U2: Njihova umetnost presega meje

Vir: Nova
28. 7. 2009

Glasba zasedbe U2 je vedno predstavljala nepojmljiv balzam za ušesa vseh poslušalcev. Fantje so premikali tako glasbene meje kot tudi meje koncertne produkcije, zato na tokratni koncertni turneji nihče ne dvomi o novem presežku.

Podatek, da je slovenski trg zaradi velikega povpraševanja za dva koncerta 9. in 10. avgusta v Zagrebu prejel tisoč dodatnih vstopnic, ne preseneča. Ravno tokratna turneja, poimenovana 360° tour, se bo med drugim v zgodovino očitno zapisala tudi po hitrosti prodaje vstopnic.

Začetek turneje se je odvil veličastno – na katalonskem nogometnem stadionu Camp Nou. Slednji je tako kot ob nogometnih tekmah pokal po šivih, saj si je koncert Bona, The Edgea, Adama Claytona in Larry Mullena Jr. ogledalo neverjetnih 93 tisoč obiskovalcev.

Fotografije izjemno velikega odra, ki ima v sredini okrogel, rotirajoči del, so že obšle svet in vzele sapo marsikateremu rednemu obiskovalcu velikih glasbenih spektaklov.

Turneja presežka

Dolgoletni direktor produkcije koncertov U2, Willie Williams, je pri pripravi projekta ponovno sodeloval z arhitektom Markom Fisherjem, ki je za U2 že prispeval svoj delež pri turnejah Elevation in Vertigo, obenem pa doslej sodeloval z imeni, kot so Rolling Stones, Pink, AC/DC, Tino Turner, Janet Jackson, Robbie Williams, Cher, Simply Red, Phil Collins

Tokrat se je mojster spektaklov osredotočil predvsem na to, da bi z inovativnim dizajnom odra vsem gledalcem iz prav vseh pozicij prikazal brezhiben pogled na neponovljivo koncertno izkušnjo.

Legendarni U2 bodo v dveh večerih razgreli tudi obiskovalce na stadionu Maksimir v Zagrebu, ki sicer sprejme približno 63 tisoč obiskovalcev. Vstopnice so šle za med, oba koncerta sta pravzaprav že razprodana, toda producenti Live Nationa so se odločili, da lahko ob skrbni pripravi prizorišča vendarle povabijo še nekaj najbolj gorečih ljubiteljev glasbe skupine U2, ki so ob hitri razprodaji obeh zagrebških koncertov ostali brez vstopnice.

Poleg tega je bilo doslej možno kupiti le vstopnico v kombinaciji s prevozom, zdaj pa v dodatno odobreni kvoti tisoč vstopnic za koncert 9. avgusta ponujajo tudi možnost nakupa vstopnic samih. Slednje so na voljo na spletni strani www.eventim.si in vseh prodajnih mestih Eventima.

Domen Mavrič