Zvezdniki dokazujejo, da razlike v letih niso ovira za srečo v dvoje

Zvezdniki dokazujejo, da razlike v letih niso ovira za srečo v dvoje (foto: Aff-Usa/Shutterstock Editorial/Profimedia) Aff-Usa/Shutterstock Editorial/Profimedia
Vir: Story
7. 3. 2020

Od Michaela Douglasa do Roda Stewarta in celo monaškega princa Alberta II - zvezdniki iz vseh vetrov dokazujejo, da razlike v letih niso ovira za dolgotrajno srečo v dvoje.

Danes je morda težje kot kdajkoli prej oceniti, koliko let šteje oseba, ki smo jo ravnokar spoznali. Na eni strani živimo bolj zdravo in se znamo ogniti znakom staranja, po drugi strani pa so napredki v lepotni kirurgiji omogočili, da si s hitrimi posegi z obraza (in telesa) enostavno zbrišemo znake dejanskih let. Zato danes starost ni število let, ki smo jih preživeli na tem svetu, ampak prej način in odnos do življenja, celostni videz in skupek življenjskih perspektiv. Tako lahko hitro najdete nekoga, ki šteje 50 let, pa zna uživati v radostih življenja bolj zagnano in predano kot marsikaterih dvajsetinnekajletni mladenič. Kljub temu pa se še vedno nismo popolnoma opredelili, ali je pri romantičnih odnosih biološka starost kriterij, ki ga je vredno upoštevati, ali pa smo morda vendarle opustili stigmo parov, v katerih je med partnerjema zajetnejša starostna razlika.

Družbeno sprejemljivo?

Ni ravno presenetljivo, če starejši moški izbere mlajšo žensko, ker se to dogaja že od nekdaj. Moški, ki ima ob sebi mlajšo partnerico, se v očeh javnosti celo odraža kot vitalen in mladosten. Dvojni standardi se izraziteje pokažejo, če je zgodba obrnjena. V zadnjih letih beležimo porast starejših žensk, ki se odločajo za romantične zveze s precej mlajšimi moškimi. V teh primerih se potem pogosteje izpostavlja možnosti, da takšna zveza v ženski lahko sčasoma spodbudi dvome o sebi in ji ustvarja pritisk ohranjanja mladostnega videza v strahu, da mlajšemu partnerju ne bi bila več privlačna. Ko nas na eni strani prevzema kult telesa in obsesija z videzom, na drugi strani pa skrbi za lastno duševno zdravje, čedalje pogosteje govorimo tudi o tem, da moramo staranje sprejeti kot neizogibno dejstvo, in ne kot šibkost, ki jo je treba skrivati in se je sramovati. Zato tudi pari, pri katerih je nekoliko izrazitejša razlika v letih, niso več tako zelo redki.

Odnos zahteva tehtne premisleke obeh

Starost partnerja ali partnerice je pomemben dejavnik, če si par želi ustvariti družino. Če otroci niso del skupne enačbe, pa je vseeno treba premisliti tudi o tem, kako starost vpliva na vrednostni sistem, prepričanja in kulturna prepričanja obeh partnerjev. Če je med njima 25 let razlike, dejansko izvirata iz dveh različnih generacijskih skupin, kar lahko vpliva na skladnost njunih življenjskih nazorov. Ključni premislek je torej: katere razlike, ki so posledica razlike v njunih letih, so partnerjema sprejemljive.

Kako bo v prihodnje

Morda se na začetku ne zdi, da razlika v letih predstavlja večjo težavo, a je treba misliti tudi vnaprej. 35 let stara oseba v odnosu s 55 let staro osebo se nikakor ne sliši problematično, a že čez deset let se bosta soočala z verjetno zelo različnimi izzivi. Pri 65 letih bo eden od partnerjev razmišljal o upokojitvi in osredotočanju na spokojnost, hobije in osebne ambicije, drugi pa bo takrat star 45 let in praktično na vrhuncu kariernega zagona.

Stran od predsodkov

Na koncu je pomembno le obdržati odprte misli in ohraniti fleksibilnost. Ljudje smo različni in tudi dva štiridesetletnika lahko svoja leta kažeta (ali pa ne kažeta) na čisto drugačne načine. Merodajna komponenta na koncu je verjetno čustvena zrelost, ki pa redkokdaj sovpada s kronološko starostjo človeka. In za konec? Ni treba lagati o svojih letih – preprosto živite tako, kot se počutite. In takšne ljudi boste – upamo – tudi privlačili.

