Znani obrazi, ki so nas zapustili v letu 2016

7. 1. 2017 | Vir: Lady
Deli

Leto 2016 je bilo tako dobro kot tudi slabo, zagotovo si ga bomo zapomnili tudi po tem, da se je prav v tem letu poslovilo tudi kar nekaj svetovno znanih umetnikov, ki so se s svojim delom za vedno zapisali v zgodovino.

Prince
Zsa Zsa Gabor
Leonard Cohen
Gene Wilder
Esma Redžepova
Muhammad Ali

David Bowie

Pevec, tekstopisec in igralec David Bowie je umrl januarja letos v devetinšestdesetem letu starosti. Razlog za njegovo smrt je bila bolezen – rak jeter, s katerim se je boril zadnjih osemnajst mesecev. Za njegovo bolezen je vedela le družina, ki mu je do zadnjega trenutka stala ob strani. Morda je glasbeniku tudi zato uspelo tik pred koncem zaključiti zadnji, petindvajseti studijskialbum Blackstar.

Prince

Eden najbolje prodajanih glasbenikov vseh časov Prince, ki je v svoji karieri prodal več kot sto milijonov plošč in je za svoje delo osvojil tudi številne nagrade ter priznanja, med drugim tudi grammyja in oskarja, je umrl aprila v oseminpetdesetem letu starosti. Razlog za njegovo smrt naj bi bilo zaužitje prevelike količine protibolečinskih tablet.

Zsa Zsa Gabor

Igralka in pevka Zsa Zsa Gabor je svojo pot med zvezde začela kot miss Madžarske leta 1936, po prihodu v ZDA pa se je hitro uveljavila kot igralka. Lepotica je bila poznana po svojem razkošnem načinu življenja in številnih ljubezenskih zvezah, poročena je bila namreč kar devetkrat. Umrla je decembra letos, v devetindevetdesetem letu starosti za posledicami srčnega infarkta.

Leonard Cohen

Kanadski pevec, pesnik, tekstopisec, pisatelj in umetnik Leonard Cohen, ki se je mnogim v spomin zapisal s pesmimi, ki sežejo do srca, je preminil novembra letos v dvainosemdesetem letu starosti. Umrl je v spanju, za njegovo smrt naj bi bila prav tako kriva bolezen – tudi on je namreč bolehal za rakom, kar je skrbno skrival pred javnostjo. Glasbeniku je tik pred smrtjo uspelo dokončati tudi njegov zadnji štirinajsti studijski album You Want it Darker.

Gene Wilder

Igralec, scenarist in režiser Gene Wilder, najbolj poznan po vlogi Willyja Wonke, je zadnja leta bolehal za alzheimerjevo boleznijo, ki je bila tudi kriva za njegovo smrt v triinosemdesetem letu starosti. Javno o svojih težavah nikoli ni govoril, saj je želel, da bi ga vsi, sploh pa otroci, ohranili v lepem spominu. Gene kot igralec ni bil aktiven vse od leta 2003, saj se je raje posvečal pisanju in slikanju.

Esma Redžepova

Pevka in tekstopiska Esma Redžepova, ki jo svet pozna po uspešnici Chaje Shukarije, je preminila decembra letos zaradi pljučnice. Mnogim bo glasbenica ostala v spominu ne le zaradi številnih uspešnic, temveč tudi zaradi dobrih del, saj je veliko časa posvečala humanitarnemu delu. Bila je tudi kulturna aktivistka, ki se je goreče borila za ohranjanje romske tradicije in izboljšanje ter razširitev pravic romskih žensk.

Muhammad Ali

V sedeminštiridesetem letu starosti je junija letos preminil tudi Muhammad Ali, ki je kar trikrat osvojil naziv svetovnega boksarskega prvaka v težki kategoriji. Zanj so bile usodne težave z dihali, ki naj bi jih še poslabšala parkinsonova bolezen, s katero se je boril kar petintrideset let. Ali je profesionalno boksarsko kariero zaključil že daljnega leta 1981, saj je v tem športu osvojil praktično vse, kar se je dalo.

T. A.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan