Ugasle zvezde Hollywooda

Ugasle zvezde Hollywooda (foto: profimedia) profimedia
26. 10. 2017

Leta 1999 je ameriška igralka Shannon Elizabeth postala seks simbol leta. A nato je njena kariera šla navzdol in Shannon je tako rekoč izginila iz sveta zvezd.

Arabsko-nemška lepotica Shannon Elizabeth je bila več ali manj hollywoodska muha enodnevnica. V filmsko ozvezdje jo je izstrelila komedija Ameriška pita (American pie), v kateri je igrala privlačno češko študentko Nadio, ki je prišla v ZDA na izmenjavo. Takrat 26-letna Shannon (njeno pravo ime je Shannon Elizabeth Fadal in je arabsko-nemškega porekla) je postala čez noč seks simbol.

Po Ameriški piti je sledila vloga v komediji Film, da te kap (Scary movie), še eni blagajniški uspešnici, a nato je njena slava počasi zbledela, čeprav še vedno igra v filmih. No, zdaj pa blesti v igranju pokra. In v tem je prekleto dobra, kot pravijo poznavalci. Shannon Elizabeth pa ni edina igralka, ki je zablestela z veliko uspešnico, nato pa je počasi poniknila v anonimnost. Takšnih je v Hollywoodu za celo armado.

Se še spomnite kultne najstniške uspešnice Nimaš pojma (Clueless) iz leta 1995? Ta film je naredil zvezdo iz mlade Alicie Silverstone, a je nato njena zvezda ugasnila.

@guilloryguillorybe and I playing #sisters in #SilenceBecomesYou ✨ #tbt

A post shared by Alicia Silverstone (@aliciasilverstone) on Oct 19, 2017 at 2:46pm PDT

Tudi njena temnopolta soigralka v Nimaš pojma, Stacey Dash, ni potem požela kakšnega odmevnega uspeha. Še najbolj je bila zadnje čase znana kot televizijska voditeljica na televiziji FOX (čeprav je tudi tukaj pred meseci dobila odpoved) in strastna zagovornica med temnopoltimi Američani ne preveč priljubljenega Donalda Trumpa. Leto po tem, ko je Shannon Elizabeth zaslovela kot češka študentka Nadia, je igralka Piper Perabo blestela v filmu Dobre mrhe (Coyote ugly).

Nekaj podobnega se je zgodilo tudi angleški igralki Julie Ormond. Leta 1993 je zaslovela ob boku Brada Pitta v filmu Jesenska pripoved (Legends of the fall), nato je zaigrala skupaj s Harrisonom Fordom v Sabrini ter Seanom Conneryjem in Richardom Gerom v Prvem vitezu (The first knight). Opevali so jo že kot novo Julio Roberts, a je nato sledil zaton. Že film Gospodična Smila in njen občutek za sneg (Smilla's sense of snow) iz leta 1998 je nakazal njeno pot navzdol. Film je stal več kot 30 milijonov dolarjev, izkupiček pa je komajda presegel dva milijona ameriških zelencev.

Julie Ormond še igra, a so to bolj stranske vloge, korak navzdol v primerjavi z visokoproračunskimi filmi pred leti, v katerih je imela nosilno žensko vlogo.