Spoznajte zvezdnike, ki so se iz sveta zabave podali v politiko

Clint Eastwood (foto: Foto: Profimedia Profimedia) Foto: Profimedia Profimedia
Vir: Story
28. 5. 2022

Filmski svet zagotovi denar, politični svet zagotovi moč. Zato slavni radi pomakajo svoje prste v več marmelad. Prehod številnih zvezd iz filmskega blišča na politični parket zato niti ne preseneča – odvisno je le, ali jih politika potem dovolj prepriča, da tudi ostanejo.

Arnold Schwarzenegger

Najprej je bil leta 1982 mišičasti barbar v večni fantazijski klasiki Conan the Barbarian, potem je bil edini pravi Terminator, nato pa se je odločil pomeriti se še na najbolj neizprosnem odru – v politiki. Arnold Schwarzenegger je bil od leta 2003 pa vse do leta 2011 guverner Kalifornije. Tretji mandat po kalifornijski ustavi ni dovoljen, zato se je njegova osrednja politična pot tu končala, a je Arnold ostal vpet v politično dogajanje, osredotočen predvsem na promocijo okoljevarstvenih aktivnosti. “Nikoli si nisem želel kariere kot politik,” je nekoč povedal Arnold. "Me pa vedno privlačijo izzivi, za katere mi vsi drugi pravijo, da so nemogoči." To misel je pozneje v politični karieri nadgradil še z izjavo: "Ljudje, ki pravijo, da nekaj ni mogoče, naj ne motijo tistih, ki poskušajo to omogočiti."

Donald Trump

Leta 1971 je postal predsednik očetovega nepremičninskega podjetja in ga uspešno razširil v podjetje za gradnjo in renovacijo nebotičnikov, hotelov, kazinojev in golfišč. Nato je začel iz dinastije Trump graditi blagovno znamko, kar ga je postopoma katapultiralo tudi pred televizijske kamere.

Med letoma 2004 in 2015 je potem koval novo pot v svetu zabave z resničnostno oddajo Vajenec (The Apprentice). Leta 2016 je nato vstopil v predsedniško tekmo in na volitvah premagal Hillary Clinton, s tem pa postal prvi ameriški predsednik brez predhodnih vojaških ali vladnih izkušenj. Kot 45. ameriški predsednik je s podpredsednikom Mikom Pencem vodil Združene države do konca mandata leta 2021.

Cynthia Nixon

Igralka, ki nas je zabavala v seriji Seks v mestu (Sex and the City), je za kamerami že lep čas liberalna aktivistka. Leta 2018 je svojo politično zagnanost nadgradila s kandidaturo za guvernerko New Yorka. Njen nasprotnik je bil takrat Andrew Cuomo, ena od zanimivejših razlik med njunima programoma pa je bila na področju legalizacije marihuane. Cynthia Nixon je namreč glasno podpirala legalizacijo, a z zelo pomembnim razlogom: čeprav je bila uporaba marihuane relativno enaka med rasnimi in etičnimi skupinami, pa so rasne razlike postale še kako očitne pri številu aretacij.

Pozneje so se za Cynthio začele težave s podporo, ko demokratski kandidati niso dosegli 25-odstotnega državnega delegatskega praga, na preliminarnih volitvah pa je potem Cynthia Nixon prejela 35 %, Andrew Cuomo pa 65 % glasov. Ko je bil avgusta 2021 Cuomo prisiljen k odstopu z guvernerskega mesta zaradi obtožb spolnega nadlegovanja žensk, ki so delale v njegovem kabinetu, so mu odvzeli tudi nagrado emmy, ki jo je prejel za televizijsko obveščanje o kovidu leta 2020. Cynthia je ob tem na Twitterju zapisala: “Razlika med mano in Andrewem Cuomom? Nihče od naju ni guverner, ampak jaz imam še vedno svoje emmyje.

Clint Eastwood

Legendarni igralec je bil leta 1986 izvoljen za župana mesta Carmel v Kaliforniji, nato pa ga je leta 2001 guverner Gray Davis imenoval v državno komisijo za parke in rekreacijo. Eastwood je tako že več let tesno povezan z ameriško politiko, njegove preference glede predsedniških kandidatov pa se največkrat nagibajo na republikansko stran. Na volitvah leta 2008 je podprl Johna McCaina, ki ga Eastwood sicer pozna že od leta 1973. Ko je potem zmagal Barack Obama, pa je Eastwood izjavil: Obama je zdaj moj predsednik in želim mu vse najboljše, ker je to potem najboljše tudi za vse nas.” Naslednje volitve, leta 2012, je Eastwood ponovno podprl republikanskega kandidata, takrat Mitta Romneyja, na republikanski konvenciji pa nastopil celo kot 'skrivni gost', kjer je imel kar 12 minut dolg, večinoma improviziran govor, v katerem je naslavljal prazen stol, ki je predstavljal Baracka Obamo.

