk provokativnega predsednika čez lužo, so podpisale mnoge osebnosti zvezdniške smetane, pa tudi pisateljica Caitlin Moran, komedijanta Omid Djalili in Frankie Boyle. Organizatorji velikega Londonskega protesta (vrjetno ga 20. februarja) upajo, da bodo vsa ta imena spudbudila širšo množico in ji vlila pogum – pričakovanja so velika, a mogoča: obetajo si milijonski obisk.

Priporočamo