Svoje mišljenje o večjih starostnih razlikah med partnerjema pa lahko prevetrite še v zgodbah zvezdniških parov, ki se niso ozirali na leta.

George Clooney in Amal Clooney (17 let)

Leta 2014 je takrat 52-letni večno samski George Clooney šokiral z novico, da je zaročen. Dokončno ga je iz samskega življenja spreobrnila takrat 35-letna odvetnica Amal Alamuddin. Še istega leta je v prečudoviti beneški poroki Amal prevzela priimek Clooney, leta 2017 pa sta se jima rodila dvojčka Ella in Alexander.

Jason Statham in Rosie Huntington-Whiteley (20 let)

52-letni igralec Jason Statham in 32-letna manekenka in igralka Rosie Huntington-Whiteley sta se začela videvati leta 2010, zaroko pa potrdila leta 2016. Leto dni pozneje se jima je pridružil prvi otrok, sin Jack Oscar Statham.

Michael Douglas in Catherine Zeta-Jones (25 let)

Med njima je resda 25 let razlike, a imata rojstni dan na isti dan v letu – 25. septembra. Spoznala sta se leta 1996 na filmskem festivalu v francoskem mestu Deauville in divja romantična zgodba se je začela. Leta 1999 jo je Michael zaprosil za roko, mesec dni pozneje pa so že vršale govorice, da je Catherine noseča. Avgusta leta 1999 se jima je rodil sin Dylan, novembra 2000 pa sta se še uradno poročila. V letu 2013 sta se za kratek čas razšla, a sta kmalu zatem rešila nesporazume in zakrpala odnos, ki drži še danes.

Monaška princesa Charlene in monaški princ Albert II (20 let)

Spoznala sta se leta 2000 na plavalnem tekmovanju v Monte Carlu. Charlene je bila takrat stara 22 let, Albert pa 42. Po desetih letih romantične zveze sta se leta 2011 zaročila in še isto leto tudi poročila. V kraljevem slogu, seveda. Princesa je nosila impresivno poročno obleko, ki jo je izdelal Giorgio Armani.

Harrison Ford in Calista Flockhart (22 let)

Spoznala sta se leta 2002 na podelitvi zlatih globusov, ko je bil Harrison star 60, Calista pa 38 let. Sedem let zmenkov in romantike pozneje je Harrison na valentinovo leta 2009 le pokleknil in ponudil prstan. Poročila sta se še isto leto in pozneje posvojila otroka.

Alec Baldwin in Hilaria Baldwin (26 let)

Po tem, ko sta se spoznala, se je vse začelo odvijati zelo hitro. Po petih mesecih sta se preselila v skupno stanovanje in se začela pogovarjati o poroki. Ni trajalo dolgo, ko sta že bila zaročena, kmalu zatem pa tudi poročena. Danes imata skupaj štiri otoke.

Bruce Willis in Emma Heming Willis (23 let)

Po Demi Moore je v življenje zvezdnika akcijske filmske serije Umri pokončno vstopila 23 let mlajša manekenka Emma Heming. Poročila sta se leta 2009, danes pa imata skupaj dve hčerki. Na njuni poroki so bili med gosti tudi Willisove tri hčerke, Demi Moore in Ashton Kutcher.

Billy Joel in Alexis Roderick (33 let)

Leta 2015 se je danes 70-letni ameriški glasbenik Billy Joel že četrtič poročil in zna se zgoditi, da bo velika razlika v letih tisti pravi faktor za trdno zvezo. Z Alexis Roderick imata dve hčerki.

Rod Stewart in Penny Lancaster (27 let)

Legendarni roker Rod Stewart, ki je letos januarja dopolnil 75 let, se je s Penny Lancaster, svojo tretjo ženo, poročil leta 2007. Dve leti pred poroko se jima je rodil Alastair Stewart, drugi sin, Aiden Steward, pa se je v družino priključil leta 2011. Rod Steward ima sicer še šest otrok iz prejšnjih zakonskih zvez.

Nova Story že v prodaji

Story