Zvezdnica Meg Ryan spretno prepleta tako svojo seksualno privlačnost kot preprostost; a vedno ni bilo tako

Zvezdnica Meg Ryan spretno prepleta tako svojo seksualno privlačnost kot preprostost; a vedno ni bilo tako (foto: Kcs Presse/Mega/Mega Agency/Profimedia) Kcs Presse/Mega/Mega Agency/Profimedia
Vir: Story
29. 12. 2019

Nekoč je bila ljubljenka Američanov, dekle iz sosednje ulice, s katero so se ženske lahko poistovetile. Danes pa se 58-letna Meg Ryan smeje kot Joker …

Martin Short, Meg Ryan in Dennis Quaid, s katerim sta bila poročena od 1991 do 2001. Skupaj so snemali film Innerspace.
Na snemanju filma Top Gun leta 1986 s Tomom Cruisom, se je zaljubila v soigralca Anthonyja Edwardsa. in the ©Paramount Pictures film Top Gun (1986).
Meg leta 1997 s kratko malce razmršeno frizuro, ki je postala kar nekako njen zaščitni znak. V tem obdobju je bila ljubljenka gledalcev.
Na začetku kariere je med letoma 1982 in 1984 igrala v telenoveli As the world turns.
Scena iz kultnega filma Ko je Harry srečal Sall z Billyjem Crystalom, v kateri je Meg odlično zaigrala orgazem.
V filmu Slovo od očeta (Hanging Up) iz leta 2000 je Meg Ryan igrala z Diane Keaton in Liso Kudrow.

Meg Ryan je ena od zvezdnic, ki spretno prepleta tako svojo seksualno privlačnost kot preprostost. To je zanjo veljalo vsaj nekoč, ko je bila na vrhuncu svoje uspešne igralske kariere. Nato so sledile številne propadle ljubezenske zveze, zakon, ki je prav tako ni vzdržal, pozneje pa še številne plastične operacije. Ko je pretiravala s popravljanjem ustnic, so njeni oboževalci dejali, da je taka kot Joker, ko se smeji. Igralka se je rodila 19. novembra 1961 v Fairfieldu v ameriški zvezni državi Connecticut. Njeno pravo ime pa je nekoliko daljše, in sicer Margaret Mary Emily Anne Hyra. Za tako dolgo ime je kriva mama Susan Jordan Duggan, profesorica angleškega jezika, ki je vse življenje sanjarila o tem, da bi postala igralka. Njene sanje je pozneje uresničila prav Meg. Oče Harry Hyra nad ženinimi ambicijami ni bil najbolj navdušen. Sam je bil profesor matematike in je menil, da bi zaradi igralstva žena zanemarila otroke. Meg ima še dve sestri, Dano in Annie, ter brata Andrewa.

V otroštvu je dobila vzdevek Peggy, obiskovala pa je katoliško šolo St. Pius X v rodnem Fairfieldu. Mnogo let pozneje je zvezdnica razkrila, da ni imela srečnega otroštva. Pri njih doma nikoli ni bilo slišati smeha, ker se člani te rahlo disfunkcionalne družine niso dobro razumeli med seboj. Ko je bila stara komaj 14 let, pa je vsa družina doživela šok. Mama Susan se je ločila od moža in zapustila otroke. Znova se je odločila, da se bo preizkusila kot igralka, zato se je preselila v Los Angeles. Veliki met pa ji ni nikoli uspel, v nasprotju s hčerko.

Po maturi je bila Meg na maturantskem plesu razglašena za najlepšo dijakinjo in okronana z naslovom kraljice šole. Odšla je v New York, kjer je študirala novinarstvo. Medtem se je njena mama poročila z novinarjem Patom Jordanom in postala igralska agentka, zato se je po mnogo letih oglasila hčerki in ji predlagala, da bi bila njena agentka. V njej je namreč že zdavnaj prepoznala igralski talent. In tako se Meg, ki si je na mamin predlog spremenila ime in priimek, ni podala med predstavnike sedme sile, ampak je raje zaplavala v svet sedme umetnosti. Sicer pa je Meg že med študijema snemala zelo dobro plačane televizijske oglase, na televiziji pa se je prvič pojavila v drami Bogati in slavni, v kateri je igrala hčerko Candice Bergen. Seveda je bila prav mama, zahvaljujoč svojim zvezam in poznanstvom, zaslužna za njeno vlogo v omenjeni drami, prav tako pa tudi za vlogo v žajfnici As the World Turns, v kateri je Meg igrala med letoma 1982 in 1984.

S hčerko Daisy True Ryan na pariškem tednu mode julija letos.

V filmu Top Gun je ob Tomu Cruisu zaigrala ženo pilota Goosa. Njega je igral Anthony Edwards, v katerega se je Meg zaljubila. Njuna romanca pa se je zaključila tisti hip, ko je v njeno življenje stopil igralec Dennis Quaid.

Meg in Dennis sta znanstvenofantastično komedijo Notranje vesolje snemala leta 1987. Nekaj časa se mu je sicer upirala, a je na koncu podlegla njegovim čarom. Številni njeni prijatelji so pozneje zatrjevali, da je bila to ljubezen na prvi pogled, ki je Meg kljub prvotnemu upiranju nikakor ni mogla zanikati. Z izbrancem pa nikakor ni bila zadovoljna njena mama. To je bil tudi razlog, da je Meg za vedno prekinila odnose z mamo, ki je čez nekaj let izdala knjigo z zanimivimi podatki iz življenja, pozneje pa tudi iz zakona svoje hčerke ter slavnega igralca. Meg je ob neki priložnosti dala čudno izjavo. “Srečna sem, da si nisem blizu s starši, bratom in sestrama. Mirna sem le takrat, ko sem daleč od njih,” je dejala. Z Dennisom sta se zaročila leta 1988 po snemanju njunega drugega skupnega filma D.O.A.