Leta 2016 Eastwood ni neposredno podprl Donalda Trumpa, je pa v intervjuju, ko so ga vprašali, kateri kandidat v bitki Trump-Clinton mu je bližje, povedal: “To je težko vprašanje, kajne? Moral bi reči Trump … ker je Hillary Clinton oznanila, da bo sledila Obamovim stopinjam. Na obeh straneh je preveč čudnih zadev. Ona je tudi veliko zaslužila kot političarka. Sam sem se odrekel denarju, da sem postal politik. Prepričan sem, da se je tudi Ronald Reagan odpovedal denarju, da je postal politik.

Ronald Reagan

Eden najbolj odmevnih ameriških predsednikov je svojo poklicno pot začel kot športni komentator na radijski postaji v Iowi, potem pa se je leta 1937 preselil v Kalifornijo, kjer je našel delo kot igralec. Kot predsednik igralskega ceha med letoma 1947 in 1952, se je Reagan začel smukati tudi okoli politikov, dokler ga leta 1964, ko je imel odmeven govor na republikanski kampanji za predsedniškega kandidata Barryja Goldwaterja, niso začeli na nacionalni ravni opazovati kot morebitnega polnopravnega politika.

Dobil je podporo republikanske stranke in tako iz igralskega sveta presedlal v politiko. Leta 1966 je bil izvoljen za guvernerja Kalifornije, v svojem mandatu pa zvišal davke, s tem uspešno obrnil državni deficit v presežek, obenem pa se precej ostro odzival tudi na številne proteste v Berkeleyju. Leta 1979 je vstopil v predsedniško tekmo in 20. januarja 1981 zaprisegel kot 40. ameriški predsednik. Ob zaprisegi je bil star 69 let in 349 dni, zato je bil takrat najstarejši ameriški predsednik v zgodovini. Ob koncu mandata je še vedno imel 68-odstotno podporo ljudstva – tako visoko podporo ob koncu mandata sta imela v moderni ameriški zgodovini samo dva druga predsednika: Roosevelt in Clinton.

Caitlyn Jenner

Po preobrazbi iz moškega v žensko je sledila še transformacija v politično osebnost. Caitlyn Jenner, rojena kot William Bruce Jenner, je svojo pot do slave začela v svetu športa, kjer je, takrat še kot moški, osvojila zlato medaljo v deseteroboju na olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu. Od tam jo je pot ponesla v svet filma, pa tudi v svet avtomobilskih dirk, posla in celo na naslovnico revije Playgirl. Od leta 2007 do 2021 je bila z aktualno ženo Kris in hčerkama Kendall in Kylie del znamenitega resničnostnega šova Keeping Up with the Kardashians.

Prav v času šova, točneje aprila 2015, je Caitlyn oznanila začetek transformacije v žensko in posledično ločitev od žene Kris. Kot 'najbolj znana transspolna ženska na svetu', je Caitlyn postala pomembna aktivistka za pravice transspolnih ljudi, čeprav so številni v skupnosti LGBTQ+ njene vidike kritizirali. Leta 2021 je potem Caitlyn aktivneje nastopila na politični sceni, ko je za republikansko stranko kandidirala na kalifornijskih guvernerskih volitvah, a prejela zgolj odstotek glasov. Pol leta pozneje je Caitlyn kot sodelavko in komentatorko najela televizijska mreža Fox News.

Shirley Temple

Ikona Hollywooda, večna Shirley Temple, je do 12. leta starosti nastopila že v 43 filmih. Deset let pozneje, pri še rosnih 22 letih, pa se je odločila, da zapusti filmsko industrijo in dramatično spremeni svojo kariero. Leta 1967 je kandidirala za sedež v ameriškem kongresu, a izgubila, je pa bila potem dve leti pozneje imenovana za predstavnico Združenih držav v Združenih narodih. Leta 1974 je prevzela funkcijo ambasadorke v Gani, kjer je ostala dve leti, dokler ni bila imenovana na funkcijo vodje protokola. Po letu dni v protokolarni službi se je vrnila v diplomatske vode in pod predsednikom Reaganom vse do leta 1992 delovala kot ambasadorka na Češkoslovaškem.

Sonny Bono

Sonny Bono, sicer znan kot bolj kosmata polovica dueta Sonny & Cher, se je mimo glasbenih odrov, kjer sta kraljevala z drugo ženo Cher, podil tudi pred filmskimi kamerami. Pojavil se je v filmih Ali je pilot v letalu 2 (Airplane II: The Sequel) in Hairspray, kot gost pa je nastopil še v serijah Zlata dekleta (Golden Girls), Charliejevi angelčki (Charlie's Angels) in Ladja ljubezni (The Love Boat). Potem pa se je odločil svet zabave menjati za politiko. Leta 1988 je v Palm Springsu v Kaliforniji kandidiral za župana – in zmagal! Štiriletni mandat je izpeljal do konca, nato pa bil leta 1994 izvoljen v ameriški kongres, kjer je zastopal kalifornijsko 44. kongresno okrožje. Politik je ostal vse do smrti leta 1998.

Besedilo: Darjo Hrib // Fotografije: Profimedia

Nova Story že v prodaji

Story