Zvezdniki z nenavadnimi boleznimi

Zvezdniki z nenavadnimi boleznimi (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Lady
4. 11. 2018

Velikokrat se nam zdi, da so zvezdniki nedotakljivi, a žal ni tako. Tudi oni imajo tegobe kot vsi drugi na svetu. Za številne med njimi pa niti ne vemo, kakšne bolezni jih pestijo.

Nikoli si ne bi mislili, da ima tako mlada in lepa pevka, kot je Selena (26 let), lahko tako težke zdravstvene težave. A jih žal ima. Pred nekaj leti so ji diagnosticirali lupus, ki je avtoimunska bolezen vezivnega tkiva. Prizadene lahko kožo, sklepe, krvne celice pa tudi notranje organe, najpogosteje ledvice, pljuča in srce. Po diagnozi je Selena padla v depresijo in odpovedala turnejo. Lani so ji morali presaditi tudi ledvico, ki ji jo je darovala njena najboljša prijateljica.

Nekoliko nenavadno je, da ima televizijski voditelj Jimmy Kimmel (50 let) težave s spancem, saj vse njegove oddaje, čeprav jih predvajajo pozno ponoči, posnamejo čez dan. Narkolepsija je nevrološka bolezen, ki traja vse življenje. Je motnja spanja, ki se najbolj kaže kot čezmerna in neobvladljiva dnevna zaspanost. Je oznaka za stanje, v kateri oseba čuti nezadržno potrebo po spanju, čeprav je ponoči spala dovolj dolgo. Posledice narkolepsije oziroma čezmerne dnevne zaspanosti in nepredvidljivih kratkih dremežev podnevi so lahko nesreče na delovnem mestu in v prometu.

Tudi športniki lahko zbolijo, Venus Williams (38 let) ni izjema. Teniška igralka trpi za Sjögrenovim sindromom, ki je še ena od avtoimunskih bolezni. Napade zelo veliko ljudi, čeprav o njej še ne vedo veliko. Bolniki trpijo zaradi utrujenosti, motenj v spancu, zatečenih okončin. Za profesionalne športnike je lahko bolezen res zelo moteča in se sčasoma celo poslabša. V tem trenutku zanjo ni zdravila. Venus pravi, da so njeni simptomi mili, a se lahko sčasoma poslabšajo.

Pevka in igralka Cher (72 let) ima že od 80. let prejšnjega stoletja zdravstvene težave. Ko je zbolela za Epstein-Barrovim virusom, njeno življenje nikoli več ni bilo isto. Takrat se je morala za tri leta umakniti iz javnega življenja. Odpotovala je tudi v Nemčijo, saj so tam imeli zdravljenje, ki ga v Ameriki še niso uporabljali. Pravi, da so bili simptomi eno leto tako močni, da je mislila, da bo umrla. Skupaj z boleznijo se je pojavil tudi sindrom kronične utrujenosti. Za virus ni zdravila, lahko se le omili.

Slavni raper Lil Wasyne (36 let) vedno odkrito govori o epilepsiji, zaradi katere je že nekajkrat končal v bolnišnici. Gre za eno najbolj pogostih nevroloških bolezni, pri kateri se zaradi nenadne nepravilne dejavnosti možganskih celic pojavijo epileptični napadi. Za epilepsijo je značilno, da se epileptični napadi ponavljajo. Največ težav je imel raper leta 2013, zaradi česar je moral malce zanemariti kariero in se posvetiti svojemu zdravju.

Zelo nadarjena pevka Sia (42 let) ima Gravesovo bolezen (pravijo ji tudi bazedovka), ki tudi spada med avtoimunske. Žleza ščitnica proizvaja preveč hormonov in jih pošilja v kri. Gravesova bolezen je postala posebej znana v ZDA, ker je za njo zbolel George Bush, oče nekdanjega predsednika in nekdanji predsednik. Sia pravi, da je bolezen vplivala tudi na njen videz, zato se je raje umaknila iz javnega življenja. Zaradi nje tudi več spi.

Zvezdnica resničnostnih šovov Kim Kardashian (37 let) vedno drugim daje lepotne nasvete, zato si je težko zamisliti, da ima sama velike težave s kožo. Leta 2011 so ji diagnosticirali luskavico in o tej svoji bolezni vedno odkrito spregovori. Luskavica je ena najpogostejših kožnih bolezni. Navadno se razvije počasi in bolnika spremlja vse življenje. Je ponavljajoča se vnetna kožna bolezen, za katero so značilna žarišča pordele kože, pokrite s srebrnimi luskami. Kim je zdravnik rekel, da se je bolezen pri njej pojavila zaradi stresa. Odkar je zbolela, pravi, se je naučila živeti brez stresa. Kolikor je to le mogoče.

Igralka Shannen Doherty (47 let) se je zadnja leta borila z rakom na prsih in ga tudi uspešno premagala. Malokdo pa ve, da ima bolezen, ki jo pesti že dolgo, in sicer Crohnovo bolezen. Tudi ta je avtoimunska in napade prebavni trakt. Bolezen jo je napadla v zgodnjih 90. letih in od takrat se trudi, da bi čim manj vplivala na njeno življenje. Vzrok bolezni ni natančno poznan. Vlogo pri njenem nastanku imajo tako okoljski kot tudi genetski dejavniki.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografije: Profimedia, Shutterstock