Zagotovo je bil film Ko je Harry srečal Sally tisti, ki je za vedno spremenil njeno kariero in zaradi katerega se je še danes ves svet spominja kot ljubke in simpatične junakinje številnih romantičnih komedij. Prinesla pa ji je tudi prvo nominacijo za zlati globus. Na začetku 90. let je imela še eno pomembno vlogo, in sicer v romantični komediji Joe proti vulkanu s Tomom Hanksom, s katerim je nato uspešno sodelovala še trikrat.

V zasebnem življenju pa ji ni šlo tako gladko, saj se je Dennis vedno pogosteje vdajal alkoholu in mamilom. Tako je za kratek čas prekinila zaroko, a je ostala ob njem in mu poskušala pomagati v boju proti odvisnostim. Leta 1991 sta Meg in Dennis praznik zaljubljencev preživela v apartmaju hotela Bel Air v Los Angelesu, kjer sta se odločila, da ne bosta več zavlačevala s poroko. Usodni da sta dahnila kar v hotelu, saj je igralec poklical hotelsko osebje in izrazil željo, da bi se takoj poročil s svojo izbranko. To sta tudi storila. Samo nekaj dni po poroki je moral Dennis obiskati kliniko za odvajanje od trdih drog, a je pozneje povedal, da bivanje v Santa Monici zanj ni bilo tako zelo težko, ker je bila Meg ves čas ob njem. Po uspešnem zdravljenju in le 14 mesecev po poroki sta 24. aprila 1992 dobila sina Jacka Henryja.

S sinom Jackom Henryjem v New Yorku.

Na začetku je bilo vse idealno, zato je igralka lahko uspešno usklajevala poslovno in družinsko življenje. Njena kariera je bila na vrhuncu, sprejela pa je tudi nekaj težkih vlog, ki so bile dobro sprejete. Med drugim je zaigrala odvisnico Pamelo Courson v biografskem filmu The Doors. “Materinstvo me je spremenilo. Prekrasno je, da obstaja nekdo, ki je povsem odvisno od tebe. Ti pa vse počneš le zanj. Nikoli si nisem mislila, da bi lahko nekoga vodila v življenju, a odkar sem mama, sem prisiljena v to. Mislim, da sem pri tem uspešna. Nisem popolna, nihče ni. Sem pa vedno znova presenečena, da imam odgovore na vsa Jackova vprašanja,” je izjavila.

Potem pa je počilo in odjeknila je vest, da se je med snemanjem akcijskega trilerja Dokaz življenja 2000 tako močno zaljubila v svojega soigralca Russlla Crowa, da je zaradi njega zavrgla kar devet zakonskih let, preživetih z Dennisom. Ta ji nikakor ni mogel oprostiti skoka čez plot s šarmantnim avstralskim ‘gladiatorjem’, zato je vložil zahtevo za ločitev, ki pa jo je na Megino prošnjo pozneje umaknil. Poleti 2001 sta se vseeno ločila, igralka pa je čez nekaj let spregovorila o tej aferi ter za zakonski brodolom obtožila svojega moža, ki naj bi jo pogosto varal. “Russell ni bil uničevalec zakonov. Samo pospešil je stvari. Ko sem ga spoznala, je bilo moje življenje nočna mora. Moj zakon je bil že najmanj pet let pred ločitvijo povsem nezdrav, a razlog nikoli ni bil drugi moški. Z Dennisom preprosto nisva več mogla obstati. Da me je soprog dolga leta varal, kar sem izvedela takoj po ločitvi, je bilo zame težko in zelo boleče. Toda ne počutim se kot žrtev, počutim se izdano. Dennis mi dolgo ni bil zvest, kar je zares boleče. Ko izveš nekaj takega, preprosto ne veš, kako bi reagiral. Ločitvena izkušnja je bila zelo težka, a hkrati tudi zelo osvobajajoča. Končno sem se počutila svobodno, drznila bi si celo reči prerojeno. Najhuje od vsega pa je bilo, da je ta ločitev v meni ubila vso željo po slavi. Kljub ločitvi sva ostala dobra prijatelja. Obožujeva Jacka in skupaj skrbiva zanj,« je dejala Meg.

Meg Ryan je leta 2006 posvojila deklico iz Kitajske. Ime ji je Daisy True.

Njeni filmi so včasih prinašali tudi več kot 100 milijonov dolarjev dobička, bila je ena izmed najbolje plačanih igralk, danes pa je povsem drugače. Nekdanja ljubljenka občinstva se čedalje pogosteje posveča režiserskemu poslu. V zasebnem življenju je srečo pred dobrimi šestimi leti našla v mali Kitajki Daisy True, ki jo je posvojila kot 14-mesečno dojenčico in s tem nadaljevala priljubljeni trend, ki so ga pred njo začele številne slavne kolegice. “Nimam občutka, da sem jo posvojila, je kot moja biološka hčerka. Daisy je prečudovit otrok, vsak dan tako napreduje, da sem celo sama včasih presenečena nad kakšno njeno izjavo,« je takrat dejala o hčerki.

Leta 2010 je spoznala danes 62-letnega rokerja Johna Mellencampa, s katerim se je tudi zaročila, a po osmim letih zveze sta namesto poroke naznanila razhod. Igralka danes pravi, da je najbolj srečna s svojima otrokoma.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story